Paikalliset

Paavilainen on jätehuollon konkari, mutta mitä hän ajattelee teatterista ja Taidetehtaasta?

MunPorvoo-artikkelivieras Jukka Paavilainen arvostaa pientä kotikaupunkiaan, mutta soisi päätöstentekijöiden jouduttavan käytännön asioita.

Juha Perämäki

PORVOO | Porvoolaisen Rosk´n Rollin toimitusjohtaja Jukka Paavilaisen mukaan Porvoota on kehitetty harppauksin, mutta poliittisessa päätöksenteossa olisi hyvä siirtyä nopeammin keskustelu- ja väittelyvaiheesta päätöksiin ja itse toimintaan.

– En vain tiedä temppua, kuinka tähän päästäisiin.

Miten sinusta tuli porvoolainen?

– Vaimoni sai työpaikan yli 30 vuotta sitten Porvoosta. Itse olin tuolloin töissä osin Helsingissä ja osin itärajan takana projektitehtävissä. Harkitsimme asuinpaikkamme akselilta Itä-Helsinki – Porvoo. Onneksi valitsimme Porvoon.

Parhaat paikat Porvoossa?

– Porvoon kansallinen kaupunkipuisto kattaa suuren osan minulle tärkeistä porvoolaisista paikoista. Vanha kaupunki ehjänä historiallisena kokonaisuutena on hyvä esimerkki siitä, että myös vanhaa säilyttämällä voidaan kaupunkia kehittää. Kotimme vieressä oleva Joonaanmäen puistoalue lenkkipolkuineen ja joskus talvisin hiihtolatuineen tuo luonnon todella lähelle. Taidetehdas on monipuolinen ja matalan kynnyksen pohja porvoolaiselle kulttuurielämälle. Toivon, että kaupunkilaiset ottaisivat sen vielä enemmän omakseen ja että Taidetehtaan ympäristö kehittyisi elävämmäksi.

Mitä muuttaisit?

– Tori ja sen ympäristö on varsin sekalainen ja hallitsemattoman oloinen yhdistelmä eri rakennustyylejä. Alue tarvitsee tavoitteellisen kokonaissuunnitelman ja sen toteutuksen. Näin saisimme keskusta-aluetta houkuttelevammaksi. Polkupyörä on oivallinen tapa liikkua kaupungilla. Porvoon tulisi ottaa parempi ote kattavan pyörätieverkoston luomiseen.

Miten päädyit niihin töihin, joita teet?

– Olen koulutukseltani konetekniikan DI. Urani jätehuollossa aloitin 90 -luvun alussa pääkaupunkiseudun jätehuollosta vastaavan YTV:n (nykyisin HSY) ympäristönhuoltolinjan vetäjänä. Vuonna 2004 siirryin konsultiksi toimien koti- ja ulkomaisissa jätehuollon hankkeissa.

– Noin viisi vuotta sitten minut valittiin fuusiojohtajaksi Itä-Uudenmaan Jätehuollon ja Länsi-Uudellamaalla toimivan Rosk’n Rollin yhdistämistä vetämään. Fuusio on viivästynyt oikeuskäsittelyjen vuoksi. Kuitenkin jo nyt yhtiöt toimivat käytännössä kuin yksi fuusioitunut kuntiensa omistama jäteyhtiö. Uuden yhtiön nimeksi on päätetty Rosk’n Roll ja toimimme tämän yhteisen palvelumallin mukaisesti sekä Itä, että Länsi-Uudellamaalla.

Mitä uutisia jätehuollosta tai kierrätyksestä sinulla olisi kerrottavana?

– EU:n jätedirektiivin uudistus tuo mukanaan kiristyviä jätteen lajitteluvelvoitteita jäsenvaltioille. Olemme lähteneet selvittämään, kuinka omalta osaltamme voisimme vastata näihin haasteisiin.

– Pienellä joukolla porvoolaisia on ollut mahdollisuus osallistua jätteen monilokerokeräyksen tutkimushankkeeseen, joka varmasti tulee poikimaan myös uuden palvelun. Valtakunnallisestikin merkittävä kokeilu tuottaa sellaista tietoa, jota ei muulla keinon ole ehkä mahdollistakaan saada.

– Porvoolaisilla on lähellä kattavat jäteasemapalvelut Domargårdissa. Uutta on se, ettei tarvitse enää pysähtyä vaa’alla vaan ajaa suoraan ylös mäen päälle, jossa jäteasemanhoitajat antavat asiantuntevaa palvelua. Tämän vuoden aikana jatkamme töitä parantaaksemme jäteasema-asiakkaan palvelukokemusta edelleen.

Miten kulttuuri ja liikunta näkyvät elämässäsi?

– Tärkein kulttuuriharrastukseni on teatterissa käynti. Vuosittain käyn katsomassa kymmenkunta teatteriesitystä. Pyöräily ja soutu ovat liikuntamuodoista mieluisimpia. Kummankin liikkumistavan voi yhdistää retkeilyyn ja matkailuun. Polkupyörän satulasta saa vieraista maista paljon syvällisemmän ja vahvemman kokemuksen. Autolla on niin helppo ajaa ohi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat