Puheenaihe

Helsinkiläisravintola tarjoili terassille viiniä teekupissa – nyt kommentoi valvoja

Alkoholilakia ei voi kiertää tarjoamalla viiniä teekupissa. Kuvituskuva.

Anton Soinne

Alkoholilakia ei voi kiertää tarjoamalla viiniä teekupissa.

Helsingin Uutiset kertoi aiemmin tiistaina tapauksesta, jossa tietokirjailija Pekka Pinomaa hämmästeli Helsingin Sanomien mielipidepalstalla, kuinka helsinkiläisravintola kiersi alkoholilain pykälää tarjoamalla viinin terassilla teekupissa.

Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas naurahtaa kuullessaan helsinkiläisravintolan kikkailusta, mutta vakavoituu pian.

– Eipä se oikein luvallista ole. Kyllä sen ihan jokainen ymmärtää, että kun alkoholia anniskellaan, niin se on luvanvaraista toimintaa.

Vastaavanlaisesta menettelytavasta Kunnas ei ole kuullut aiemmin. Hän myös lisää, ettei tarkemmin osaa sanoa miksei juuri tällä ravintolalla ollut anniskeluoikeutta terassille.

Selvää kuitenkin on se, että joipa alkoholia terassilla mistä mukista tahansa, vaatii se anniskeluluvan, Kunnas sanoo.

Usein terassin anniskeluoikeuden rajaamiseen tai hylkäämiseen johtavat syyt liittyvät sijaintiin.

– Jos terassista koituu haittaa ja häiriötä ympäristöön, niin silloin terassin anniskeluaikoja rajoitetaan. Ratkaisu pyritään hakemaan sitä kautta. Hyvin harvoin anniskeluoikeutta hylätään kokonaan.

Anniskeluoikeuden hylkääminen ei välttämättä liity edes alkoholilakiin, vaan sen voi torpata myös maapohjan omistaja, eli esimerkiksi taloyhtiö tai kunta. Siihen voi olla moninaisia syitä, Kunnas kertoo.

Ilmoituksia anniskeluoikeusrikkomuksista tulee Kunnaksen mukaan kansalaisilta ja varsinkin kilpailevilta yrittäjiltä varsinkin alkanutta terassikautta kohden "melko reilusti".

– Kilpailijat seuraavat toisiaan. Ilmoituksia voi tulla mainonnasta tai muusta toiminnasta, nimettöminä ja nimellisinä, Kunnas kertoo.

Valvontaa hoitaa aluehallintovirasto. Kun ilmoitus tulee, niin usein se tarkoittaa valvonnan kohdentamista, Kunnas sanoo.

Uudessa alkoholilaissa on myös määritelty seuraamusmaksu, joka voidaan jossain tapauksessa määrätä.

– Viimeisin sanktio on luvan peruutus. Se on suhteellisen korkean kynnyksen takana, eli ihan pienestä epäkohdasta ei lupaa lähdetä perumaan. Jos ilman lupaa anniskellaan, niin sitten se on poliisiasia, sillä silloin puhutaan mahdollisesta alkoholirikoksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Olutostoksilla käynyt mies hämmästelee holhous-Suomea Hesarissa – "Sain yli 50 prosenttia enemmän alkoholia"23.5.2018 08.11
Kuohujuomien myynti kasvaa Alkossa pian 500 prosenttia – alkoholittomissakin hurja kasvu24.4.2018 13.12

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat