Liikenne

Liikennepalsta: Millainen ajokortti tarvitaan traktorimönkijän kuskille?

Mönkijästä on moneksi. Kuvituskuva.

Laura Heino

Onko näin että ajokorttiuudistuksen myötä liikennetraktorikortti (LT) poistui? Mikä ajokortti vaaditaan jos haluaa ajaa traktorimönkijällä?

Ajokorttilain uudistuksen myötä 1.7.2018 myös sekä traktori- että liikennetraktoriajokorttien suorittamiseen tuli muutoksia, jotka vaikuttavat myös kyseisten ajokorttien ajo-oikeuksiin.

Lakimuutoksen yhteydessä LT-ajokortti jäi historiaan. Uudistuksen jälkeen traktorimönkijöiden, joiden nopeus on yli 40 km/h ja enintään 60 km/h, kuljettamiseen vaaditaan AM121-luokan (mopoauto) ajokortti. Ennen lakimuutosta LT-ajokortin saaminen edellytti teoria- ja käsittelykokeen suorittamista. LT-ajokortin suorittamiseen ei sisältynyt pakollista opetusta. Nykyään AM121-ajokortin suorittaminen vaatii teoriakokeen ja liikenneajokokeen. Mikäli henkilöllä ei ole aikaisempaa ajokorttia, pakollista on neljän teoriatunnin suorittaminen. Ikäraja uudessa ajokortissa pysyi samana eli 15 ikävuodessa.

T-ajokortti on edelleen olemassa. T-ajokortilla saa ajaa traktorimönkijää, jonka nopeus on enintään 40 km/h. T-ajokortin suorittaminen ennen lakimuutosta edellytti vain teoriakokeen suorittamista aikaisintaan 15-vuotiaana. Nykyään T-ajokortin suorittamiseksi tulee käydä neljä teoriatuntia, mikäli henkilöllä ei ole aikaisempaa ajokorttia. Teoriakoe tulee edelleenkin suorittaa, aikaisintaan 15-vuotiaana.

Liikenneopettajat Helen Högström ja Miko Högström Porvoon Autokoulusta vastaavat palstalla lukijoiden kysymyksiin. Lähetä omasi: [email protected].

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Liikennepalsta: Kielletty ajosuunta on yksiselitteinen, merkki 416 voi antaa väärän kuvan17.2.2018 12.35

Etusivulla nyt

Uusimmat: Liikenne

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat