Paikalliset

Tähtäimenä Suomen kovin räppäri

Porvoolainen Ahti räppäsi 600 000 katsojaa puolelleen. Nyt miehestä on kiinnostunut useampi levy-yhtiö.

Ahti Peltoselle vain taivas on rajana. Miehen tulevaisuuden tähtäimessä ovat hieman isommat kentät.

Laura Heino

Porvoolaiskodissa jenkkiräp soi isoveljen huoneessa. Isä lukee runoja pikkuveljelle, joka osaa niitä ulkoa jo parivuotiaana. Ahti Peltonen kasvoi musiikkimaailmaan.

Myöhemmin lukioikäinen Ahti laittaa musiikkia YouTubeen ja Spotifyihin. Nyt hän on käynyt neuvotteluja neljän levy-yhtiön, mm. Rähinä Recordsin ja Universal Musicin, kanssa. Ahti pyysi loppuvuodesta 2016 studioaikaa porvoolaisräppäri Joniheyltä, joka tuumasi, että Ahdin pitäisi julkaista äänityksiään.

– Se on ollut elämäni paras päätös.

Aika näyttää, mihin papereihin porvoolainen nimensä rustaa. Kilistelläänkö sopimusmaljoja kenties Elastisen kanssa? Mies ottaa nyt kuukauden mietintäajan.

– Ensimmäiset yhteydenotot yllättivät. Kun joku haluaa sut, se on siisti fiilis.

Jos riittävästi tekee töitä ja uskaltaa, kaikki on mahdollista. Sitä pitää tehdä, mihin on intohimo.

Ahti on laittanut Maanantai Sessarit -räpistä kaksi YouTube-videota. Kun toisen osan oli nähnyt yli 600 000 katsojaa, Ahti päätti työstää kolmannen osan, joka ilmestyi eilen.

– Yhtäkkiä lähti parissa kuukaudessa luvut lentoon. En tiedä, miten jengi löysi sen. Joillakin Spotify-biiseilläni on vähän alle 200 000 striimausta. Niitä on markkinoitu jonkin verran, mutta Tubea ei yhtään. Kanavalla ei ollut tilaajiakaan lähes lainkaan.

Radio Suomipopilla keskusteltiin viime viikolla Cheekin manttelinperijästä. Cheekin levy-yhtiöönsä kiinnittämän Lukas Leonin rinnalle Jaajo Linnonmaa nosti Ahdin. Mies kirjoittaa ja sovittaa biisinsä itse ja ammentaa aiheet elämästään. Esikuvia ovat Gettomasa ja K.A.A.N.

Ahdilla on tähtäimenä lukion ja kauppaoppilaitoksen kaksoistutkinto. Aktiivisen miehen sydän sykkii räpin ohella urheilulle. Ahti on 3-vuotiaasta soittanut viulua, mutta Musiikkiopistolle ei ole vuoteen ehtinyt. Pianonkin mies taitaa.

Kiirettä on. Torstaina Ahti esiintyy Butchersin pelissä ja perjantaina La Fiestassa. Ensimmäisiä isompia keikkoja. Viime vuoden lopulla Ahti tuli neljänneksi räpin SM:ssä.

– Parin tuhannen yleisö vähän kuumotti. Tänä vuonna voitan, mies sanoo itsevarmasti.

– Paljon vaatii, että on itse tyytyväinen. Jos riittävästi tekee töitä ja uskaltaa, kaikki on mahdollista. Kannattaa tuoda itseään esille. Sitä pitää tehdä, mihin on intohimo.

Räppikulttuurin kuuluu, että halutaan näyttää, että kaikki on paremmin kuin toisella, isompaa, kalliimpaa. Ahti laskee Maanantai Sessarit tälle osastolle.

– Siinä räpätään ja syljetään. Näytetään, mihin pystytään. Muuten pidän egoilun raitojen sisällä.

Helppo uskoa. Rauhallinen mies kättelee, katsoo silmiin. Jalat tuntuvat olevan maassa.

Herrasmiesräppäri tietää, mitä haluaa. Kuvaushetkeä varten hän levittää kädet taivasta syleillen keskellä kenttää, korjaa takkiaan. Tuulee oikeasta suunnasta.

Jos on tavannut Ahdin, tajuaa, että hänessä ja Cheekissä on jotain samaa. Ahti on luotu isommille kentille kuin pikkuviheriöille ja -klubeille. Mutta niistä se Jare Tiihonenkin aloitti. Taisi Linnonmaa enteillä hyvin.

– Sen eteen tehdään duunia, että isommille stageille päästään. Tämä on vika kerta, kun olen oikeissa töissä, Ahti päättää.

Oikeissa töissä on heiluva käsite, kun nuoren miehen tavoitteena on – ei enempää, ei vähempää – kuin olla Suomen kovin räppäri.

Laura Heino 

[email protected]

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat