Paikalliset

MunPorvoo-vieras: "Kirkkokadusta saisi kauppakadun kahviloineen Jokikadun ja Välikadun tapaan muuttamalla sen pihakaduksi"

Porvoolainen toimintaterapeutti Suvi Lepistö puhuu lähikoulujen ja pienempien luokkakokojen puolesta. Erityislapsille on vaikea löytää tarpeeksi tukea etenkin koulunkäynnin aloitusvaiheessa, MunPorvoo-artikkelisarjan vieras muistuttaa. Hän ottaa kantaa myös ajankohtaiseen asiaan vanhaan Porvooseen liittyen.

Suvi Lepistöä huolestuttaa Porvoon koulujen tilanne. "Toivon, että lähikouluja ei lopetettaisi eikä esimerkiksi opettajien ja kouluohjaajien palkkaamisessa säästettäisi. Luokkakoot saisivat varsinkin ala-koulun puolella olla pienempiä. Erityislapsille on vaikea löytää tarpeeksi tukea etenkin koulunkäynnin aloitusvaiheessa. Vaikeudet tuppaavat suurenemaan mitä myöhemmin asioihin puututaan.

Juha Perämäki

Miten sinusta tuli porvoolainen, Suvi Lepistö?

– Lapsena asuin Koskenkylässä ja Porvoo tuli tutuksi jo 70-luvun alussa. Ihastuin silloin lapsena vanhaan kaupunkiin ja varsinkin jokiranta aittoineen viehätti. Sen jälkeen elämä kuljetti Espooseen ja Helsinkiin, josta muutimme mieheni ja kolmen lapsemme kanssa Haikkoon Hermanninsaareen maalaisidyllin perässä. Lapset kasvoivat ja muuttivat pois kotoa ja neljä vuotta sitten löysimme nykyiseen elämäntilanteeseemme sopivan asunnon vanhasta Porvoosta.

Mikä on parasta Porvoossa, missä taas olisi parantamisen varaa?

– Parasta Porvoossa on joka puolella näkyvä historian havina, sopiva koko ja ihanat kahvilat ja ravintolat. Erityiskiitos kaupungin puutarhureille kauniista puistoista! Huolenaiheenani on Porvoon koulujen tilanne. Toivon että lähikouluja ei lopetettaisi eikä esimerkiksi opettajien ja kouluohjaajien palkkaamisessa säästettäisi. Luokkakoot saisivat varsinkin ala-koulun puolella olla pienempiä. Erityislapsille on vaikea löytää tarpeeksi tukea etenkin koulunkäynnin aloitusvaiheessa. Vaikeudet tuppaavat suurenemaan mitä myöhemmin asioihin puututaan.

Mitkä ovat parhaat paikat Porvoossa ja mitä ne merkitsevät sinulle?

– Joen rannat, vanha kaupunki historioineen ja Linnamäki ovat minulle tärkeitä paikkoja. Erityisesti Linnamäen männyt ja maisemat jaksavat aina ihastuttaa.

Mitä kehittäisit Porvoossa?

Torin seudun kehittäminen viihtyisäksi ja kauppojen ja palvelujen pysyminen siellä olisi todella tärkeää. Vanha kaupunki tarvitsee kehitysvision jossa taloja suojellaan ja jalankulkua painotetaan ohjaamalla läpiajoliikenne asfalttiteitä pitkin. Kirkkokadusta saisi esimerkiksi oivan kauppakadun kahviloineen Jokikadun ja Välikadun tapaan muuttamalla sen pihakaduksi. Kaksikerrosturistibussin voisi korvata nonstop jokilaivalla, jolla olisi useampi pysähdyspaikka, esimerkiksi Kokonniemi – keskustan kahvilaranta – vanhasilta/kirkko. Jokaisesta paikasta on lyhyt kävelymatka Porvoon suosituimmille nähtävyyksille.

Kuinka lopulta päädyit niihin töihin, joita teet?

– Olen elämässäni toiminut kahdessa ammatissa. Haaveammattini nuorena oli lastentarhanopettaja. Päädyin ensin kuitenkin graafiseksi suunnittelijaksi. Lasten ollessa pieniä sain mahdollisuuden kouluttautua uuteen ammattiin ja nyt olen unelma-ammatissani lasten parissa työskentelevänä toimintaterapeuttina täällä Porvoossa.

Miten kulttuuri ja liikunta näkyvät elämässäsi?

– Porvoo on kulttuurin ystävän unelma! Täällä historia, taide ja musiikki ovat hienosti läsnä ja tapahtumia on runsaasti. Taidetehdas on mahtava ja vuoden huipentuma on Suvisoitto. On uskomatonta, että omaan pikkukaupunkiini tuodaan joka vuosi huippuosaamista klassisen musiikin saralta. En ole kovin urheilullinen, nautin eniten pitkistä kävelylenkeistä ja uimisesta. Vapaaehtoistyötä teen Shirokawa ry:n erityislapsille suunnatussa tukijudossa. Se tarjoaa hienon mahdollisuuden pitkäjänteiseen liikunnalliseen harrastukseen monelle sellaiselle lapselle ja nuorelle, joiden on vaikea toimia tavallisessa ryhmässä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Nuorille enemmän tekemistä! Antti Kunnari on erikoistunut kuvaamiseen ja räjähdyksiin3.3.2018 18.15
Valmentajaa riepoo jonottaminen lääkärille ja bussivuorot – pitäisikö Porvooseen rakentaa kolmas jäähalli? 10.2.2018 17.30
Amiston liikuntasali on Porvoon paras paikka4.2.2018 07.05
Paavilainen on jätehuollon konkari, mutta mitä hän ajattelee teatterista ja Taidetehtaasta?27.1.2018 20.40
Riitta Malmbergin tie johti jalostamolta koulutuksen näköalapaikalle20.1.2018 14.35
Graafisesta alasta tuli Mikonkin työtä – Porvoon ulkosaaristo vie miehen kesäksi13.1.2018 14.30
Marjaana Suominen kaipaisi näiden paikkojen ilmeen kohentamista Porvoossa – ”Tyhjä tonttikin olisi parempi”6.1.2018 16.20
MunPorvoossa liikunnanohjaaja Mia Stengård – lanaisi huonokuntoiset koulut, sellaisia urheilupaikkojakin löytyy2.9.2017 17.50
Esiintymistilojen hinnat alas, kiitos! 9.12.2017 18.15
Ainosta tuli vahingossa porvoolainen – Taidekoulun arki on "pieniä ihmisiä, suuria persoonia"25.11.2017 18.45
Tämän naisen perheessä jenkkifutis on elämäntapa – Pilvi viihtyy altaassakin enemmän kuin kotisohvalla18.11.2017 12.30
Kirjaston Lasse on lukijalle tuttu partaveikko, mutta mikä hänestä on ihmiskunnan vitsaus?11.11.2017 20.30

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat