Paikalliset

Paikallisen ruokakulttuurin ilotulitus käynnistyy pian – Smaku on suurempi kuin koskaan

B-Side Burgers on Smaku-tapahtuman konkareiden joukossa ensikertalainen, samoin Ravintola Porvoo Golf ja Café Rongo. B-Side Burgersin pikkelöidyllä zucchinilla ryyditetty rakuuna-cheddar-burger on koottu itseleivotun sämpylän väliin.

PORVOO  |  Paikallisen ruokakulttuurin ilotulitukseksi kasvanut Smaku Porvoo hemmottelee makunystyröitä ravintoloissa jälleen kahden viikon ajan huipentuakseen 25. elokuuta Taidetehtaalle.

Kulttuuritalo Grand jäi tapahtumaa tuottavan Laura Pulkkisen mukaan auttamatta pieneksi.

– Ensimmäisellä kerralla odotimme 700 ihmistä. Tuli 1200. Nyt uskon, että ihmisiä tulee ainakin 1500.

Taidetehdas mahdollistaa myös tapahtuman monipuolistamisen. On vauvojen Smaku-henkistä värikylpyä, mahdollisesti elävää taidetta sekä lähituottajien ja paikallisten design-yrittäjien kojuja.

– Tilana Taidetehdas on erinomainen ja sijainniltaan ihanteellinen. Sinne on helppo tulla joka suunnasta. Kulku sisälle on esteetön. Lisäksi siellä on kahden tunnin maksuton parkki, Pulkkinen sanoo.

Lisäksi päätapahtuma kestää nyt kaksi tuntia entistä pitempään.

Kolmatta kertaa järjestettävä Smaku on kasvanut aikuisen mittoihin.

– Aikaisemmin Smaku oli matkailuhanke Triangelin alaisuudessa. Nyt on ensimmäinen vuosi, kun Smaku on omillaan. Kahtena edellisenä vuonna on luotu hyvä pohja, jotta tapahtuma voi nyt seisoa tukevasti omilla vahvoilla jaloillaan, Pulkkinen kertoo.

Yksi Smakun kasvukohteista ovat uudet Vip-paketit joita sekä yritykset että yksityiset ihmiset ovat toivoneet alusta saakka.

– Aikaisemmin se ei ollut mahdollista tilanpuutteen vuoksi.

Vähintään neljän hengen ryhmille myytävä Vip-paketti pitää sisällään pöytävarauksen Vip-Loungessa, Smaku-lippuja, kuohuviiniä sekä toisen tämän vuoden uutuuden, Smaku Vip -kassin.

– Kassi sisältää lähituottajien ja design-yrittäjien tuotteita sekä viime vuoden Smakussa julkaistun Matleena Lahden ja Petra TuomisenMakujen Porvoo – klassikot ja uudet suosikit -kirjan. Tämä kassi on meille yksi tapa osoittaa, miten tärkeää paikallinen yhteistyö on, Pulkkinen kertoo.

Paikallisuus näkyykin tapahtumassa vahvasti.

– Kaikki toiminnot somistuksesta äänentoistoon ja nettisivujen tekoon hoidetaan paikallisin voimin.

Mukana on enemmän ravintoloita ja maisteluannoksia kuin koskaan. Suuri osa vieraista tulee tapahtumaan muualta kuin Porvoosta.

– On ollut hieman yllättävääkin nähdä, miten ihmiset rakastavat ruokatapahtumia. Smaku syntyi oikeaan aikaan, oikeiden tähtien alla. Paikallinen ruokakulttuuri on tällä hetkellä matkailijoiden keskuudessa toiseksi suosituin haku Googlessa.

– Koen, että kyse ei ole vain syömisestä, vaan kokemusten jakamisesta, elämyksestä. Kohtaamisesta ruuan ympärillä, tietynlaisesta yhteisöllisyydestä, jota ennen koettiin leirinuotiolla. Lisäksi tällainen tapahtuma on konkreettinen tapa tutustua paikallisuuteen. Koska annokset on tehty lähituottajien raaka-aineista, kertovat ne vahvasti paikallisesta ruokakulttuurista, jopa ilmastosta ja maaperästä.

Pulkkinen kehottaa tutustumaan maisteluannoksiin matalalla kynnyksellä etukäteen.

– Neljä tai viisi annosta muodostavat kokonaisen aterian. Vaikka ne ovat maisteluannoksia, ovat ne hyvän kokoisia.

Smakun myötä paikalliset ravintoloitsijat ovat Pulkkisen mukaan hitsautuneet hyvin yhteen.

– On huomattu, että yhdessä ollaan vahvoja. Näin pieneksi kaupungiksi täällä on poikkeuksellisen paljon hyviä ravintoloita. Yhteispeli on ihailtavan vahvaa.

Smaku pähkinänkuoressa

Mukana 18 paikallista ravintolaa, jotka ovat loihtineet yhteensä 24 maisteluannosta. Yhden annoksen hinta on viisi euroa. Ravintoloista voi ostaa myös ennakkoon annoslippuja päätapahtumaan, mikä vähentää jonottamista. Ryhmille tarkoitetut Vip-paketit maksavat 125 euroa /hlö ja niitä voi varata sähköpostitse [email protected].

Maisteluannokset ovat tarjolla ravintoloissa 13.–24. elokuuta. Tapahtuma huipentuu yhteiseen ruokajuhlaan Taidetehtaalla lauantaina 25. elokuuta kello 13–20.

Yleisö voi äänestää parasta annosta Uusimaan nettisivuilla 13. elokuuta alkaen. Äänestäneiden kesken arvotaan kahden hengen illallisia osallistujaravintoloissa. Smaku-päätapahtuman yhteydessä valitaan Porvoon Makuaarre 2018.

Smaku-menu löytyy tapahtuman Facebook-sivuilta. Pian aukeavat myös uudet nettisivut www. smakuporvoo.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

"Enemmän kuin osiensa summa" – Laura Pulkkisen tuottama Smaku Porvoo on lisännyt ravintoloiden yhteistyötä5.4.2018 14.21
Matkakivi-palkinto Smakulle – "Voimaa tunteista, intohimosta ja ammattiosaamisesta"5.4.2018 12.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat