Koko kaupungin yhteinen suru

Puistossa järjestetyssä tilaisuudessa oli lähes käsinkosketeltava tunnelma.

Juha Perämäki

Kynttilämeri jatkoi kasvamistaan tiistaina.

Juha Perämäki

Oona, Emilia, Cilla, Taavi ja Lotta toivat puistoon kynttilöitä ja pehmonallen. Tapahtunut on pyörinyt mielessä paljon. Nuoret kiittävät, että koulu on tarjonnut hyvin tukea. Myös keskinäinen asiasta keskustelu on ollut tärkeää.

Juha Perämäki

Harri Saarenpää, Hannu Nurminen, Carola Linberg ja Leo Mäkinen kokivat yhteisöllisen tilaisuuden tärkeäksi. Nelikko toteaa, että sanat ovat nyt vähissä, kysymyksiä on sitäkin enemmän.

Juha Perämäki

Paikalle on tuotu kynttilöiden ja kukkien lisäksi paljon pehmoleluja sekä pieniä enkeleitä.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Ruusupuistoksikin kutsutussa Lyseopuistossa järjestettiin tiistaina päivällä kynttilätilaisuus maanantaina isänsä puukottamaksi joutuneen lapsen muistoksi.

Paikalle saapui satoja ihmisiä sekä viereisistä kouluista että eri puolilta kaupunkia. Kynttilämeri kasvoi entistä laajemmaksi.

Maan korvessa kulkevi lapsosen tie- sekä ruotsiksi lauletun Ystävä sä lapsien -virsien jälkeen puisto hiljeni. Hetken tunnelma vei väkijoukon yhdessä johonkin kauas, kyyneleitä pyyhittiin avoimesti.

Hiljaisen hetken jälkeen luontokin osoitti myötätuntonsa. Lähes uskomattomalta tuntunut auringonpaiste valaisi hetkeksi kolean ja harmaan puiston, ja tuntui jopa lämmittävän.

– Uskomaton ajoitus, pastori Ulla Lumijärvi huokaa.

– Elämä jatkuu, niin kovalta kuin tämä tuntuukin, hän jatkaa.

Linnankosken lukiolaiset toivat paikalle koulun puolesta yhteisen kynttilän.

– Koimme, että tällainen yhteinen kokoontuminen oli henkisesti hyvin tärkeä. Olemme tällä hetkellä hyvin hajallaan koulun remontin vuoksi, joten tämä antoi tilaisuuden kokoontua yhteen. Sillä oli symbolisestikin suuri merkitys, rehtori Kaisa Ryöppy sanoo.

Tilaisuus oli lukiolaisille vapaaehtoinen, mutta suurin osa osallistui siihen. Kynttilätilaisuuden jälkeen lukiolla järjestettiin ryhmäkeskustelutilaisuus kuraattorin, psykologin ja terveydenhoitajan voimin.

– On tärkeää, että nuoret saavat puhuttua tästä. Se tapahtui aika lähellä meitä, moni näki tapahtuneen koulun ikkunoista, osa oli koulumatkalla puiston halki, kun poliisi ja ensiapuryhmät tekivät työtään tapahtumapaikalla.

Vaikka tunnelma on vielä alavireinen, pitää Ryöppy tärkeänä, että kouluarki jatkuu tavallisena.

– Arki hälventää ajatukset pahoista asioista. On katsottava eteenpäin.

Tilaisuuteen osallistui suuri joukko kaupunkilaisia.

– On niin sanaton olo. Mieleen nousee vain kysymyksiä. Sillä, että toisilleen tuntemattomat kokoontuvat yhteen, on valtavan suuri terapeuttinen merkitys, Leo Mäkinen pohtii.

Mäkisen kanssa puistoon saapuivat Harri Saarenpää, Hannu Nurminen ja Carola Lindberg.

– Tämä tapaus nosti mieleen, että ihmisten pitäisi pitää enemmän huolta toisistaan, kysyä herkemmin, onko kaikki hyvin. Monella voi olla elämässään kriisejä, vaikka ne eivät näkyisi ulospäin, Lindberg pohtii.

Käyttäjän inka.toyryla@media.fi kuva
Inka Töyrylä