Vaalikoneemme on nyt avattu!

Paikalliset

Eduskunnan ex-talouspäällikkö ryöpyttää muistelmissaan Pirkko Ruohonen-Lerneriä – "Erehdytti maksamaan matkakorvauksia"

Pirkko Ruohonen-Lerner.

Juha Perämäki

PORVOO  |  Eläkkeelle jäänyt eduskunnan entinen talouspäällikkö Pertti J. Rosila omistaa tänään tiistaina ilmestyvissä kohumuistelmissaan Arkadianmäen kirstunvartija kokonaisen luvun ja 19 sivua kahdelle porvoolaiselle: nykyiselle europarlamentaarikolle ja ex-kansanedustajalle Pirkko Ruohonen-Lernerille (ps.) ja kansanedustaja Mikaela Nylanderille (r.).

Niin kovin erilaisia porvoolaisia otsikoidussa luvussa Rosila käy pääasiassa läpi hankaluuksia, joita hänellä oli työskentelyssä Pirkko Ruohonen-Lernerin kanssa tämän toimiessa kansanedustajana, eduskunnan hallinnosta vastaavan kansliatoimikunnan jäsenenä (2007-2011) ja eduskuntaryhmän puheenjohtajana (2011–2014).

Rosila ruotii muun muassa Ruohonen-Lernerin vaatimia matka- ja kulukorvauksia. Hän kertoo printanneensa ahdistukseensa ”herttaisimman” Ruohonen-Lerneristä tarjolla olleen kuvan, sijoittaneensa sen mappihyllykön päälle ja todenneensa puoliääneen:

– Kun seuraavan kerran on oikein vaikeaa, katson tuota kuvaa ja totean, että voisivat asiat olla vieläkin huonommin! Se auttoi minut selviämään 28. helmikuuta 2017 asti, joka oli viimeinen työssäolopäiväni.

Rosila kirjoittaa, että Ruohonen-Lerner vaati syksyllä 2007 kodin ja eduskunnan välisistä matkoista oman auton käytöstä kilometrikorvauksen. Sellaisia ei koskaan ollut maksettu porvoolaiskansanedustajile. Ruohonen-Lerner vetosi mm. paikallisliikenteen huonoihin yhteyksiin. Hänelle ei kelvannut Rosilan tarjous, että oman auton käytöstä olisi maksettu korvaus kotoa linja-autoasemalle ynnä parkkimaksut.

Ruohonen-Lerner totesi, että verohallinto on hyväksynyt vastaavat kodin ja työpaikan väliset matkat matkakuluvähennykseksi, jolloin Rosila suostui vaatimukseen.

– Ruohonen-Lerner oli hyvin säntillinen toimissaan varsinkin, jos hän oli saamassa taloudellista etua. Näin myös oman auton kilometrikorvausten laskuttamisessa, kun hän kuukausittain laskutti lähes aina maksimimäärän eli neljä edestakaista matkaa viikossa Porvoon ja eduskunnan välillä.

Rosilan mukaan varsinaiset ongelmat alkoivat vuoden 2011 vaalien jälkeen.

– Olin saanut Porvoon verotoimistosta jo vuonna 2009 vahvistuksen, että Ruohonen-Lerner oli erehdyttänyt minut myöntämään hänelle oikeuden oman auton kilometrikorvauksiin. Varsin pian vaalien jälkeen ilmoitin hänelle, että Porvoon ja Helsingin väliset linja-autoyhteydet olivat kuluneiden neljän vuoden aikana entisestään parantuneet, joten eduskunnan voimassa olevien matkustusohjeiden mukaan hänellä ei ole oikeutta saada oman auton käytöstä kilometrikorvauksia.

– Kun edustajalle ei voi sanoa, että hän oli valehtelemalla saanut oikeuden kilometrikorvauksiin neljä vuotta sitten, me kävimme samansisältöisen keskustelun kuin syksyllä 2007. Ainut poikkeus oli, että nyt en antanut lupaa.

Tästä seurasi, että Ruohonen-Lerner otti yhteyttä eduskunnan hallintojohtajaan Pertti Rauhioon ja vaati oikeutta matkakorvauksiin ja oman auton käyttöön sillä perusteella, että oli tullut valituksi eduskuntaryhmänsä puheenjohtajaksi. Siitä seurasi muun muassa aikatauluongelmia. Niinpä Ruohonen-Lerner sai luvan jatkaa oman auton käytöstä laskuttamista.

Seuraavaksi porvoolaiskansanedustaja vaati verottoman kulukorvauksensa nostamista 40 prosentista 55 prosenttiin, mihin Rosila ei suostunut. Perusteena oli Helsingistä hankittu kakkosasunto.

– Matkalaskujen mukaan hän tuskin koskaan vietti öitään hankkimassaan kakkosasunnossa. Samaan aikaan tämän kakkosasuntoasian kanssa Ruohonen-Lerner järjesteli poikansa ja pojan puolison eduskuntaan töihin persukansanedustajien avustajiksi.

Vuonna 2014 Ruohonen-Lerner menetti äänestyksen jälkeen eduskuntaryhmän puheenjohtajuuden, vaikka Rosilan mukaan Raimo Vistbacka oli ennen kokousta soittanut kaikille ryhmän vanhoille vennamoilaisille ja vedonnut heitä äänestämään Ruohonen-Lernerin puolesta.

Vähän sen jälkeen Rosila ilmoitti oman auton käyttöoikeuden päättymisestä.

– Tästä viestistä alkoi aivan uskomaton prosessi, jonka analysointi vaatisi psykiatrin koulutusta.

Lopulta hallintojohtaja Rauhio päätti ”koko kevään jatkuneen painostuksen jälkeen” soveltaa oman auton käyttöohjeita aivan uudella tavalla. Ruohonen-Lerner rinnastettiin Uudenmaan ulkopuolella asuviin kansanedustajiin, joilla on oikeus perustelluista syistä käyttää omaa autoa enintään kahteen edestakaiseen kodin ja eduskunnan väliseen matkaan kahdesti viikossa.

Tämä ei kelvannut Ruohonen-Lernerille, joka jatkoi neljästä matkasta laskuttamista.

– Me emme voineet maksaa kuin Rauhion päätöksen mukaiset korkeintaan kaksi edestakaista matkaa viikossa Porvoon ja eduskunnan väliltä. Loput jätimme perusteettomina tai vaillinaisesti ja epäselvinä laskutettuina maksamatta.

– Huolimatta siitä, että Ruohonen-Lerner pääsi toukokuussa 2015 mepiksi Brysseliin ja omaksi sekä monen muun onneksi pois eduskunnasta, hän ei jättänyt meitä hallinnossa rauhaan oman auton laskutuksissaan. Eiköhän niihin palata taas viimeistään tämän kirjan julkaisemisen jälkeen, Rosila arvelee.

Kun Sampo Terho valittiin vuoden 2015 vaaleissa eduskuntaan, Ruohonen-Lernerille avautui paikka europarlamenttiin. Rosila kirjoittaa, että Ruohonen-Lerner ei ollut ryntäämässä sinne riemumielin, vaan jäi kyttäämään ministerin tai eduskunnan puhemiehistön paikkaa. Hän lausui STT:lle, että ”jopa eduskunnan korkeilta virkamiehiltä on tullut sellaisia toivomuksia, että ryhtyisin puhemieheksi. Olen saanut aika paljon tällaista palautetta”.

– Heti vaalien jälkeen minäkin olin monissa yhteyksissä todennut, että Ruohonen-Lerneristä me saisimme aivan erinomaisen uuden puhemiehen. Eräät muutkin kollegani vitsailivat samalla asialla. Ilmeisesti joku tosikko oli imartelutarkoituksessa kertonut tämän vitsinä kiertäneen jutun täysin huumorintajuttomalle Ruohonen-Lernerille tai hän oli kuullut sen lähipiiriltään.

Pertti J. Rosilan mukaan Pirkko Ruohonen-Lerner hoiti puheenjohtajana toimiessaan eduskuntaryhmänsä henkilöstöasioita tavalla, jonka henkilökunta koki usein nöyryyttämisenä.

– Hän edellytti äärimmilleen vietyä säntillisyyttä ja oli erittäin pikkumainen. Johtaminen ei ollut uskottavaa, koska hän itse ei noudattanut hyväksyttyjä sääntöjä.

Rosila tarkisti virkansa puolesta kaikkien eduskuntaryhmien ryhmäkansliarahan käyttöä ja kävi ryhmien kirjanpidot vuosittain läpi tositetarkkuudella. Esimerkiksi kansanedustajien tapaamisilmoituksissa, jotka eduskuntaryhmä maksoi ja joista se oli hyväksynyt tarkat ohjeet, Ruohonen-Lerner poikkesi Rosilan mukaan itse näistä ohjeista.

– Hän sisällytti niihin tapaamistietojen lisäksi Porvoon seudun äänestäjille osoitettuja vierailukutsuja eduskuntaan ja vierailujen bussiaikatauluja. Eikä hänelle tullut edes mieleen, että olisi maksanut ohjeiden vastaisten tekstiosuuksien lisäkustannukset ryhmälle, kuten oli tapana eräissä muissa eduskuntaryhmissä.

Pertti J. Rosila: Arkadianmäen kirstunvartija. 384 sivua. Kustannusosakeyhtö Tammi.

Pirkko Ruohonen-Lerner

Syntynyt 1957 Hyvinkäällä, asuu Porvoossa.

Toimittaja, varanotaari.

Myrskylän kunnanvaltuutettu 1985–1988.

Porvoon kaupunginvaltuutettu 1996–2016 ensin kokoomuksessa, sitten vihreissä (sit.) ja perussuomalaisissa.

Perussuomalaisten kansanedustaja 2007–2015.

Nousi europarmalenttiin varasijalta, kun Sampo Terho valittiin kansanedustajaksi 2015 vaaleissa.

Europarlamentissa muun muassa vaikutusvaltaisen talousvaliokunnan jäsen.

Lähde: Wikipedia.

Lisää aiheesta

Ruohonen-Lerner: Kaikille samat mahdollisuudet16.2.2018 07.00
Wackström jälleen kuntapuolen tuloykkönen – Nylanderin ja Ruohonen-Lernerin ansiotulot jäivät hiukan alle sadan tonnin1.11.2017 17.55
Ruohonen-Lerner aikoo pysyä perussuomalaisissa – Seura: sai selvityspyynnön puolueen vahingoittamisesta10.8.2017 19.25
Kike Elomaan ja Pirkko Ruohonen-Lernerin avustajat palkattu erikoisesti ristiin6.8.2017 10.30
Ruohonen-Lerner jatkaa parlamentaarikon työtään normaalisti – Tuki Uusi vaihtoehto -ryhmälle14.6.2017 10.12
Ruohonen-Lerner poistaisi verohuojennukset suuryrityksiltä – "Valtio menettää tuloja saamatta minkäänlaista vastinetta"13.9.2016 13.04

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat