Paikalliset

Kirkko palaa muistojen albumeissa – kuvaajat muistelevat Porvoon lähihistorian dramaattisinta yötä

Tämä lienee aivan ensimmäisiä melko läheltä otettuja valokuvia palavasta tuomiokirkosta. Stina Tammela otti sen pian puoli kolmen jälkeen tapahtumayönä.

Stina Tammela

PORVOO | Uusimaata ja Hesaria Vanhaan kaupunkiin ja Pappilanmäelle jakanut Stina Tammela haki lehtikuormansa puoli kahden jälkeen. Alkava yö vaikutti normaalilta siihen saakka, kun Tammela kurvasi autollaan Kirkkokadulle.

– Fryysarin kioskin kohdalla näkyi tulen loimotusta. Pysäytin auton soittaakseni hätänumeroon, mutta sitten alkoi kuulua sireenien ääntä. Ajoin Kirkkokatua ylös varmistaakseni, mistä on kysymys.

Tuomiokirkon katto roihusi. Oli 29.5.2006.

Tammela ei jäänyt ihmettelemään tilannetta, vaan ajoi Kevätkumpuun kotiin ja haki Canon-kameransa. Hän palasi Kirkkotorille ja oli ottamassa aivan ensimmäisiä kuvia palavasta kirkosta. Tämän artikkelin yhteydessä julkaistu kuva ja oheinen video on kuvaustietojen mukaan otettu pian puoli kolmen jälkeen.

– Vaikka olin Kirkkotorin jalkakäytävän paikkeilla, kuumuus oli aivan mieletön. Kamera kärsi siitä niin, että se meni pian rikki, Tammela muistelee.

Tovin kuvattuaan Tammela ryhtyi tekemään oikeita töitään. Hän jakoi lehdet Sillanmäkeen, mutta Kirkontörmälle ei ollut asiaa. Tammela kuvasi välillä, välillä jakoi. Toinen piiri Pappilanmäkeä aina Huhtisten suuntaan tuli myös hoidetuksi, mutta kieltämättä tavallista hitaammin.

– Eipä tullut mieleen, että olisi jättänyt työn tekemättä. Kyllä se piti hoitaa.

Sillanmäki 6:ssa asuva Maija Aatelo kertoo olevansa ja olleensa silloinkin yökukkuja.

– En kuitenkaan hoksannut paloa itse, vaan naapurit heräsivät ensin. Kaikki olivat aika shokissa, yksikin kävi siirtämässä autoaan ja huomasi vasta myöhemmin ettei ollut pannut kenkiä jalkaan lainkaan, Aatelo muistelee.

Aatelo meni kameransa kanssa isolle Kirkkotorille kuvaamaan. Ensimmäisissä hänen ottamissaan kuvissa kirkon katon tukirakenteiden roihuaminen näkyy erittäin selvästi. Tuuli ei käynyt Sillanmäen suuntaan, eivätkä asukkaat saaneet mitään virallisia varoituksia.

– Emme osanneet olla huolissaan palon leviämisestä tännepäin.

Teemu Leinonen olimenossa pehkuihin asunnollaan Linnankoskenkadulla, kun silloinen avovaimo soitti koiranulkoilulenkiltä.

– Hän kertoi, että jossain palaa isosti ja kekäleitä sataa Kaupunginpuistoon asti. Otin kameran mukaan ja lähdimme kajon suuntaan, Leinonen muistelee.

Miehen ensimmäinen ajatus kirkonmäelle tullessa oli, että jestas, palaakohan koko vanha kaupunki.

– Oli sen verran roihua.

Kuin sanaton sopimus.

Stina Tammela otti yön aikana muutamia kymmeniä kuvia ja kolme videoklippiä. Yksi kuva julkaistiin Uusimaassa ja videoklippi Ilta-Sanomien nettisivuilla.

– Oli ihme, ettei tuli levinnyt laajemmalle. Pystyin yöllä pysymään rauhallisena, shokki iski vasta aamulla kun olisi pitänyt käydä nukkumaan. Olin silloin henkisesti vielä aika teini, ja olin muuttanut Helsingistä Porvooseen, joten tapahtuma ei silloin ehkä ollut niin kova pala minulle kuin monelle muulle, Tammela pohtii näin jälkikäteen.

Lehdenjakohommat jäivät pari vuotta palon jälkeen. Nykyisin perheellinen Tammela työskentelee kirjanpitäjänä.

Maija Aatelo otti kuvia vain muistoksi itselleen ja ystävilleen. Hän ei myynyt kuviaan, eikä halunnut niitä julkaistavaksi ainakaan internetissä.

– Minusta meillä vanhassa kaupungissa oli tuolloin ikään kuin sanaton sopimus, ettei tapahtuneella pröystäillä eikä tuoda sitä julki. Vähän sama kuin nykyään puhutaan terroriteoista, ei anneta pahalle valtaa, Aatelo miettii.

Nyt, 11,5 vuotta myöhemmin, kun kuvilla on enää dokumentaarista arvoa, hän antaa julkaisuluvan.

Leinonen otti vain muutamia kuvia.

– Kamera oli sen verran huono ja kädet tärisi, että tärähtäneitähän niistä tuli.

Hän pysyi palopaikalla auringonnousuun asti.

– Somekaudella se olisi ollut melkoinen tapahtuma. Itsekin olisin varmasti laittanut livevideota paikalta taivasteluiden kera.

Tuomiokirkon palo 2006

18-vuotias nuorukainen sytytti Porvoon tuomiokirkon katon tuleen aamuyöllä maanantaina 29.5.

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos sai hälytyksen kello 2.09.

Tuomiokirkon roihuavan paanukaton sammuttaminen tajuttiin pian mahdottomaksi. Vesikuorma olisi päinvastoin voinut romahduttaa kirkon holvikaton. Katon annettiin palaa ja pelastuslaitos keskittyi suojelemaan ympäröiviä rakennuksia.

Palon sytyttänyt nuorukainen ilmoittautui poliisille samana päivänä. Hänet tuomittiin käräjäoikeudessa tuhotyöstä yli kolmeksi vuodeksi vankeuteen.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat