Paikalliset

Asentaja putosi betonilattialle ja vammautui – syyttäjä vaatii rakennuttajille ja esimiehelle sakkoja

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ottaa pian kantaa, syyllistyivätkö mökin rakennuttajat ja LVI-yrityksen toimitusjohtaja työturvallisuusrikokseen ja vammantuottamukseen.

Samu Karvala

PORVOO | Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa luettiin maanantaina syytteet Sipoossa syyskuussa 2015 tapahtuneesta työtapaturmasta.

Kihlakunnansyyttäjä Heidi Nummela vaatii vapaa-ajan asuntoa rakennuttaneelle pariskunnalle ja työmaalla toimineen LVI-yrityksen toimitusjohtajalle sakkorangaistusta työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Onnettomuuspäivänä yrityksen työntekijä oli ollut asentamassa talon toisessa kerroksessa parven yläpuolelle tulevia ilmastointiputkia.

Kun mies oli lähtenyt nojatikkaita pitkin alaspäin, olivat tikkaat luistaneet ja mies oli pudonnut noin 2,5 metrin korkeudelta betonilattialle.

Mies loukkaantui onnettomuudessa vakavasti. Hänelle aiheutui vaikea lantion alueen murtuma, silmäkuopan murtuma ja aivovamma.

Tikkaiden käyttöä ei oltu suunniteltu eikä työntekijöitä ohjeistettu.

Syytteen mukaan mökin rakennuttajapariskunta ja LVI-yrityksen toimitusjohtaja olivat vastuussa työturvallisuudesta. He olivat huolimattomuudesta rikkoneet määräyksiä ja jättäneet onnettomuuden aiheuttaneen epäkohdan havaitsematta ja korjaamatta.

Parvelle ei oltu asennettu turvallista kulkutietä, eikä putoamisvaaraa oltu torjuttu rakenteellisella ratkaisulla tai henkilökohtaisella putoamissuojauksella. Rakennuttajat ja toimitusjohtaja olivat laiminlyöneet tikkaiden kiinnittämisen niin, ettei niiden kaatumista tai luisumista oltu estetty. Tikkaiden käyttöä ei oltu suunniteltu eikä työntekijöitä ohjeistettu. Työnteon turvallisuutta ei oltu valvottu.

Näillä perusteluilla syyttäjä katsoo, että vastaajat ovat syyllistyneet myös vammantuottamukseen. Jutussa on kuultu todistajina kaikkia asianosaisia ja lisäksi kahta muuta työntekijää ja aluehallintoviraston tarkastajaa. Kirjallisena todisteena oli lisäksi työmaalla onnettomuuden jälkeen tehty avin tarkastuskertomus.

Sakkotuomioiden lisäksi syyttäjä vaatii yritykselle yhteisösakkoa ja vastaajilta todistelukustannusten ja lääkärintodistuspalkkioiden maksamista.

Riidatonta jutussa on vain se, että onnettomuuden syy oli asentajan putoaminen tikkailta. Rakennuttajat ja työntekijän esimies kiistävät heihin kohdistuvat syytteet. Tuomio jutussa annetaan maaliskuussa.

Vastuun kohdentumisessa arvioidaan sitä, kenen tai keiden olisi pitänyt toimia huolellisemmin ja kenen syyksi laiminlyönti on siten luettava.

Työturvallisuusrikoksen tunnusmerkistön täyttyminen ei edellytä seurausta, esimerkiksi työntekijän loukkaantumista tai edes vaaratilannetta, vaan pelkkä laiminlyönti riittää. Tilannetta arvioitaessa tarkastellaan sitä, mitä vastuussa ollut henkilö on jättänyt tekemättä.

Työturvallisuusrikos

Työnantaja voi joutua vastuuseen työturvallisuusrikoksesta, jos säädösten rikkominen johtuu tahallisuudesta tai huolimattomuudesta, ja työnantaja on ollut tietoinen työturvallisuusmääräysten vastaisesta olotilasta.

Työturvallisuusvastuu kohdistuu yleensä siihen työnantajaan, joka työ-, virka- ja niihin rinnastettavissa palvelussuhteessa teettää työtä tai siihen, joka tosiasiallisesti käyttää työnantajalle kuuluvaa päätösvaltaa. Vaikutusmahdollisuus pitää olla.

Lähde: työsuojelu.fi

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat