Paikalliset

Get together Ströhössä! Naamioita, capoeiraa ja Seksikäs suklaa, KATSO KUVAT

Tuomas Inkilän viiksekäs ufo hilepartoineen syntyi tuosta vain.

Tanja Kuisma

PORVOO | Strömborska skolan oppilailla oli torstaina kansainvälinen koulupäivä, jossa aamupäivä vierähti monikulttuurisissa työpajoissa.

Kyseessä oli YleX Get together -koulukiertue, jossa Interkult Kassandra -yhdistys vastasi työpajoista, Warner Live tuotti päivän konsertin ja YleX toimii kiertueen mediakumppanina. Tällä kertaa suora lähetys tuli Porvoon urheiluhallista.

Vanhassa rituaalissa puhuttiin naamio kasvoilla jumalalle

Työpajojen taiteilijat ovat kotoisin Kiinasta, Senegalista, Burkina Fasosta, Brasiliasta, Kolumbiasta, Meksikosta ja Zimbabwesta.

Kiertueen idea oli päästää esille eri alojen ammattitaiteilijat ja muusikot, joiden kulttuurinen tausta on myös muualla kuin Suomessa.

Meksikolainen Rosamari Bolom ohjasi teknisten töiden luokassa naamioiden tekemistä.

Psykologi sanoittaa naamiopajan merkitystä ja tarkoitusta toteamalla, että se on tilaisuus etsiä itsestään hahmoja ilmentymään naamiossa.

– Tässä voi antaa mielikuvitukselle tilaa ja töitä. Vanhaan aikaan kuului rituaaliin puhua jumalansa kanssa naamio kasvoillaan. Naamiot liittyvät yhä moniin festareihin ja juhliin. Naamiot kuuluvat useimpiin kulttuureihin, suomalaiseenkin. Tiesithän, että nuuttipukki on teidän kulttuuriinne kuuluvaa naamioperinnettä?

OppilaatEllen Henttala, Nessa Idström, Jennifer Andersson ja Klaudia Mäkeläinen leikkaavat, värittävät ja liimaavat keskittyneesti naamioitaan. Tuomas Inkilä leikkaa korvia viiksekkäälle ufolleen, jolla on hileparta.

Teknisen töiden opettaja Patrik Lindahl seurailee hymyillen touhua. Tämä on toisenlaista, kuin lintujen ruokinta-automaatit, joiden valmistuksessa kaikki seiskat ovat opetelleet mittaamaan, sahaamaan ja kasaamaan kappaleita.

Muissa pajoissa saattoi tehdä esimerkiksi kuvataiteita, afrotanssia tai djembe-rummuttaa. Riku Pium opetti liikuntasalissa capoeiraa Monica Gustafssonin luokalle.

Oppilas vuorollaan kokeili brasisilialaisen taistelulajin liikkeitä Piumin kanssa afrobrasilialaisen musiikin raikuessa salissa. Capoeirassa on piirteitä afrobrasilialaisesta populaarikulttuurista, esittävästä tanssitaiteesta, täyskontaktikamppailusta, kontakti-improvisaatiosta ja akrobatiasta.

Räppiä ja tubettajia

Kansainvälinen päivä alkoi työpajoilla aamupäivällä ja päättyi iltapäivällä noin tunnin Warner live -konserttiin Porvoon urheiluhallissa. Mukana oli sadoittain oppilaita Ströhöstä, Lypasta ja Linnajoen koulusta.

Konsertissa esiintyivät muun muassa tubettaja ja laulu-uraa tekevä Tuure Boelius. Monikulttuurista väriä konserttiin toivat suosikkiräppääjät Prinssi Josuf ja Seksikäs Suklaa. Radiosta kuullun konsertin juonsivat YleX:n Viki ja Köpi.

Lisää aiheesta: 

Open vitsi otettiin tosissaan – Pääskytien koulun oppilaat rakensivat puolitoista vuotta omaa katamaraania6.9.2017 08.15
Opiskelijat lahjoittivat iloa sairaalan lapsille28.11.2017 16.51
Porvoon edustajiksi Säätytalolle Erin Johansson ja Luukas Kankaanpää Hinthaarasta27.11.2017 13.05
Kysely paljastaa: yläkoululaiset kiusaavat julkaisemalla toisistaan kuvia ilman lupaa – koskee jopa 67 000 lasta10.7.2017 08.59

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat