"Tämäkö yrittäjäystävällistä toimintaa?" Kysyy yrittäjä Loviisan kaupungilta

Jonna Kiviranta on harmissaan, jos joutuu lähtemään remontoiduista ja viihtyisistä tiloista.

Mia Grönstrand

Jonna Kivirannan Vadelmatarhasta on tullut Loviisan ja lähikuntien lapsiperheiden suosittu kohtauspaikka.

Mia Grönstrand

LOVIISA | Suosittua lapsiperheiden tapaamispaikkaa, kirppiskauppa Vadelmatarhaa uhkaa uusien tilojen etsintä, mikäli kaupungin aikeet vuokrata Vadelmatarhan nykyiset toimitilat pääkirjaston väistötiloiksi toteutuvat.

Kulttuurilautakunta päätti viime viikolla esittää kaupunginhallitukselle, että entinen Värisilmän kiinteistö vuokrattaisiin sisäilmaongelmista kärsivän kirjaston tiloiksi noin viideksi vuodeksi.

Kiinteistön yläkerran toiminnalleen vuokrannut, yrittäjä Jonna Kiviranta on ihmeissään. Hän sanoo ymmärtävänsä kiinteistönomistajan kiinnostuksen vuokrata koko kiinteistö, mutta ihmettelee miten asia on käytännössä hoidettu.

– Kolme viikkoa sitten minulle ilmoitettiin, että joku taho on tästä kiinnostunut ja kysyttiin voiko tilaa tulla katsomaan, sitten ei kuulunut mitään. Ja sain lukea lehdestä lautakunnan päätöksestä.

Kivirannan puhelin on sen jälkeen soinut ja sähköposti on täyttynyt huolestuneiden asiakkaiden yhteydenotoista.

– Moni on kysellyt, että aiotko lopettaa ja mitä toiminnalle tapahtuu.

Kivirannalla ei ole aikomusta lopettaa toimintaa. Hän on solminut franchising-sopimuksen määräajaksi ja on tähän asti ollut siinä uskossa, että toiminta myös jatkuu hänen Vadelmatarha-konseptiin sopivaksi remontoiduissa tiloissa. Liikkeellä menee hyvin ja asiakkaita on loviisalaisten lisäksi myös Porvoota ja Kouvolaa myöten.

– Mutta ei kaupungin toiminta minusta vastaa mainostettua yrittäjäystävällistä imagoa, Kiviranta tuhahtaa.

Toiminnan siirtämisestä aiheutuu yrittäjälle kustannuksia ja ansiomenetyksiäkin jos ja kun liike joudutaan pitämään kiinni uudelleenjärjestelyjen ajan.

– Tämä on kuitenkin se mistä minä saan elantoni, Kiviranta sanoo.

Kehittämisjohtaja Sten Frondén sanoo ymmärtävänsä tilanteen hankaluuden ja sanoo kaupungin pyrkivän löytämään yrittäjälle korvaavat tilat.

– Vastaavanlaisia on toki vaikea löytää, eikä siinä olla vielä onnistuttu.

Mahdollista rahallista korvausta tai kädenojennusta muuttokustannuksiin ei Frondénin mukaan kaupungilla ole mahdollisuuksia yrittäjälle tarjota.

Mia Grönstrand