Paikalliset

Kuka saa ajaa eka tässä risteyksessä Gammelbackassa? Liikenneopettajalla neuvoo myös P-alueilla kulkevia

Mikäli ajojärjestystä kyseisessä risteyksessä halutaan tuoda selvemmin esille, voisi risteykseen laittaa tasa-arvoisesta risteyksestä varoittavat liikennemerkit jokaisesta suunnasta risteykseen tultaessa.

Porvoon Autokoulu

Porvoossa Gammelbackassa Keskuskadulta tulevalla on etuajo-oikeus, mutta usein Länsitieltä tuleva ei sitä tiedä tai huomaa. Tämä on aiheuttanut hämmennystä, kun väistetään väärin tai sitten ei väistetä vaikka pitäisi. Voisitteko kommentoida tätä risteystä?

– Keskuskadun ja Länsitien risteys on tasa-arvoinen risteys, jossa siis väistetään oikealta tulevaa. Risteyksen ajojärjestys on siis erittäin selkeä, mutta sekaannusta saattaa aiheuttaa risteyksen T-muoto, jossa Länsitietä ajava saattaa kokea ajavansa ”pääväylää” tai etuajo-oikeutettua tietä pitkin.

– Tasa-arvoisia risteyksiä käytetään asuinalueilla siksi, että ne alentavat ajonopeuksia ja pitävät kuljettajat tarkkaavaisina. Tämä on hyvä asia, sillä asuinalueilla on paljon kevyttä liikennettä. Mikäli Keskuskadulta Länsitielle tulevalle liikenteelle laitettaisiin väistämisvelvollisuus risteyksessä liikennemerkki (kärkikolmio), nostaisi se vääjäämättä ajonopeuksia Länsitiellä.

– Pysäköintialueilla olevien ajoväylien väistämissäännöt aiheuttavat epätietoisuutta etenkin silloin, kun osa väylistä on selkeästi leveämpiä. Parkkipaikoilla väylien väliset risteykset ovat kuitenkin tasa-arvoisia, ellei liikennemerkein ole toisin määrätty. Tasa-arvoisessa risteyksessä väistetään siis oikealta tulevia.

– Pysäköintiruudusta lähtijä on väistämisvelvollinen. Pysäköintialueella pitäisi aina liikkua ajoväyliä pitkin, sillä se auttaa kaikkia pysäköintipaikalla olevia ennakoimaan mihin kyseinen ajoneuvo on menossa. Lisäksi pysäköintiruutujen kautta ”oikaisija” katsotaan aina ruudusta lähtijäksi ja siten väistämisvelvolliseksi tuli liikennettä sitten mistä suunnasta tahansa.

– Rauhallinen ajonopeus on turvallisen liikkumisen kannalta tärkein asia pysäköintialueella ja pysäköitäessä. Pysäköintialueella kannattaa käyttää suuntamerkkiä. Se lisää ennakoitavuutta ja vähentää vaaratilanteita. Ahtaalla parkkipaikalla ruutuun peruuttaminen on järkevää, sillä auto kääntyy helpommin ruutuun peruuttaen kuin etuperin ajaen. Lisäksi ruudusta poistuminen etuperin on turvallisempaa ja helpompaa kuin peruuttaen. Etuperin ruutuun ajaminen on perusteltua silloin, kun se helpottaa auton kuormaamista.

– Poistuttaessa pysäköintialueelta poistujan on väistettävä kaikkea muuta liikennettä, myös edestäpäin tietä pitkin lähestyvää, vaikka poistuja kääntyisi oikealle tai jatkaisi suoraan.

Liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström Porvoon Autokoulusta vastaavat palstalla lukijoiden kysymyksiin. Lähetä omasi: [email protected]

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat