porvoo2020

Talousvaikuttaja Marjo Miettinen: Porvoon hyvää mainetta ei pidä tuhrata keskinäiseen riitelyyn

Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen sanoo, että seudun vetovoima vaikuttaa yritysten kykyyn saada osaavaa työvoimaa.

.

PORVOO  |  Kun yritykset, investorit tai muuttava väestönosa tekevät paikkaan liittyviä valintoja, maine- ja mielikuvilla on valtavan suuri vaikutus, aluetutkija ja valtiotieteen tohtori Timo Aro sanoi taannoin Uusimaassa (UM 24.8.17).

Porvoolaisen Ensto-konsernin omistajiin kuuluva yhtiön hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen on hyvin verkostoitunut henkilö. Talouselämä-lehti arvioi hänet keväällä Suomen 17. vaikutusvaltaisimmaksi naispäättäjäksi. Miettisellä on lukuisia elinkeinoelämän luottamustehtäviä. Hän on esimerkiksi valtion omistuksia hoitavan Solidiumin ja pörssiyhtiö Eforen ja Teknologiateollisuus ry:n hallitusten jäsen.

Miettinen on siis oikea henkilö kysyä, mitä Porvoosta ajatellaan kaupungin oman vaikutuspiirin ulkopuolella?

– Porvoolla on hyvä ja myönteinen mielikuva. Sitä ei saa tuhrata sisäisiin riitoihin ja taisteluihin. Sillä on merkitystä, että meillä on tarina, mutta hyvä 1300-luvulta alkaen rakennettu historiallinen asema voidaan menettää nopeasti. Mitä enemmän ihmiset keskenään riitelevät, sitä kielteisemmin se näkyy ulospäin. Sitä ei kauniilla kukkaistutuksilla korjata, Marjo Miettinen sanoo.

Hänen mielestään Porvoon täytyisi pyrkiä virallisesti määriteltyyn 14 kunnan Helsingin metropolialueeseen, jossa se ei nyt ole mukana.

– Porvoon pitäisi tietää, mitä siellä tapahtuu. Kaupungistuminen on valtava muutos. Vuonna 2030 kaupungeissa asuu 75 prosenttia maailman väestöstä. Globaalisti ajatellen Helsinkikään ei tule pärjäämään, vaan pitää puhua pohjoismaisesta yhteistyöstä.

Miettinen toivoo, että Porvoo ottaisi kehittämistyössään enemmän palvelevan kuin valvovan roolin, olipa kyse yksittäisestä kansalaisesta tai yrityksestä.

– Siinä ollaan hyvällä polulla, mutta paljon on vielä tekemistä.

Seudun elinvoima ja vetovoima vaikuttavat paljon yritysten toimintaedellytyksiin. Marjo Miettinen nostaa esiin osaavan työvoiman saamisen yrityksiin. Esimerkiksi Ensto tarvitsee kansainvälisesti suuntautuneita työntekijöitä. Heitä on paljon pääkaupunkiseudulla. Jotta pariskunta muuttaisi sieltä Porvooseen, ainakin toisen pitäisi saada kaupungista töitä.

– Kun puhutaan ammattikorkeakoulu- ja opistotason koulutuksesta, on tärkeää, että koulutus pyörii paikkakunnalla.

Marjo Miettisen mukaan työelämässä on nyt ensi kertaa tilanne, jossa töitä tekee samaan aikaan neljä eri sukupolvea.

– Se on yrityksille ja niiden johtajille melkoinen haaste. Sama koskee tietysti kuntia, ja se synnyttää tiettyjä haasteita, jotka pitää osata hoitaa. Jos saa nuorten innostuksen ja ikääntyvien kokemuksen pelaamaan yhteen, se on aivan huippujuttu.

Porvoo 2020 – Mistä elin- voimaa?

Kaikille avoin keskustelutilaisuus järjestetään torstaina 28.9. kello 16.30–20 Haaga-Helian Campuksessa Taidetehtaankatu 1:ssä.

Avaussanat lausuvat Uusimaan päätoimittaja Anne Lahnajärvi ja Porvoon kaupunginjohtaja Jukka-Pekka Ujula.

Yritysten roolia kaupunkikehityksen kirittäjänä tarkastelee Enston hallituksen puheenjohtaja Marjo Miettinen.

Ensimmäisessä ottelussa kaupunkisuunnittelupäällikkö Eero Löytönen ja maisema-arkkitehti Mika Varpio tarkastelevat kestävän kaupunkikehityksen olemusta.

Toisessa ottelussa Posintran toimitusjohtaja Ulla Poppius ja Sitran johtaja Mari Pantsar etsivät Porvoon seuraavaa menestystarinaa.

Paneelikeskusteluun osallistuvat Timo Aro Consultingin toimitusjohtaja Timo Aro, Nesteen toimialajohtaja Matti Lehmus, Itä-Uudenmaan OP:n toimitusjohtaja Mauri Molander, Porvoon Energian toimitusjohtaja Patrick Wackström, Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz, Enston Marjo Miettinen, Sitran Mari Pantsar ja Posintran Ulla Poppius. Uusimaan Anne Lahnajärvi on puheenjohtaja.

Tapahtuman järjestää Uusimaa-lehti pääyhteistyökumppanin Porvoon kaupungin ja seudun yritysten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: porvoo2020

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat