Viihde

Miksi levy-yhtiöt pelkäävät yhtäkkiä musiikkivideoita? – Hulppeista musavideoista tunnettu Spekti kertoo mikä on muuttunut musiikkibisneksessä

Artistin julkkiksia vilisevät videot ovat olleet Suomessa todella suosittuja.

Spekti uskoo musiikkivideoiden puolustavan yhä paikkaansa.

Toni Tervo

HELSINKI |

Musiikkivideo oli tullessaan mullistava keksintö.

MTV:n kaltaiset kanavat esittivät niitä jatkuvasti ja niillä pystyttiin antamaan kappaleelle lisäarvoa. Sitten tuli sosiaalinen media ja musiikkivideoiden tilanne muuttui erilaiseen suuntaan.

– Nykyään näkee sitä, että musavideo julkaistaan paljon myöhemmin kuin itse biisi. Usein syynä tähän on Youtuben ja Spotifyn välinen vääntö. Levy-yhtiöt pelkäävät, että ihmiset kuuntelevat biisiä Youtubesta ja se kannibalisoi Spotifyn striimausluvut. Spotify kuitenkin maksaa striimeistä ja Youtube käytännössä ei katseluista. räppäri Spekti selittää.

Spekti jos joku tietää muutaman asian musavideoista. Hänen kappaleidensa julkkiksia vilisevät videot ovat olleet Suomessa todella suosittuja. Uusin niistä, Hei me lennetään julkaistiin muutama päivä sitten.

– Suomessa musavideoissa on aika paljon kahta ääripäätä. Visuaalisesti hienot ja sitten vähän hätäisesti raapaistut. Täällä tehdään nykyään vähemmän musavideoita, mutta onneksi suurin osa niistä kuuluu ensimmäiseen kastiin. Itse kun teemme hommia, ne tehdään aina kunnolla.

– Tuntuu siltä, että levy-yhtiöillä mielipide niiden suhteen vähän aaltoilee. Youtube kuitenkin maksaa katseluista aika surkeasti.

Räppäri näkee musiikkivideon puolustavan yhä paikkaansa. Hän itse tekee niitä kuin pientä elokuvaa tai jatkosarjaa.

– Näen sen niin, että videoni ovat oma teoksensa. Ne luovat kuulijalle oman maailman, mutta kolme minuuttia on aika lyhyt aika rakentaa sitä. Siksi tykkään tehdä niihin jatkumoa ja tarinaa, jossa vierailee edellisistä videoista tuttuja hahmoja.

Halpaa lystiä videoiden teko ei kuitenkaan ole. Spekti kertoo, että hänenkin tuotannossaan joudutaan pitkälti turvautumaan talkoovoimaan.

– Viimeisimmän budjetti oli noin 5 000 euroa. Ja kun kuvauspaikkamme Ilmailumuseo veloitti tuhat euroa paikan käytöstä, jokainen voi laskea paljonko jää muihin kuluihin.

– Videoissamme on paljon vierailijoita ja se on aina omanlaisensa härdelli. Aina joku peruu viime tinkaan ja sitten pitää hommata tilalle joku uusi. Mutta hauskaa meillä on aina ja videoista on tullut paljon kehuja, mies hymyilee.

Spekti ei kuitenkaan itse ohjaa videoitaan vaan niistä vastaa usein toinen ohjaaja, kuten viimeisimmästä Tomas Taisto. Ottaen huomioon räppärin vahvan taiteellisen vision, kuinka helppo on antaa vastuu lopputuloksesta toiselle henkilölle?

– Se on helpottanut ajan kanssa, kun yhteistyötä on tehty lisää. Varsinkin aluksi tuntui välillä, että puutuin liikaakin ohjaukseen. Nyt olen oppinut luottamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Diplomaattiperheen poika ihastui Porvooseen ja teki musiikkivideon – ”Räppääminen on terapeuttista”26.5.2018 18.00
Arhinmäki Palefacen musiikkivideosta: "Minua on yritetty yhdistää henkirikokseen"9.10.2016 09.58
Listaykköseksi noussut Roope Salminen & Koirat julkaisi uuden musiikkivideon21.7.2015 10.08

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat