Monninkylästäkin lapsia Kirkonkylän kouluun – Askola haluaa eroon parakeista ja vuokratiloista

Askolassa valmistellaan Monninkylän koulun supistamista uusien Kirkonkylän koulun tilojen valmistuessa Vakkolan ja Vahijärven kylien rajamaille.

Tanja Kuisma

ASKOLA | Kunnanhallituksessa suunnitellaan Monninkylän koulun supistamista. Se merkitsisi oppilaiden kuskaamista uuteen alakouluun, jolloin Amiston tiloista ja parakeista voitaisiin luopua jo elokuusta lähtien.

Asian käsittely sisältyy keskiviikkona istuvan kunnanhallituksen kokoukseen esityslistan kohdassa, jossa "Kunnanhallitus keskustelee talousnäkymistä vuodelle 2018 sekä ohjeistaa tarvittaessa jatkovalmistelua.”

– Valitettavasti katson, että kyseisen asiakohdan sisältöön liittyvä valmistelu on tällä hetkellä ”ei vielä julkista” –vaiheessa, kunnanjohtaja Jouni Martikainen kiteyttää.

Asia etenee vauhdikkaasti sillä Askolassa on parhaillaan käynnissä kouluihin ilmoittautuminen ja tulevien oppilaiden sijoittaminen eri kouluihin.

Sivistystoimenjohtaja Pirkko Hynninen on kunnanhallituksessa asiantuntijana liittyen talouden ja toiminnan mahdollisuuksiin koulutoimessa.

Uusimaan tietojen mukaan Monninkylän koulusta poistuisi rinnakkaisluokat. Se tarkoittaisi, että jatkossa esimerkiksi Vahijärvellä asuvat lapset ohjataan suoraan Askolan koululle, jonne valmistuu keväällä 2-sarjainen alakoulu. Sinne tulee oppilaita ainakin Vakkolasta, Onkimaalta ja Kirkonkylästä. Monninkylän koulu on tilojen osalta 1-sarjainen.

Oppilaaksiottoalueiden rajaus ei tuota Askolassa ongelmaa, sillä koko kunta on yhtä oppilaaksiottoaluetta. Sivistyslautakunta päätti tästä 31.1.2012 ja kunnanhallitus on pitänyt päätöksen voimassa.

Tulevat ekaluokkalaiset voidaan siis ohjata uusiin koulutiloihin kaikkialta kunnasta. Perusopetuslain mukaan taloudellisuus ei kuitenkaan voi mennä pedagogisten syiden edelle: oppilaalla on oikeus käydä koulu loppuun siinä toimipisteessä, mihin hänet on koulun alkaessa sijoitettu.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Vettenranta (kok.) selventää. Asiassa on kyse siitä, maksetaanko Monninkylän parakista ja Amiston lisätiloista vuokraa vai suositaanko mieluummin nyt valmistuvia uusia tiloja.

Askola maksaa tuhopoltetun Monninkylän koulun toimintaa varten Amistolta vuokratuista tiloista 4 252,60 euroa kuukaudessa ja koulun päädyssä olevista siirtotiloista 1 493,19 euroa kuukaudessa.

– Keskittämisestä uuteen kouluun ei ole kysymys. Valtuusto on hyväksynyt Monninkylään uuden koulurakennuksen rakentamisen 2018–2019 aikana. Se rakennetaan 1-sarjaiseksi ja varaudutaan toiseen sarjaan, jos oppilasmäärät kasvavat. Samoin Särkijärven ja Juornaankylän kyläkoulut jatkavat syksyllä kuten tähän asti.

Asia ei ole ollut esillä edes sivistyslautakunnassa. Kunnanjohtaja Martikainen ei lähde pohtimaan asian kannatusta eri poliittisissa puolueissa.

– Valitettavasti olen niin nihilistinen kunnanjohtaja, että pyrin olemaan julkisuudessa spekuloimatta paikallispolitiikasta missään asioissa.

Koulumatka lyhenisi Vahijärveltä

Jari Vettenrannan mukaan valtuustoryhmien kesken on tarkoitus keskustella siitä, voidaanko Monninkylän koulun tilanahtautta helpottaa ja Vahijärven oppilaille antaa tilaisuus tulla uuteen alakouluun.

– Tästä on Vahijärveltä oltukin yhteydessä päättäjiin. Tämä tarkoittaisi koulumatkojen lyhenemistä. Kuljetuskustannusket eivät nouse, koska Vahijärven oppilaat ovat jo nyt suurimmalta osin kuljetusten piirissä. Monninkylän koululta sen paremmin kuin Kirkonkylän koulultakaan ei oppilaita kuljetettaisi uuteen kouluun. Kuljetukset hoidetaan asuinpaikasta kuten nyt.

Written by:

Tanja Kuisma

Ota yhteyttä

Lisää aiheesta

Turvasana nostatti puhetta Askolan kuntalaisillassa – asukkaat huolissaan kylien palveluistaAskola pistää Kirkonkylän koulun myyntiin – kunnanvirastokaan ei tarvitse tiloja, näin valtuusto asiasta keskusteliAskolan kunnalla miljoonia rahastoissa – lähti mukaan tonttien alehinnoitteluunSärkijärvi-Huuvarin kentän kunnossapito laiminlyöty – Askolan demareilta aloite sanktion perimisestä CooriltaAnnukalla on viidenkympin villitys – "Onhan tämä ollut välillä yhtä oravanpyörää"Miesautoilija houkuttelee lapsia kyytiinsä Askolassa Kiinnostaako oman liikuntaryhmän perustaminen? Askolassa alkaa Vertaisveturi-koulutusAskolassa kartoitetaan valmiutta: olisiko yrityksessäsi paikka tarjolla työkokeilijalle?Somettaja kesäksi Askolaan? – "Tykittäisi fiiliksiä erilaisista tapahtumista ja kesäisestä Askolasta"Mihinkään ei saa koskea, sammaleella ei saa kävellä – Askolaan esille kuvia ja tunnelmia TsernobylistäAskolaan oma defibrillaattori: kassan vierestä se löytyy, hakea voi kuka vain hädän hetkelläOsuuspankki sulkee Kirkonkylän konttorin ja keskittää Monninkylään Kirkonkylän kouluun tulee sadan tonnin älytekniikka – kalusteisiin tuplasti rahaaAskolassa rakennetaan uutta ahtauden vuoksi, ei homesyistä – Kirkonkylän uuden koulun seinät ovat jo pystyssä