Paikalliset

Kuka väistää pysäköintialueella? Liikenneopettaja neuvoo, miten ruutuun kannattaa ajaa

Esimerkiksi S-marketin pysäköintialueella saattaa eteen tulla tilanne, että pitää miettiä miten tässä kuuluisi ajaa. Liikenneopettaja neuvoo.

Porvoon Autokoulu

Kuka väistää pysäköintialueella? Opastus pysäköintialueiden ajosäännöissä olisi meille kaikille tervetullutta.

– Pysäköintialueilla olevien ajoväylien väistämissäännöt aiheuttavat epätietoisuutta etenkin silloin, kun osa väylistä on selkeästi leveämpiä. Parkkipaikoilla väylien väliset risteykset ovat kuitenkin tasa-arvoisia, ellei liikennemerkein ole toisin määrätty. Tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään siis oikealta tulevia.

– Pysäköintiruudusta lähtijä on väistämisvelvollinen. Pysäköintialueella pitäisi aina liikkua ajoväyliä pitkin, sillä se auttaa kaikkia pysäköintipaikalla olevia ennakoimaan mihin kyseinen ajoneuvo on menossa. Lisäksi pysäköintiruutujen kautta ”oikaisija” katsotaan aina ruudusta lähtijäksi ja siten väistämisvelvolliseksi tuli liikennettä sitten mistä suunnasta tahansa.

– Rauhallinen ajonopeus on turvallisen liikkumisen kannalta tärkein asia pysäköintialueella ja pysäköitäessä. Pysäköintialueella kannattaa käyttää suuntamerkkiä. Se lisää ennakoitavuutta ja vähentää vaaratilanteita.

– Ahtaalla parkkipaikalla ruutuun peruuttaminen on järkevää, sillä auto kääntyy helpommin ruutuun peruuttaen kuin etuperin ajaen. Lisäksi ruudusta poistuminen etuperin on turvallisempaa ja helpompaa kuin peruuttaen. Etuperin ruutuun ajaminen on perusteltua silloin, kun se helpottaa auton kuormaamista.

Poistuttaessa pysäköintialueelta poistujan on väistettävä kaikkea muuta liikennettä, myös edestäpäin tietä pitkin lähestyvää, vaikka poistuja kääntyisi oikealle tai jatkaisi suoraan.

Liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström Porvoon Autokoulusta vastaavat palstalla lukijoiden kysymyksiin. Lähetä omasi: [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat