Viihde

Paperi T ahdistuu hyvistä ideoista – porvoolaislähtöinen artisti miettii: "Entä jos olisinkin mennyt vaan kaljalle"

Luuletko tietäväsi millainen Paperi T on? Mieti uudestaan.

Osma Harvilahti

PORVOO | Paperi T on herkkä runopoika, joka puhuu pelkkiä synkkiä kulttuuriviittauksia ja filosofisia ajatuksia.

Tai tällaisen kuvan ainakin helposti saa, kun tutustuu Henri Pulkkisesta kirjoitettuihin juttuihin. Malarian Pelko -albuminen menestyksestä lähtien miehestä on leivottu jonkinlaista valtakunnan "älykköräppäriä".

Se tuntuu muusikosta itsestään hassulta.

– Malarian Pelko -levyn jälkeen huomasin, että ihmisillä on kova tarve laittaa sinut tiettyyn lokeroon. Eikä se koske edes pelkästään niin sanotusti julkkiksia, vaan se näkyy ihan jokapäiväisessä elämässä. Ihmisten välinen sosiaalinen kanssakäyminen tuntuu vaativan sitä. On jotenkin vahva tarve ajatella, että tuollainen tuo tyyppi nyt on.

–  Aina välillä mietin, että pitäisikö niitä ihmisten mielikuvia sitten ruokkia. Okei, teidän mielestä mä olen tällainen vakava runopoika niin ollaan sitten kunnolla. Huono puoli siinä on kuitenkin se, että kun ihmiset ovat päättäneet tulkintansa sinusta, he luulevat, että teen kaiken vakavissaan. Mulla on mukana näissä hommissa tosi paljon huumoria, mutta se jää jotenkin aina huomaamatta. Ehkä juuri sen takia, että kaikki ajattelevat mun olevan syvällinen ja vakava.

Niinpä ei ollut ihme, että muun muassa Emma-palkinnon voittaneen menestyslevyn jälkeen Pulkkista lähinnä ahdisti häneen kohdistunut huomio. Hän päätti pyrkiä hetkeksi eroon siitä ja tiedosti, että uusi musiikki tulee olemaan erilaista.

Tuloksena oli 15.6. julkaistava levy, jonka nimi on Kaikki on Hyvin.

– Halusin viedä musaani pois sellaisesta rypemisestä. Minulla oli tätä albumia tehdessä aika selkeä visio siitä, miltä se tulee kuulostamaan. Jopa ennen tekstien tekoa mietin, että miltä albumin kokonaisuus kuulostaa soundillisesti Monella ehkä on sellainen käsitys, että menen studioon räppäämään valmiiksi minulle osoitettuihin biitteihin. Se ei mene niin.

Hän tietää, että ihmisillä tulee olemaan valmiiksi mietitty oletus siitä, että miltä Paperi T kuulostaa. Hän ei kuitenkaan voi sille mitään. Eikä haluakaan voida.

– Vanhempieni sukupolvella oli lause: lapsesi eivät ole sinun lapsiasi. Sillä viitattiin siihen, että kun lapset kasvavat, heistä tulee oma henkilönsä, etkä voi enää hallita heidän tekemisiään. Samalla tavalla voi sanoa, että taiteesi ei ole sinun taidettasi. Siihen asti, kun kukaan ei ole kuullut levyäni, minulla on valta vaikuttaa siihen, mitä siitä ajatellaan. Kun se julkaistaan, kaikki tekevät omat tulkintansa. Ja se on ihan okei.

– Ja tietenkin ihmisillä on sitä kautta odotukset myös siitä, millainen levystä tulee. Et kai sä nyt aio tehdä iloista musiikkia? Itseäni on kuitenkin aina kiinnostanut monet eri tasot. Voiko biisi olla samaan aikaan iloinen ja ahdistava? Miksi ei.

Ahdistus on asia, mitä räppäri on miettinyt paljon. Hän on huomannut itse ahdistuvansa tilanteissa, jossa sitä ei välttämättä odottaisi.

– Joskus kun olen saanut jonkun hyvän idean, saatan mennä paniikkiin. Alan miettiä, että voi paska entä jos olisin mennytkin kaljalle, enkä olisi keksinyt tätä. Joskus saatan levyntekoprosessin aikana olla frendin kanssa oluella ja ahdistua. Alkaa tuntua, että tämä on väärin, minun ei pitäisi olla täällä. Sattumalla on jännä rooli luovassa prosessissa.

Paperi T

Suomalainen rap-artisti ja runoilija.

Tunnettu soolouransa lisäksi muun muassa Ruger Hauer -kokoonpanosta.

Hänen edellinen soolouransa Malarian Pelko palkittiin Emma-palkinnolla.

Levyjen välissä mies julkaisi Post Alfa -runokokoelman.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Miksi levy-yhtiöt pelkäävät yhtäkkiä musiikkivideoita? – Hulppeista musavideoista tunnettu Spekti kertoo mikä on muuttunut musiikkibisneksessä10.6.2018 10.00
Diplomaattiperheen poika ihastui Porvooseen ja teki musiikkivideon – ”Räppääminen on terapeuttista”26.5.2018 18.00
Paperi T:ltä uusi albumi kesäkuussa, ennakkomyynti alkoi jo4.5.2018 13.07

Etusivulla nyt

Uusimmat: Viihde

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat