porvoo2020

Ujula kannustaa tulevaisuuskeskusteluun – "Menestyksekäs historia ei tae loistavasta tulevaisuudesta"

Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula sanoo, että Porvoossa pitää tunnistaa keskeisimmät muutosvoimat ja miettiä, miten hyvästä kaupungista saadaan vielä parempi.

Jyrki Hämäläinen

PORVOO  |  Porvoon kaupunki käynnistää tässä kuussa uuden kaupunkistrategian laadinnan. Kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujulan mukaan ulkoisen toimintaympäristön muutos on aivan erilainen kuin koskaan ennen.

– Kaupungistumisen, digitalisaation, tekoälyn, robotiikan, työn luonteen ja liikkumistapojen muuttumisen kaltaiset megatrendit muuttavat porvoolaisten arkea paljon enemmän kuin mikään niistä asioista, joita eduskuntatalossa tai edes Porvoon kaupungintalossa nyt suunnitellaan.

– On mietittävä, miten Porvoo asemoi tässä muutoksessa itsensä ja mitkä ovat kaupungin keskeiset kilpailutekijät. Onko meillä yhteistä näkemystä ja tilannekuvaa, mitä haluamme ja miksi, kuinka voimme vahvistaa hyviä asioita ja torjua kielteisiä asioita, Ujula kysyy.

Hän toivoo, että vastaukset kristallisoituisivat 2020- ja ehkä jopa 2030-luvulle ulottuvaan kaupunkistrategiaan.

Kaupunginjohtajan mielestä Porvoon perusrakennepalikat sekä niin sanotut kovat ja pehmeät vetovoimatekijät ovat kunnossa. Kehitykseen voidaan myös vaikuttaa, jos edetään yhteisesti määriteltävien vahvojen linjausten kanssa eivätkä ne vaihdu lennossa tai ajauduta keskinäiseen kinasteluun.

– Pitää olla tyytyväinen, että pelimerkit Porvoolla ovat mitä ovat. Veikkaan, että moni kollegani haluaisi vaihtaa haasteensa minun haasteisiini. Porvoon mainekuva ja brändi on ulkopuolelta katsottuna julmetusti parempi kuin se, joka on vallalla torin ympäristössä. Se ei tarkoita, että mitään ei pitäisi tehdä. Koko ajan on juostava kovempaa kuin kaveri.

AluetutkijaTimo Aro vertasi Porvoota Vaasaan ja Turkuun (UM 24.8). Aron mielestä niitä yhdistää kohtuullinen tyytyväisyys omaan oloon sekä tietty jäykkyys ja ylimielisyys, kun asiat ovat hyvin ja on totuttu pärjäämään itse.

Jukka-Pekka Ujulan mielestä tässä voi olla perää.

– Tunnustamme, ettei ole ollut sellaista tilannetta, jossa merkittävä rakennemuutos olisi uhannut olemassaolon perustaa, kuten esimerkiksi Salossa. Ei meillä kauhean huonosti mene. Mutta tietty pitkä menestyksellinen historia ei ole tae loistavasta tulevaisuudesta, kaupunginjohtaja mukailee sijoitusesitteiden varoitusta.

Jukka-Pekka Ujulan mukaan ei pidä odottaa, että parhaat kehittämisideat tulevat kaupunkiorganisaation sisältä. Impulssit tulevat yleensä ulkoa. Siksi kaupunki haluaa osallistaa tulevaisuuskeskusteluun kaikki sidosryhmät.

Ujula sanoo, että on aika ajoin tärkeää keskustella yritysten toiveista Porvoon elinkeinopolitiikalta ja etsiä mahdollisimman paljon yhteisiä nimittäjiä. Olennaista on, että toiveita kuunnellaan herkällä korvalla.

– Kilpilahti on tietysti kruununjalokivi. Sinne investoidaan joka tapauksessa niin paljon rahaa, että se johtaa ajan mittaan uusin tarpeisiin. En ole huolissani, etteikö pöhinä siellä kehity itsekseen. Kaupungin pitää katsoa ettei se toimillaan estä kehitystä.

Maailman muuttuminen tarjoaa mahdollisuuden profiloitua. Porvoo voi olla harkittuja riskejä ottava edelläkävijä tai loistava perässähiihtäjä, joka välttää virheet peesaamalla muita, kaupunginjohtaja sanoo. Jos haluaa muuttua, jostain vanhasta pitää myös olla valmis luopumaan.

– Kello käy yhä tiiviimpää tahtia. Kaupunki tarvitsee vetoa ja työntöä samaan aikaan, Jos alue on hyvinvoiva ja veturit ovat kunnossa, loppu alkaa riippua siitä, millainen yhteinen tahtotila saadaan aikaan. Julkisen vallan tehtävä on olla mahdollisuuksien luoja.

Helsingin kasvu kiihtyy koko ajan. Sen läheisyys ei ole pelkkää herkkua, mutta avaa Jukka-Pekka Ujulan mukaan tiettyjä mahdollisuuksia, jos Porvoon profiili on oikea, kuten turvallinen elinympäristö kaupunkimaisessa miljöössä.

Jukka-Pekka Ujula lausuu avaussanat Porvoossa 28.8. järjestettävässä keskustelutilaisuudessa, jossa kysytään, miten Porvoo kehittyy elinvoimaisena ja houkuttelevana kaupunkina. Sen järjestää Uusimaa-lehti pääyhteistyökumppanin Porvoon kaupungin ja seudun yritysten kanssa. Ohjelma on ohessa.

Porvoo 2020 – Mistä elinvoimaa

Kaikille avoin keskustelutilaisuus järjestetään torstaina 28.9. klo 16.30–20 Haaga-Helian Campuksessa Taidetehtaankatu 1:ssä.

Avaussanat lausuvat Uusimaan päätoimittaja Anne Lahnajärvi ja Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula.

Yritysten roolia kaupunkikehityksen kirittäjänä tarkastelee Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen.

Ensimmäisessä ottelussa kaupunkisuunnittelupäällikkö Eero Löytönen ja maisema-arkkitehti Mika Varpio tarkastelevat kestävän kaupunkikehityksen olemusta.

Toisessa ottelussa Posintran toimitusjohtaja Ulla Poppius ja Sitran johtaja Mari Pantsar etsivät Porvoon seuraavaa menestystarinaa.

Paneelikeskusteluun osallistuvat Timo Aro Consultingin toimitusjohtaja Timo Aro, Nesteen toimialajohtaja Matti Lehmus, Itä-Uudenmaan OP:n toimitusjohtaja Mauri Molander, Porvoon Energian toimitusjohtaja Patrick Wackström, Enston Marjo Miettinen, Sitran Mari Pantsar ja Posintran Ulla Poppius. Uusimaan Anne Lahnajärvi on puheenjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: porvoo2020

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat