Paikalliset

Huumekuski aiheutti sähköpyöräilijän kuoleman – tekijällä aiempaa rikostaustaa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi, että kuolemantuottamuksen vankeusrangaistus voitiin määrätä ehdollisena, vaikka tekijällä oli aiempaa rikostaustaa.

Samu Karvala

PORVOO | Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on todennut 28-vuotiaan miehen syylliseksi viime heinäkuussa Porvoossa tapahtuneeseen, 72-vuotiaan miehen kuolemaan johtaneeseen auton ja sähköpyörän kolariin.

Oikeus langetti miehelle kuolemantuottamuksesta, liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja rattijuopumuksesta kuuden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, jonka koeaika päättyy marraskuussa 2019.

Miehen ajokielto katsottiin jo kärsityksi. Hänet määrättiin maksamaan valtiolle 80 euron rikosuhrimaksu ja 146,58 euroa päihdetutkimuskustannuksia.

28-vuotias ajoi 18. heinäkuuta 2017 vaimonsa autolla Trappaksentietä Tolkkistentien risteykseen, jossa on kärkikolmio. 72-vuotiaan kuljettama sähköpyörä oli tullut vasemmalta Tolkkisten suunnasta. Pyörä ja auto olivat törmänneet risteyksessä sillä seurauksella, että sähköpyörän kuljettaja oli sinkoutunut ajoradalle ja lyönyt päänsä. Hän kuoli sairaalassa kaksi päivää myöhemmin.

Oikeus ei uskonut kertomusta.

Autoa kuljettanut mies oli tapahtumahetkellä huumausaineiden ja lääkeaineiden vaikutuksen alainen, hänen verestään löytyi tetrahydrokannabinolia ja klonatsepaamia.

Mies myönsi rattijuopumuksen, mutta kiisti oikeudessa sekä liikenneturvallisuuden vaarantamisen että kuolemantuottamuksen. Miehen kertomuksen mukaan hän oli edellä olevan ajoneuvon hidastelun vuoksi pysähtynyt pyörätien jatkeelle ja sähköpyörä oli törmännyt pysähtyneenä olleen auton kylkeen.

Onnettomuuspaikalta ei löytynyt ketään muita varsinaisen onnettomuuden silminnäkijöitä. Käräjäoikeus ei todisteiden valossa kuitenkaan uskonut miehen kertomusta.

72-vuotias mies löytyi 14 metrin päästä pyörätien jatkeesta risteysalueelta, auton kulkusuunnassa. Jos sähköpyörä olisi törmännyt pysähdyksissä olleeseen autoon, olisi uhrin pitänyt löytyä pyöräilijän menosuunnasta. Auton törmäystä sähköpyörään tukivat myös vauriot auton tuulilasissa.

Käräjillä kuullun, ensimmäisenä uhria auttaneen todistajan mukaan 28-vuotias oli soittanut hätäkeskukseen vasta sen jälkeen, kun hän oli tullut paikalle. Pyörä oli ollut tien vieressä pystyssä ja uhri maannut risteysalueella.

28-vuotias oli kertonut havainneensa sähköpyörän ennen onnettomuutta, mutta se oli silloin ollut vielä satojen metrien päässä. Käräjäoikeuden mukaan ei ole näyttöä siitä, että mies olisi törmännyt sähköpyörään tahallaan, joten kyse oli huolimattomuudesta.

Miehellä on aiempaa rikostaustaa. Hänet oli tuomittu vuosina 2010–12 tehdyistä teoista kahteen erimittaiseen vankeusrangaistukseen. Käräjäoikeuden mukaan aiemmista teoista kulunut aika ja rikosten eriluonteisuus mahdollistavat nyt annetun tuomion määräämisen ehdollisena.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kuoleman- tuottamus

Kuolemantuottamuksessa on kyse siitä, että tekijä aiheuttaa toisen kuoleman huolimattomuudellaan.

Tekijä ei siis tahallaan tapa ketään.

Huolimattomuus voi johtua esimerkiksi jonkin velvoitteen rikkomisesta tai sen laiminlyönnistä.

Rangaistus kuolemantuottamuksesta voi olla sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Törkeäksi arvioidusta kuolemantuottamuksesta seuraa vankeutta vähintään neljä kuukautta ja enintään kuusi vuotta.

Lähde: Minilex.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat