Puheenaihe

Lastensuojelu tiukassa ahdingossa: mielenterveyspalvelut ontuvat Suomessa pahasti

Kuvituskuva.

Päivi Tuovinen / Arkisto

Lastensuojelun järjestäjät arvioivat, että lastensuojelun tilanne on vaikeutunut Suomessa muutaman viime vuoden aikana pahoin. Ongelmia on etenkin lasten tarvitsemissa mielenterveyspalveluissa.

Arvio perustuu Kuntaliiton teettämään kyselyyn. Palvelujen saatavuuden vaikeutuminen näkyy kyselyyn vastanneiden mukaan laajasti lasten tarvitsemissa palveluissa.

Kuntakyselyyn vastasi 92,3 prosenttia kaikista Suomen 180 lastensuojelun järjestäjätahoista. Järjestäjät edustavat 278 kuntaa.

Nyt kentällä on huoli muun muassa lastensuojelun voimavaroista ja henkilöstön riittävyydestä.

– Verrattuna viisi vuotta vallinneeseen tilanteeseen tilanne on kieltämättä heikentynyt, arvioi Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen.

Joka seitsemäs vastanneista arvioi, että lasten tarvitsemat mielenterveyspalvelut jäävät useimmiten lapsilta kokonaan saamatta. Lisäksi puolet vastanneista arvioi, että tarvittava palvelu on saatavilla, mutta prosessi on vaikea ja aikaa vievä. 

Lastensuojelun tarvitsemia palveluja hankitaan kyselyn mukaan nykyisin huomattavasti useammin yksityisiltä palveluntuottajilta kuin vielä viisi vuotta sitten.

– Terveydenhuollon palvelujen, erityisesti lääkäripalvelujen ostoissa on merkittävää kasvua, vuonna 2012 yhteensä 18 prosenttia lastensuojelupalvelujen järjestäjistä osti lääkäripalveluja, nyt vastaava luku on 42 prosenttia, sanoo Aila Puustinen-Korhonen.

Hänen mukaansa tulevaisuudessa on tärkeää, että yksityisille lastensuojelupalvelujen tuottajille olisi selkeät laatukriteerit ja keskitetty kilpailutus.

Hankinnan tulisi olla tarkoituksenmukaista ja lastensuojelua järjestävällä liikelaitoksella tulisi olla riittävät ja monipuoliset omat palvelut.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat