Ähkitkö jo joulustressin takia? – Tutkimus: Olet yksi 1 200 000 suomalaisesta

Kuvituskuva.

Arkisto

Vuoden stressaavin aika alkoi LähiTapiolan tilaaman tutkimuksen mukaan 1. marraskuuta. Suomalaisten kokema stressi pahenee entisestään vuoden loppua kohden, sillä huippu saavutetaan joulukuussa.

Peräti 14 prosenttia stressiä kokevista suomalaisista kertoo kokevansa rasitusta marraskuussa ja joulukuussa vastaava luku kohoaa 22 prosenttiin. Ero alkusyksyyn on merkittävä, sillä vain 7 prosenttia kokee syys-lokakuun kuormittavana. Stressin määrä myös tasaantuu uuteen vuoteen siirryttäessä, sillä tammikuu stressaa vain 9 prosenttia suomalaisista.

Henkistä stressiä aiheuttavat muun muassa alituinen kiire, työn hallinnan puute ja kohtuuttomat vaatimukset, jotka tyypillisesti korostuvat ennen suuria lomapyhiä.

– Valoisuuden puute vaikuttaa negatiivisesti koko elimistön toimintaan ja on omiaan provosoimaan myös henkisen stressin oireita, lääketieteen tohtori ja LähiTapiola-ryhmän terveysliiketoiminnan johtaja Jani Tikkanen luettelee.

Tikkasen mukaan erityisesti vaativa tai kiireinen elämänvaihe voi nostaa pintaan stressin.

– Kiire ja kova vaatimustaso ovat tyypillisiä elämän ruuhkavuosina, jonka vuoksi myös stressireaktiota näyttäytyy monesti nuorilla lapsiperheillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Käyttäjän jari.pietilainen@media.fi kuva