Paikalliset

"Isä eli tapahtumarikkaan elämän" – Taidemaalari Åke Hellman on kuollut

Taidemaalari Åke Hellman (1915-2017) eli pitkän ja tapahtumarikkaan elämän.

Juha Perämäki

PORVOO | Porvoolainen taidemaalari ja professori Åke Hellman nukkui pois maanantaina 18. joulukuuta 102 vuoden iässä.

Hänen tyttärensä, keraamikko Åsa Hellmanin mukaan isä sai onnellisen ja tapahtumarikkaan elämän.

– Hän matkusti vielä 99-vuotiaana viimeisen kerran Ranskan Provenceen. Viimeisinä vuosinakaan hän ei jäänyt yksin, vaan aina joko sukulainen tai lähihoitaja oli seurana, Åsa Hellman toteaa.

Åke Hellmanin hautajaiset ja muistotilaisuus tullaan järjestämään perhepiirissä. Näin siksi, että loka–marraskuussa Helsingin Taidehallissa järjestetty retrospektiivinen näyttely Jaettu Ateljee Åkesta ja hänen vaimostaan Karinista (1915–2004) sai laajan huomion. Hellmanien debyytti tapahtui juuri Taidehallissa, nuorten taiteilijoiden yhteisnäyttelyssä vuonna 1939.

Åke Hellman tunnettiin persoonallisesta väripaletistaan. Hänet muistetaan satojen muotokuvien maalarina, joista tunnetuimpia lienevät Sylvi Kekkosen (1978) ja Tellervo Koiviston (1990) muotokuvat. Vielä enemmän hän maalasi asetelmia ja maisemia.

Åke Hellman oli ikäpolvensa enemmistön tavoin talvi- ja jatkosodan veteraani. 1950–60-luvun taitteessa Aunelaan valmistunut ateljeekoti palveli taiteilijaa 2010-luvulle asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Helsingin Taidehallin retrospektiivi on laajin Karin ja Åke Hellmanin taiteesta järjestetty näyttely vuosikymmeniin23.10.2017 14.38
Keraamikko Åsa Hellman inspiroituu tanssista8.9.2014 08.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat