Puheenaihe

Ylen toimittajien toiminta "oli sikamaista" – MustRead: Juha Sipilän entinen viestintäpomo paljastaa, miten Ylegate-kohu sai alkunsa

Ylen pääkonttori Helsingin Pasilassa.

Yleisradio / lehdistökuva

Ylen entisen päätoimittajan Atte Jääskeläisen eroon johtanut Ylegate-kohu sai alkunsa torniolaisessa hotellihuoneessa, kun väsyneen pääministerin harkinta petti. Erikoisinta kohussa oli kuitenkin Ylen toimittajien toiminta.

Näin sanoo valtioneuvoston entinen viestintäjohtaja Markku Mantila MustRead-sivuston haastattelussa.

Tapahtumat lähtivät vyörymään, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kimpaantui Ylen uutisten marraskuussa 2016 tekemästä jutusta, joka koski hänen sukulaistensa roolia kaivosyhtiö Talvivaaran aliurakoitsijana.

Sipilä lähetti jutusta Ylen toimitukseen poikkeuksellisen sähköpostiviestien tulvan, jotka Yle julkisti uudessa uutisessa. Pääministerin toiminnasta alkoi valtava kohu, ja Sipilää syytettiin median painostamisesta. Toimittajien itsesäätelyelin JSN arvosteli Sipilää, ja myös kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsi toiminnan pudottamalla Suomen rankkausta sananvapaudessa.

Markku Mantilan mukaan pääministerin harkinta petti pahasti.

– Sain tietää Juha Sipilän viestittelystä Yleisradioon, kun luin siitä Suomen Kuvalehdestä. Asia oli minulle yllätys. Tilanne oli sellainen, että Sipilä oli puoluevaltuuston kokouksessa Torniossa, oli perjantai-ilta, väsynyt mies oli yksin hotellihuoneessa ja suuttui. Silloin voi käydä tällä tavalla. Se oli kuitenkin totta kai virhe, ei sitä voi selitellä millään, Mantila sanoo MustReadille.

Mantila arvostelee kovin sanoin kohussa mukana olleita Yleisradion toimittajia, jotka lopulta erosivat työstään vastalauseena Atte Jääskeläiselle, joka oli puuttunut uutisointiin.

Mantila sanoo, että Atte Jääskeläisen kohtelu oli "sikamaista".

– Tarkoitan tässä nimenomaan Ylen toimittajia. Niin kauan kun päätoimittaja nautti hallituksen luottamusta, hän oli heidän päätoimittajansa. En pidä hyväksyttävänä sitä, että toimituksen sisäisiä keskusteluja tai viestittelyjä vuodettiin julkisuuteen. Työpaikan sisäisen keskustelun pitäisi pysyä sisäisenä. Myös JSN meni halpaan ja teki asiassa väärän päätöksen, Mantila katsoo.

Mantilan mielestä pääministerin viestit toimittajille eivät silti olleet painostamista.

Mantilan on työskennellyt aiemmin muun muassa sanomalehti Kalevan päätoimittajana. Päätoimittajan ja muidenkin toimittajien työnkuvaan kuuluu saada kovaakin arvostelua poliitikoilta. Suhteen kuuluu olla jännitteinen, muutoin eläisimme diktatuurissa, Mantila sanoo.

Mantila kertoo eronneensa VNK:n viestintäjohtajan paikalta, koska turhautui siihen, miten vähän hänellä oli vaikutusvaltaa muun muassa valtion kokonaisviestinnän koordinointiin.

Hän ottaa kantaa myös valtion rajusti kasvaneeseen velkataakkaan sekä valeuutisiin, joihin Suomessa on Mantilan mukaan valmistauduttu huonosti.

MustReadin jutun voit lukea tästä. (Vaatii kirjautumisen.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat