Paikalliset

Askolassa rakennetaan uutta ahtauden vuoksi, ei homesyistä – Kirkonkylän uuden koulun seinät ovat jo pystyssä

Askolan koulun uusin siipi, uusi Kirkonkylän koulu, tulee maksamaan 3,4 miljoonaa.

Viikon vaihtuessa tulevat kattotelineet, joista alkaa kattorakenteiden teko, kertoo Kymppirakenteen työnjohtaja Mikael Björk.

Tanja Kuisma

ASKOLA | Askolan koulun jatkeeksi Porvoonjoen rantaan rakennettavan kirkonkylän uuden koulun seinä- ja välipohjaelementit nousivat paikoilleen tällä viikolla.

Uudisosa on kooltaan 1 350 neliömetriä ja lisäksi vanhan koulun puolella tehdään muutoksia noin 150 neliömetrin alalla.

Askolan koulun yhteyteen tulevat uudistilat rakennetaan, koska nykyiset Kirkonkylän koulun tilat toisaalla jokivarressa ovat käyneet kertakaikkiaan ahtaaksi. Tämä on poikkeuksellista, koska Itä-Uudellamaalla on rakennettu uusia koulutiloja viime vuosina lähinnä purettujen homekoulujen tilalle.

Poikkeamme työmaalla kunnan teknisen johtajan Keijo Lehtikankaan ja paikallisen Kymppirakenteen työnjohtajien Mikael Björkin ja Ville Andergårdin seurassa. Vastaava työnjohtaja on Jouni Eskola, joka on ollut mukana aiemmissa Askolan koulun rakennustöissä.

Yläkoulu on rakennettu 1950-luvulla ja sitä on laajennettu kolme kertaa.

– Uudisosan betonielementtirunko on nyt asennettu ja seuraavaksi lähdetään tekemään puutöitä ja rakentamaan vesikaton rakenteita. Kattotuolit tulevat viikon vaihtuessa, Björk sanoo.

Katolle tulee teräsrunkoinen ilmanvaihdon konehuone, jonka valmistuttua alkaa peltikaton asennus. Lumien tullessa ollaan jo sisätöissä, joita suunnitellaan jo muiden töiden lomassa – kuten sisustustakin.

Ikkunat ja väliseinät vielä puuttuvat. Björk näyttää kännykän kuvista, miten ne tulevat sijoittumaan. Pitkää rakennusta halkoo keskelle sijoittuva käytävä, jonka molemmin puolin sijoittuvat luokkahuoneet ja porraskäytävä.

Uuden ja vanhan osan välillä on yhdyskäytävä, jossa on harmaa ovi punaisin karmein. Se johtaa yläkoulun puolelle, ja pysyy kiinni rakennustöiden ajan. Yläkerrassa kohdassa on vielä tiiliseinä.

– Toiseen kerrokseen tulee kuvaamataidon luokka, opetustiloja ja opettajien huone, Björk osoittelee.

Suurista ikkunoista on huikeat näkymät Porvoonjoelle.

Koululaiset tulevat viihtymään muutenkin.

– Tänne tulee vesikiertoinen lattialämmitys, joka on mukava sukkasillaan kulkea. Oppilaat voivat istua tunneilla välillä vaikka lattioilla. On koko tila käytössä, Lehtikangas mainitsee.

Maalämpöä hyödyntävä lämmitysratkaisu on Keijo Lehtikankaan mukaan rakennusteknisesti järkevä. Huoneisiin ei tule pattereita, mikä vaikuttaa myös sisustukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat