Paikalliset

Liikenneopettaja vinkkaa, mitä sähköpyörän hankintaa harkitsevan pitäisi tietää

Mitä sähköpyörän hankintaa harkitsevan kannattaa tietää? Ainakin se kannattaa koeajaa. Tarjolla on tyypillisesti 5–7 erilaista runkokokoa.

Arkisto/Moottori.fi

Olen ajatellut hankkia sähköpyörän. Vaatiiko se ajokorttia, onko sillä liikkumiseen ikärajaa, mitä muuta pitäisi tietää?

– Sähköavusteisesta polkupyörästä käytetään usein nimeä sähköpyörä. Sähköpolkupyörä on pyörä, jonka sähkömoottori käynnistyy kun pyörällä poljetaan ja sammuu automaattisesti 25 km tuntinopeudessa.

Sähköavusteisille polkupyörille on Suomessa määrätty enimmäistehoksi 250 W ja maksiminopeudeksi 25 km/h.

Sähköavusteiset pyörät eivät saa toimia pelkällä sähkömoottorilla, vaan sähkömoottorin tarkoitus on lähinnä avustaa pyöräilijää. Sähköpyörällä kulkevaa koskevat samat liikenne ja väistämissäännöt kuin pyöräilijää.

Sähköavusteisia polkupyöriä ei tarvitse rekisteröidä eikä vakuuttaa. Tekniset vaatimukset ovat samat kuin polkupyörässä (äänimerkinantolaite, etuvalo sekä heijastimet edessä takana ja sivuilla).

Niin sanotut tehokkaammat sähköpyörät (250-1000 W) saavat kulkea pelkän sähkömoottorin kuljettamana, mutta nopeus ei saa ylittää 25 km/h. Näitäkään pyöriä ei tarvitse rekisteröidä eikä niiden ajamiseen tarvitse ajokorttia. Tällaiset tehokkaat sähköpyörät täytyy vakuuttaa.

Rakenteelliselta nopeudeltaan yli 25 km/h kulkeva sähköpyörä luokitellaan mopoksi, joten se pitää olla tyyppihyväksytty ja rekisteröity ja siihen tulee ottaa liikennevakuutus. Tällaisen sähköpyörän kuljettajalta vaaditaan mopoajokortti (AM120) ja siten siis sen kuljettamiseen vaaditaan 15-vuoden ikä.

Liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström Porvoon Autokoulusta vastaavat palstalla lukijoiden kysymyksiin. Lähetä omasi: [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Poliisi ja Autoliitto eri mieltä peräkärryjen nopeuden nostosta – "Sujuvoittaa liikennettä", "Heikentää turvallisuutta"28.4.2018 19.07
Kuinka pakollinen on poikittainen valkoinen viiva? Liikenneopettaja vastaa28.4.2018 14.00
Liikenneraivoa Nelostiellä BMW- ja Volvo-kuskien kesken – KSML: ”Rupesin ajamaan ihan vit*********ni kahdeksaakymppiä”26.4.2018 20.05
Suojateitä poistamalla Aleksanterinkatua turvallisemmaksi? Näin arvioi liikenneopettaja7.4.2018 12.15
Porvoon-raidelinjauksen takana miljoona ihmistä – "Uudenmaan liitto ja Liikennevirasto, päivittäkää ensin selvityksenne"27.3.2018 17.30
Asiantuntija: Porvoolaisille on saatava vuosiluku sille, milloin juna puksuttaa – "Ratayhteyden päässä Porvoon kasvupotentiaali voi olla kaksinkertainen"24.3.2018 19.15

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat