Paikalliset

Porvoo iki-ihanissa korteissa – "Teen tätä työtä tunteella ja rakkaudesta lajiin"

Vartijasta tulikin elämänkäänteiden kautta idyllisten jouluaiheiden kuvittaja

Ja maassa rauha sekä ihmisillä hyvä tahto. Jouluinen näkymä Näsinmäeltä.

Ilkka Kylmäkorpi

PORVOO | Porvoo-aiheiset joulukortit ovat herättäneet suurta mielenkiintoa sosiaalisessa mediassa. Eikä ihme. Ne ovat herkkätunnelmallisia paikalliskuvia.

Niiden tekijä on Karkkilassa asuva 38-vuotias, kahden pikkutytön isä Ilkka Kylmäkorpi, joka on ikään kuin vahingossa ajautunut kuvittajaksi.

– Olen oikeastaan piirrellyt koko ikäni. Kävin myös peruskoulun jälkeen Kanneljärven kansanopistossa Lohjalla vuoden kestävän taidelinjan, mutta kuvittajaksi päädyin vasta kolmisen vuotta sitten, kun jouduin lopettamaan aiemman päätyöni vartioimisliikkeessä, jatkuvan yövalvomisen vuoksi, hän kertoo.

– Tuolloin päätin alkaa opetella digitaalista kuvittamista. Olinkin jo pikkuhiljaa hommannut tarvittavat ohjelmat ja piirtonäytöt, joten googlettamalla ja Youtubesta oppia ottamalla pääsin jyvälle digitaalisen piirtämisen ja maalaamisen saloista. Siinä sitten tulikin istuttua ja hinkattua pikseliä satoja tunteja. Vähitellen aloin löytää tuon oman tyylini, joka on hieman maalauksellinen ennemmin kuin tietokoneella piirretyn näköinen.

– Syksyllä 2014 löysin vanhan, ehkä 1920-luvulla otetun mustavalkoisen valokuvan, joka oli otettu Karkkilassa, Högforsin tehtaan puistossa. Kuvassa oli nätti kesäpäivä. Otin mallia kuvassa olevista taloista ja väritin ne, sekä lisäsin kuvaan lunta, kuutamon, rekeä vetävän tontun ja tonttua tervehtimään tulleen kissan hangen päälle. Muutin siis tuon vanhan mustavalkoisen kesäpäiväkuvan värikkääksi talviyökuvaksi, hän kertoo työskentelytavastaan.

Kylmäkorpi lähetti kuvan Facebookin Puskaradioon nähtäville, ja loppu onkin historiaa.

– Paikalliset menivät aivan sekaisin tuosta kuvasta, ja uusia kuvia vaadittiin tekemään heti lisää. Palaute oli aivan käsittämätöntä, enkä ollut edes tarkoituksella lähtenyt tekemään mitään joulukorttikuvia, kunhan aikani kuluksi tein yhden kuvan tuolla tyylillä, hän kertoo naurahtaen.

Ensimmäiset joulukorttitilaukset tulivat jo tuosta yhdestä kuvasta. Myös muutama yritys ja henkilö tilasi omasta firmastaan tai talostaan samalla tyylillä tehdyn joulukorttikuvan.

Hänen menestyksensä jatkui. Kortit herättivät mielenkiintoa kaikkialla, mihin hän niitä tarjosi. Joulua rakastavan miehen unelmatyö oli toteutumassa huimaa vauhtia.

Hän teki lisenssisopimuksen Karton kanssa. Karto Oy on Suomen toiseksi suurin postikorttien valmistaja. Eri kaupunkien jouluaiheiset kuvat menivät kuin kuumille kiville.

– Marraskuussa 2015 Karto toi kortit esille Rauman ja Turun alueen liikkeisiin. Kortit myytiin ensimmäisellä viikolla loppuun muutamassa kaupassa, koska Karton edustajat eivät olleet osanneet varautua niin kovaan menekkiin, hän kertoo.

– Sama meininki jatkui korttien kanssa. Sain isäksi sain luvan Kartolta painattaa kuvistani omakustanteisesti kortteja, ja myydä niitä verkkokaupassani sekä omien jälleenmyyjien kautta.

Viime tammikuussa kävin kuvaamassa Porvoon paikkoja, joista tein oman viiden kuvan joulukuvasarjan, hän kertoo.

Elämä on jännittävällä tavalla luotsannut hänet tekemään työtä, joka on hänelle itselleenkin läheistä.

– Olen itse aina ollut jonkinlainen jouluihminen. Varsinkin tonttu-ukot, ja niihin liittyvät tarinat sekä kuvat olivat minulle pikkupoikana varsin jännittäviä ja kiehtovia asioita. Nyt kun niitä saa itse piirtää työkseen, siinä on kieltämättä sellainen jännä fiilis. Saa ikään kuin palata niihin oman lapsuuden taianomaisiin hetkiin tonttujuttujen parissa.

– Voin siis sanoa, että teen tätä työtä tunteella ja rakkaudesta lajiin, hän summaa.

Tuoteperhe laajenee.

– Nyt on tulossa siis myös Porvoon Joulusuklaat, hän vinkkaa.

– Olen nyt tuomassa korttien ja suklaiden lisäksi markkinoille myös paikkakuntakohtaiset Joulukahvit, joissa etikettikuvina toimivat nämä joulukuvat. Paikallisuus on niin kovin herkkä aihe muutenkin, varsinkin joulun aikaan, kun ihmiset ovat herkimmillään.

Porvoo-aiheinen kuvasarja löytyy hänen nettikaupastaan Ileart.fi -osoitteesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat