Paikalliset

Sinilevähavaintoja jo Porvoossakin – Tilanne on vielä normaali, mutta voi muuttua nopeastikin sään lämmetessä.

Lukija lähetti kuvan Uusimaahan kertoen, että asukkaat ovat tehneet sinilevähavaintoja jo kuukautta tavallista aiemmin.

Stefan Backlund

PORVOO | – Sinileväkukintojen määrä valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikoilla on lisääntynyt. Ajankohtaan nähden sinileväkukintoja esiintyy normaalia enemmän, ELY-keskuksen nettisivulla olevassa levätiedotteessa sanotaan.

Porvoon sinilevätilanne on vielänormaali. Tilanne voi kuitenkin muuttua sään lämmetessä.

– Näytteenottaja on keskiviikkona kiertänyt ottamassa näytteitä ja havainnut, että Pellingin leirikeskuksen uimarannalla oli sinilevää runsaasti ja Virvikissä vähän, kertoo JuhoKutvonen, vs. terveydensuojelusuunnittelija Porvoon kaupungista.

– Porvoon Hasselholman rannalla on havaittu 4. heinäkuuta vähän sinilevää laiturin ympärillä.

– Kokonniemessä ei näytteenoton yhteydessä havaittu levää 26. kesäkuuta. Seuraava näyte otetaan 17. heinäkuuta. Näytteen ottaja arvioi levätilanteen siellä paikan päällä. Bakteerituloksissa menee kaksi päivää.

Sinilevän määrää arvioidaan asteikolla 0-3. Havainnointi on tärkein asia sinilevän suhteen, vedestä otettava näyte on täydentävä toimenpide.

– Kun kyseessä ovat pienet lapset, vähäisenkin sinilevän kanssa kannattaa olla varovainen. Jokainen tekee oman päätöksen siitä, meneekö uimaan. Meidän suositusohjeistus on se, että kun sinilevää on runsaasti, silloin olisi hyvä välttää uimista.

Tällä viikolla näytteitä otetaan muun muassa Sondbyssä ja Venjärvellä. Sondby ykkösessä nähtiin vähän sinilevää keskiviikkona.

– Sinilevien määrä vedessä voi vaihdella päivittäin runsaastikin, joten uimareiden kannattaa tarkkailla levätilannetta aina rannalle tullessaan ja arvioida itse haluaako vedessä uida, Kutvonen sanoo.

Uimista ei suositella runsaan massakukinnan aikana, ja erityisesti tulee välttää sinileväpitoisen veden nielemistä. Osa sinilevistä tuottaa myrkkyjä, ja lisäksi ne voivat tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Ihmisten herkkyys oireille vaihtelee suuresti, ja oireina voi olla esimerkiksi ihon punoitus ja kutina, silmä- tai nenäoireet sekä oksentelu ja ripuli.

Lukija on lähettänyt Uusimaahan kuvan Veckjärven sinilevästä.

– Siinä on runsaasti sinilevää. Ranta ei kuitenkaan ole virallinen uimaranta eikä se kuulu viranomaisvalvonnan piiriin, Kutvonen huomauttaa.

Muuallakin itäisellä Uudellamaalla on tehty sinilevähavaintoja.

Askolassa Abborsjöstä on 10. heinäkuuta otetussa näytteessä havaittu vähän sinilevää. Askolan Valkjärvellä otetussa näytteessä on vähän sinilevää, samoin Askolan Takajärven uimarannalla havaittiin 4. heinäkuuta vähän sinilevää

Loviisassa Valkossa on havaittu sinilevää jo 14. kesäkuuta. Pornaisissa Hietasen rannalla on 4. heinäkuuta havaittu runsaasti sinilevää.

FAKTA:

– Tarkkaile veden laatua ennen uimista. Älä ui runsaasti sinilevää sisältävässä vedessä. Jos kuitenkin uit, huuhtele iho ja silmät puhtaalla vedellä uimisen jälkeen.

– Älä päästä lapsia ja kotieläimiä rantaan, jos vedessä on runsaasti sinilevää.

– Älä käytä sinileväpitoista vettä löyly- tai pesuvetenä.

– Älä käytä sinileväpitoista vettä juoma- ja kasteluvetenä tai ruoanvalmistuksessa.

Aiheesta muualla

Sinilevä kukkii normaalia runsaammin - näillä keinoilla voit tunnistaa sinilevän

Sinilevä on lisääntynyt järvillä

Sinilevä tappaa koiria vuosittain - tästä tunnistat oireet

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat