Puheenaihe

Suuseksi puistossa päättyi raiskaukseen – hovioikeus lyhensi vankeutta 2 kuukaudella

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Helsingin hovioikeus on tuominnut kolmekymppisen miehen kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen Helsingin Kaisaniemen puistossa viime heinäkuussa tapahtuneesta raiskauksesta.

Tapahtumat saivat alkunsa, kun nainen oli istunut  tuomitun viereen penkille puistossa. Tämän jälkeen mies oli pyytänyt naiselta oraaliseksiä ja painanut hänen päätään kohti haarojaan. Humalassa ollut nainen oli lopulta suostunut, sillä hän oli kertomansa mukaan ajatellut siten pääsevänsä tilanteesta eroon. He olivat siirtyneet puistossa mäelle, jossa nainen oli suostunut oraaliseksiin. 

Seuraavien tapahtumien osalta uhrin ja tuomitun kertomukset vaihtelevat. Keskeinen ero liittyi hovioikeuden mukaan siihen, oliko mies tämän jälkeen vaatinut väkivaltaa käyttäen jatkamaan suuseksiä tai sen jälkeen väkivaltaa käyttäen pakottanut naisen sukupuoliyhteyteen työntämällä sormen hänen sukuelimeensä.

Naisen mukaan mies oli mäellä vaatinut lisää suuseksiä, jolloin nainen oli vetänyt päänsä pois miehen haaroista. Mies oli tullut naisen päälle, puristellut voimakkaasti eri puolilta kehoa, purrut rintoja ja tarttunut ranteisiin. Sen jälkeen mies oli työntänyt sormensa maassa maanneen naisen emättimeen. Nainen oli yrittänyt työntää miehen päältään pois.
Tuomitun mukaan asiat olivat tapahtuneet täydessä yhteisymmärryksessä ja hän oli lopettanut teot naisen pyytäessä. 

Hovioikeus katsoi Helsingin käräjäoikeuden tavoin, että tapahtumat etenivät uhrin kertomalla tavalla ja täyttivät raiskauksen tunnusmerkit. Tätä tuki muun muassa silminnäkijän todistus siitä, että hän näki miehen makaavan naisen päällä ja kuuli naisen kiellot. Hänen mukaansa nainen oli sanonut ”älä”, ”lopeta” ja ”älä koske”. Todistaja soitti hätäkeskukseen, jonka jälkeen poliisi tuli nopeasti paikalle.

Hovioikeuden mukaan tuomitun selostus tapahtumista ei riittänyt horjuttamaan vahvaa näyttöä ja todistelua.

Hovioikeus katsoi, että nainen oli ensimmäisessä oraaliseksissä mukana vapaaehtoisesti, eikä rikosta tapahtunut. Tältä osin se hylkäsi syytteen toisin kuin käräjäoikeus aiemmin.
Hovioikeuden mukaan yhteisymmärryksessä tapahtunut suuseksi ei kuitenkaan vähentänyt myöhempien tekojen moitittavuutta.

Hovioikeus katsoi, että vaikka nainen oli ollut tuomitun kanssa vapaaehtoisesti oraalisukupuoliyhteydessä, hän oli sen jälkeen tuonut selvästi sekä suusanallisesti että fyysisesti vastustelemalla esille sen, ettei hän halua jatkaa seksiä. Hovioikeuden mukaan myöhemmät teot täyttivät raiskauksen tunnusmerkistön.

Mies tuomittiin joulukuussa Helsingin käräjäoikeudessa raiskauksesta 2 vuoden 2 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Lisäksi hänen pitää maksaa uhrille yhteensä 3 600 euron korvaukset. Mies valitti asiasta hoviin ja vaati rangaistuksen alentamista.

Hovioikeus alensi tuomion kahden vuoden ehdottomaksi vankeudeksi. Hovioikeus katsoi, ettei ensimmäinen suuseksi täyttänyt rikoksen tunnusmerkkejä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kansalaisaloite raiskauslain muuttamisesta rikkoi heti rajapyykin – seksistä voisi kieltäytyä myös kesken aktin6.6.2018 10.45

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat