Paikallisurheilu

Siluetit nurin MM-kilpailuissa pienilläkin aseilla

Siluettiammunnan MM-kisoissa Tony Svensson keskittyy pistooliammuntaan.

Timo Pasanen

SIPOO | Reilusti toistasataa ampujaa kaikkiaan neljästätoista eri maasta kilpailee siluettiammunnan MM-mitaleista Sipoossa. Vielä reilun viikon kestävät kilpailut tuovat hienosti esille lajin laajuuden. Kolmannettoista MM-kisat ovat sipoolaisseuralle suuri voimainponnistus, sillä toimitsijoita ja talkoolaisia on tarvittu paljon.

Sibbo Skyttegillen järjestämät kilpailut ovat Suomelle hyvä näytön paikka, sillä olemme yksi lajin menestyjämaita. Yhdeksän kilpailupäivän aikana jaossa on 30 kultamitalia.

– Kaikkiaan järjestelyissä on mukana 70 henkeä. Kisat alkoivat Suomelta hyvin ja nyt on alle 200 metrin ammuntojen karsinnat meneillä. Perjantaina on monen lajin finaaliammunnat, joten silloin viimeistään ratkeaa monen luokan mitalit, pääsihteeri Curt Sjöblom kertoi.

Siluettiammunnassa ampuja yrittää pudottaa eri etäisyyksillä olevia metallisia kanan, kalkkunan, villisian tai pässin kuvia. Esimerkiksi kauimpana kahdensadan metrin päässä oleva pässi painaa 24 kiloa. Ampumamatka on pistoolilla 25-200 metriä ja kiväärillä 40-500 metriä.

Suomen pistooliampuja Rauno Ärväs lunasti itselleen finaalipaikan pudottamalla alkukilpailussa kaikki 40 ”pässiä” 200 metrin matkalta.

– Jos kukaan muu ei pudota kaikkia kuvia alkukilpailussa, niin silloin kulta tulee suoraan minulle. Uskon kuitenkin, että finaaliin tulee muitakin. Silloin kuvion koko muuttuu puolta pienemmäksi ja ammunta luonnollisesti vaikeutuu. 30 BR kaliiperin käsiaseella kuvat kaatuvat hyvin kaukaakin.

Ampujan on kaadettava viiden laukauksen sarjoissa viisi siluettia vasemmalta oikealle järjestyksessä. Kun osuma kaataa metallisen siluetin, niin se on hyväksytty osuma.

Pistooliluokkiin osallistuva sipoolainen Tony Svensson aloitteli MM-urakkaansa pikkupistoolilla (22 LR kaliiperi).

– Urakoin viikon aikana kaikkiaan 10 pistoolilajia, niin saapahan ampua. Mieluisin aseeni on legendaarinen revolveri 44 magnum ja myös sillä kisaan kotikisoissa.

Svensson sanoo, että aseeseen tarvitaan sopivia turvallisia patruunoita, joita saa kaupasta valmiina tai joita voi itse ladata.

– Kaupan patruuna ei kaada 24 kilon pässiä parinsadan metrin päästä. Joko harrastaa patruunoiden itselatausta tai sitten tilaa omaan aseeseen valmistettuja patruunoita. Omaan aseeseen valmistettu ja testattu patruuna tuo kilpailullisesti parhaan lopputuloksen.

Suuri osa MM-kisaajista kilpailee useissa lajeissa. Mukana on 16 henkilökohtaista lajia ja muutama osallistuu kaikkiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat