Paikalliset

Vanha 123 täyttyy kulttuurilla – elokuvateatterin perinteikäs miljöö tarjoaa hienot puitteet

Olivia, Eetu, Laura Pulkkinen ja Klaus Martin iloitsevat paikasta, joka tarjoaa tulevaisuudessa purtavaa kaiken ikäisten kaupunkilaisten kulttuurin nälkään

Juha Perämäki

PORVOO  |  Entisen elokuvateatteri Studio 123:n ovet ovat olleet jo hyvän aikaa auki ja tänä vuonna toiminta starttaa täydellä voimallaan. Nyt paikka kantaa nimeä Vanha 123.

– Porvoosta on puuttunut matalan kynnyksen tila, jossa voisi järjestää monenlaista kulttuuritoimintaa ja johon ihmisten olisi helppo tulla, kulttuurituottaja Laura Pulkkinen sanoo.

– Tätä tilaa on testattu ja hauduteltu pitkään, nyt aika ja paikka ovat kypsyneet.

Kevään ohjelmisto rakentuu hiljalleen ja tunnustellen. Perjantaina 26. tammikuuta järjestetään vuoden ensimmäinen Porvoon Jazz Klubit. Kello 20 lavalle nousee Tuomo Prättälä sings Jazz Standards -kokoonpano. Lauantaina 27.1. suomalaista hiphop-kulttuuria tarjoileva upouusi Vetoketjuklubi marssittaa stagelle ensimmäisen musiikkikattauksensa.

Entinen elokuvateatteri on Pulkkisen mukaan loistava ympäristö monenlaiselle kulttuuritoiminnalle.

– Tila on säilytetty melko lailla sellaisena, kuin se oli elokuvateatterin aikaan. Hyvin tunnelmallinen, siellä on jännä fiba. Penkit on viety pois, mutta lattia on portaittainen ja saleihin saa valtavasti tuoleja, Pulkkinen kuvailee.

– Kolme ikkunatonta mustaa salia antavat valtavat mahdollisuudet esimerkiksi valojen käytölle.

Vanhaan elokuvateatteriin perustetun kulttuuritilan ensiaskeleet otettiin jo vuonna 2013 perustetussa kulttuurikollokvio #PorvooX:ssä.

– Kaupunkilaisten rakastama, viime syksynä menehtynyt Jocke Lybeck toi ideansa sinne kehiteltäväksi ja heti samana vuonna 123:ssa vieraili Baltic Circlen teatteriseurue, Pulkkinen kertoo.

– Porvoo Jazz Festival on pilotoinut tilaa ja järjestänyt siellä vuodesta 2016 lähtien useita hienoja klubeja. Tila on saanut kiitosta toimivuudeltaan, tunnelmaltaan ja myös akustiikaltaan.

Viimeisin näyttämöteos 123:ssa nähtiin viime syksynä Moon River -tapahtuman yhteydessä, kun paikalla vieraili suomalais-islantilainen tanssia, musiikkia ja teatteria yhdistävä Pinnan alla – Undir yfirborði -teos.

Pulkkinen toivoo, että kaikki kulttuuritekijät ja -organisaatiot aidolta katutasolta terävimpiin ammattitaiteilijoihin, ottaisivat omakseen tämän uuden monitaiteellisen kulttuuritilan ja loisivat rohkeasti uutta originaalia sisältöä ja identiteettiä paikkakunnalle, kulttuurituottaja Laura Pulkkinen sanoo.

Kevään mittaan luvassa on monenlaista. 10. helmikuuta Vanha 123:ssa järjestetään sarjakuvafestivaali Å-festin iltaklubi ja 23. helmikuuta tiloissa saa ensi-iltansa Teatteri Kuumeen näytelmä Ovista ja Ikkunoista. Maaliskuussa vuorossa ovat Anna & Klaus feel-good concert ja näyttelijä Ria Katajan esikoisohjaus, Ofelia-ryhmän Arjen Yksinäiset -esitys.

Vanha 123

Kaivokatu 35, WSOY-talo.

Kolme salia, jotka ovat edullisesti vuokrattavissa yhdessä tai erikseen. Yhteen saliin mahtuu tuolit noin sadalle ihmiselle.

Saleissa voi järjestää musiikkia, teatteria, esitystaiteita, näyttelyitä, installaatioita, elokuvaesityksiä, workshopeja tai seminaareja. Yhtäaikainen toiminta kahdessa salissa on mahdollista, jolloin kolmas tila toimii ns. hengailutilana. Yhteen saleista on kaavailtu jatkuvaa näyttelytoimintaa.

Tapahtumia: www.facebook.com/123.vanha

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat