Puheenaihe

Raaseporin turma-auton kuljettajaa epäillään rikoksesta, junamatkustaja menehtyi ehkä sairauskohtaukseen

Junan kanssa kolaroineen maastokuorma-auton jäännöksiä nostettiin pois Leksvallintien tasoristeyksen alueelta torstaina iltapäivällä.

Heli Kurimo

Raaseporin torstaisen tasoristeyskolarin autonkuljettajaa epäillään liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Epäillyn rikoksen nimike vahvistuu tutkinnan edetessä, jos ilmenee vakavaa laiminlyöntiä, kertoo tutkinnanjohtaja, komisario Ilkka Kantola Länsi-Uudenmaan poliisista.

Puolustusvoimien maastokuorma-auton kuljettaja loukkaantui niin vakavasti, että häntä ei pystytty puhuttamaan onnettomuuspaikalla. Kolme varusmiestä kuoli turmassa.

Kantola toteaa, että rikosepäily perustuu tieliikennelakiin, jonka mukaan tienkäyttäjien on annettava rautatiekiskoilla kulkevalle laitteelle esteetön kulku. Mitään erityistä viitettä kuljettajan huolimattomuudesta tai esimerkiksi liian kovasta vauhdista ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa ilmennyt.

– Keliolosuhteet ovat olleet pelastuslaitoksen mukaan erittäin vaativat ja lunta on tullut vaakasuorassa lunta taivaan täydeltä, kun he saapuivat paikalle.

Lisäksi Leksvallintien turmapaikka on Kantolan mukaan sellainen, että kun saapuu autolla tasoristeykseen, juna tulee tavallaan takaviistosta.

– Jos siinä katsoo suoraan sivulle, juna ei ole havaittavissa, vaan pitää kurottaa sen nähdäkseen. Jos paikan tuntee hyvin, tilanteen näkee 100-200 metriä aikaisemmin paremmin, mutta sitten tie kääntyy siten, että näkyvyys heikkenee.

– Vakavaa huolimattomuutta onnettomuus ei siinä välttämättä tarvitse.

Juna on Kantolan tietojen mukaan viheltänyt tavanomaiseen tapaan vartioimatonta tasoristeystä lähestyessään. On mahdollista, että ääni ei ehkä ole kuulunut maastokuorma-autoon.

Junan kuljettaja on Kantolan mukaan kertonut alustavassa puhuttelussa, että auto tuli tasoristeykseen niin rauhallista vauhtia, että junan kuljettaja oli luullut sen aikovan pysähtyä. Paikalla ei ollut merkkejä siitä, että auto olisi luisunut liukkauden takia junan eteen.

Tällä hetkellä ei Kantolan mukaan ole syytä epäillä, että juna olisi kulkenut yli sallitun nopeuden.

– Sekin tullaan tietysti selvittämään, junassahan on piirturi josta näkee käytetyn nopeuden.

Varusmiehiä kuljettaneen maastokuorma-auton kuljettaja on varusmies samoin kuin kaikki muutkin kolariautossa olleet. Onnettomuudessa menehtyi torstaiaamuna kaikkiaan neljä ja loukkaantui 11 ihmistä.

Yksi turmassa kuolleista oli junamatkustaja. On Kantolan mukaan mahdollista, että henkilö on menehtynyt sairauskohtaukseen onnettomuuden tapahtuma-aikana.

– Asia selviää varmuudella vasta oikeuslääkärin lausunnosta, mutta ulospäin näkyviä vammoja ei ollut. Kyllähän ihminen voi menehtyä järkytykseenkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat