Paikalliset

Luovuus esillä Askolan kirjastossa

Reilut parisataa lasten työtä kirjastolla.

Keilat saivat uuden elämän kuvataidekoululaisten käsittelyssä.

Marko Enberg

ASKOLA   |   Askolan pääkirjastolla voi seuraavien viikkojen aikana tutustua Askolan kuvataidekoululaisten talven tuotoksiin. Esillä on reilut parisataa teosta, joiden pääteemana on tänä vuonna tila. Myös kierrätyksellä on merkittävä rooli.

– Teemana olivat tila ja arkkitehtuuri, joista teimme kolmiulotteista ja tasossa olevaa taidetta. Käytimme kaikkea näihin sopivaa materiaalia, opettaja Maisa Laine sanoo.

– Yksi lasten mielestä mieluisin projekti oli cd-levyjen koteloista tehty huoneisto. Maalasimme ensin öljyväreillä nojatuolin. Sen jälkeen teimme tuollaisen nojatuolin kolmiulotteisena ja rakensimme tuolin ympärille tilan. Se rakentui cd-levyjen kansista. Tuli ikään kuin asuntoja, joiden pari seinää oli ikkunaa.

– Tutustuimme Porvoon vanhan kaupungin ikkunamalleihin kuvien kautta. Lisäksi pohdimme, mitä eri muotoisesta ikkunasta sisään kurkistaessa voisi nähdä.

– Katselimme kirjoista arkkitehti Antoni Gaudin suunnittelemia rakennuksia Barcelonasta. Niiden pohjalta maalasimme omia teoksia. Tutustuimme myös renessanssiajan rakennuksiin, joissa oli aina pylväitä. Sen jälkeen teimme painotekniikalla omat pylväämme, Laine kertoo.

Laineen lisäksi jaksoja kävivät vetämässä Tarja Hiltunen, Marjukka Taos, Liini Laes ja Tiina Kolehmainen. Johtavana opettajana toimii Mona Savinainen.

– Laes veti keramiikkajakson, jonka aikana syntyi muun muassa hienoja naamioita. Taoksen johdolla nuoret miettivät ympäristöään Suomi nuoren näkökulmasta -teemalla.

Taoksen opissa valmistui esimerkiksi tyylikäs graffitiseinä -teos.

Lisäksi kirjaston näyttelyssä voi ihastella lasten suunnittelemia lautapelejä, eristyslevypalojen päälle rakennettuja unelmapaikkoja, sekä keiloista syntyneitä sympaattisia hahmoja.

– Kesämökkinaapurillani oli ylimääräisiä keiloja. Niitä ei riittänyt aivan koko ryhmälle, mutta onneksi Järvenpään keilahallista löytyi vielä muutama lisää. Niistä tuli ihania hahmoja, Maisa Laine ihastelee.

– Katsotaan minkälaisia hahmoja syntyy ensi talven aikana, kun teemanamme on ”eläimellinen vuosi”, Laine paljastaa.

Askolan Kuvataidekoulu on kannatusyhdistyksen pyörittämä lasten ja nuorten vapaa-ajan oppilaitos. Sen opetus on perusopetuslaissa määriteltyä taiteen perusopetusta, joten koulun käyneet suorittavat samalla taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän ja saavat tästä päättötodistuksen.

– Kuuden nuoren oppimäärät tulivat nyt täyteen, mutta he kaikki halusivat jatkaa vielä pajaopetuksessa, joten tänä keväänä ei poikkeuksellisesti ole lainkaan valmistuneita.

Kaikkiaan Askolan Kuvataidekoulua käy noin 75 lasta.

– Kuvataidekouluun perustettiin viime syksynä kaksi uutta ryhmää, koska tulijoita on ollut niin paljon, Maisa Laine hymyilee.

Tiloissa -näyttely jatkuu Askolan pääkirjastossa 29.5. asti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat