Paikalliset

Piiasta ministeriksi – pienoisnäytelmä ensimmäisestä naisministeristä

Miina piikomassa Porvoossa. Aatos Suppanen (Raimo Hirvonen), Miina (Kaarina Laitinen).

Pauli Kaasalainen

PORVOO | ”Vuonna yhdeksäntoistasataakuus, tuli voimaan laki uus. Saatiin suuri uudistus: naisten äänioikeus.”

Vuosi sitten Porvoossa nähtiin merkittävän porvoolaisnaisen, Suomen ensimmäisen ensikodin Porvooseen perustaneen Alva Forsiuksen tarina.

Nyt on vuorossa toinen – ei tosin porvoolainen, mutta Porvoossa merkittävän elämänvaiheen elänyt, Suomen ensimmäinen naisministeri, Miina Sillanpää (1866–1952), jonka syntymästä tuli vuonna 2016 kuluneeksi 150 vuotta.

– Me, Porvoon Kulttuurinystävät, haluamme näytelmällämme vielä kerran nostaa esiin Miina Sillanpään elämäntyön, jonka vaikutukset ovat yhä näkyvissä suomalaisessa arjessa, Sari Glad sanoo.

Vähäistä ei ole sekään, että sivistyksen pohjan tämä Jokioisista lähtöisin oleva ”piikatyttö” hankki Werner Söderström osakeyhtiön kääntäjän, Aatto ja Alma Suppasen kodissa Porvoossa piikana ollessaan vuosina 1884–1887.

Piikakenraaliksi kutsuttu ja Palvelijataryhdistyksen puheenjohtajana (1901–1952) kuolemaansa saakka toiminut Sillanpää ajoi määrätietoisesti kotiapulaisten asioita ja sai aikaan vuonna 1949 kotiapulaislain Lex Miina, jossa säädettiin muun muassa irtisanomisajasta, vapaista ja työajan pituudesta.

Palvelijataryhdistys liittyi vuonna 1903 Työläisnaisliittoon (nykyiset Demarinaiset) ja se vuonna 1904 Sosiaalidemokraattiseen puolueeseen.

Miina Sillanpäästä tuli kansanedustaja vuonna 1907. Hän toimi eduskunnassa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta 38 vuotta.

Sillanpää edisti muun muassa kouluruokailuja, teki aloitteen kotien rakentamisesta yksinäisille naisille ja lapsille, teki vuonna 1932 aloitteen määrärahan varaamisesta Naistenklinikan rakentamiseen ja vuonna 1937 aloitteen äitiysavustuksesta.

Suomen ensimmäinen naisministeri hänestä tuli Tannerin hallitukseen vuonna 1926. Apulaissosiaaliministerinä hän toimi vuoteen 1927 ja hoiti raittius-, köyhäinhoidon- ja lastensuojelun asioita.

Talousneuvoksen arvon Sillanpää sai vuonna 1939 ja vuonna 1949 Suomen Kulttuurirahasto palkitsi hänet 500 000 markan suurpalkinnolla. Hän kuoli Helsingissä vuonna 1952.

”Jos minä saisin alkaa alusta työni ja minulta kysyttäisiin: ”Mitä teitä kulkisit?” Vastaisin empimättä: ”Samoja”

Porvoon Kulttuurinystävät ry:n tuottaman pienoisnäytelmän, Piikatytöstä ministeriksi, on käsikirjoittanut Maijaliisa Dieckmann ja sen on dramatisoinut Sari Glad ja Kaarina Laitinen.

Laitinen näyttelee nuorta Miinaa, Glad kansanedustajaa ja ministeri Miinaa. Aatto ja Alma Suppasina ovat Raimo Hirvonen ja Anne Nurkkala, presidenttipari Paasikivenä Ilkka Kinosmaa ja Raija Orava, sekä kertojina Liisa Forsberg ja Raija Orava.

Esitykset ovat Cafe Cabriolen yläkerrassa, Piispankatu 30 alkaen kello 18. Ensi-ilta keskiviikkona 17.1, muut esitykset: torstai 18.1., tiistai 23.1., keskiviikko 24.1. Kesto: reilu tunti (ei väliaikaa). Liput 10 euroa, etukäteisvaraukset: puh 050 414 2181 tai [email protected] ja ne maksetaan ovella (nimilista). Varaus on ehdottomasti peruttava mikäli ei pääse paikalle. Lippuja myös tuntia ennen ovelta mikäli paikkoja riittää.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat