Vaalikoneemme on nyt avattu!

Runeberg

Katja Kettu palkittiin Runebergillä

Kirjailija Katja Kettu on tuore Runeberg-voittaja.

Inka Töyrylä

PORVOO | Runeberg-kirjallisuuspalkinto ojennettiin sunnuntaina Porvoon kaupungintalolla kirjailija Katja Ketulle romaanista Kätilö.

– Teos on kieleltään poikkeuksellisen hurmaava. Lauseen rytmiikka etenee kuin nuori ylioppilas kedolla vanhoissa kotimaisissa elokuvissa. Erilaisten sanojen moninaisuus ei tukehduta vaan antaa lisää happea, palkintoraati kiittelee.

Voittajan valitsi kahdeksan ehdokkaan joukosta raati, johon kuuluvat kirjailija Mikaela Strömberg, kirjailija, käsikirjoittaja ja opettaja Vuokko Tolonen ja kriitikko Ville Hänninen.

Kettu kuvaa teoksessaan Lapin sotaa naisnäkökulmasta.

– Lauseet ovat meheviä, maanmakuisia, lihaisia. Ruokavertausta käyttääksemme: Kettu ei ole kirjoittajana tyytynyt vain sisä- ja ulkofileeseen vaan ymmärtää myös maksan, munuaisten, kateenkorvan ja kivipiiran konstailemattoman hienostuneisuuden. Se on vastavalmistuneena pöytään tuotu sisälmyslautanen: pelottava mutta kiehtova, raati kuvaa Katja Ketun teosta.

Runeberg-palkinto on sanomalehti Uusimaan, Porvoon kaupungin, Suomen Kirjailijaliiton, Suomen arvostelijain liiton ja Finlands Svenska Författareförening kirjallisuuspalkinto. Palkinto on perustettu vuonna 1986. Palkinto jaetaan vuosittain Porvoossa kansallisrunoilijamme Johan Ludvig Runebergin päivänä 5. helmikuuta.

Palkinto on luotu tukemaan laatukirjallisuutta, mutta myös antamaan uusia aineksia kirjalliseen keskusteluun ja virkistämään Runebergin päivän viettoa. Runeberg-palkinnon maksavat yhdessä sanomalehti Uusimaa ja Porvoon kaupunki. Palkintosumma on 10 000 euroa.

 

Raadin perustelut:

 

Tämänvuotinen ehdokkaiden joukko oli monipuolinen, lajien ja lähestymistapojen kirjo jopa poikkeuksellisen runsas. Laadukkaiden kirjojen asettaminen vastakkain ei ollut helppoa.

Esimerkiksi Joni Pyysalon Ja muita novelleja on kiehtova novellikokoelma, joka yhdistää runouden kielitietoisuuden salaovelaan huumoriin. Ralf Andtbackan Magnetmemoarerna naittaa kirjoittamisen prosessin kuvauksen, perinteisen esseistiikan ja – jälleen – salaovelan huumorin, omaperäiseksi kokonaisuudeksi.

Voittajan valinta syntyi silti muitta mutkitta. Päädyimme muodoltaan melko perinteiseen mutta taitavasti rakennettuun romaaniin, Katja Ketun Kätilöön.

Karuudessaan ja epäinhimllisyydessään sota tarjoaa valtavat kerrontamahdollisuudet: voi kirjoittaa ihmisluonteista ja -yhteisöistä ääritilanteissa. Moni suomalainen kirjailija onkin kuvannut Suomen edellisiä sotia, myös viime vuonna.

Kätilössä on suuren romaanin tuntua ja polveilevuutta. Suomalaisen kätilön, ”Villisilmän”, ja saksalaisen natsiupseerin Johann Angelhurstin taustat aukeavat vähä vähältä. Mahdottomissa oloissa syntyy mahdoton rakkaustarina, jonka kerronnassa on ripaus maagista realismia ja kahmalokaupalla inhorealismia. Naisten kohtalo toisen maailmansodan vankileireillä oli karu, ja Kettu kuvaa tuota aikaa piinallisen tarkasti.

Teos on kieleltään poikkeuksellisen hurmaava. Lauseen rytmiikka etenee kuin nuori ylioppilas kedolla vanhoissa kotimaisissa elokuvissa. Erilaisten sanojen moninaisuus ei tukehduta vaan antaa lisää happea.

Lauseet ovat meheviä, maanmakuisia, lihaisia. Ruokavertausta käyttääksemme: Kettu ei ole kirjoittajana tyytynyt vain sisä- ja ulkofileeseen vaan ymmärtää myös maksan, munuaisten, kateenkorvan ja kivipiiran konstailemattoman hienostuneisuuden. Se on vastavalmistuneena pöytään tuotu sisälmyslautanen: pelottava mutta kiehtova.

Urvalsjuryn som sållade ut de åtta kandidaterna för årets Runebergpris har stått för en imponerande arbetsinsats. Bredden i genre och tematik, och även i temperament, bland de åtta kandiderande böckerna var anslående. Slutjuryn hade en i ordets bästa bemärkelse intressant uppgift i sin strävan att välja en vinnare. Det säger sig självt att konst och litteratur inte är en tävlingsgren.

Joni Pyysalos Ja muita novelleja är en novellsamling där lyrikerns exakta språk kombineras med humor, fräscha grepp och med ett slags känsla av omsorg om människan i sin litenhet och utsatthet.


Ralf Andtbackas Magnetmemoarerna förför med sitt likaledes exakta språk kombinerat med en sanslös notapparat, lustfyllda överdrifter i alla riktningar och ett modigt egensinne som blir oerhört attraktivt.

Katja Kettus roman Kätilö är en språkligt sett hisnande läsupplevelse, där temat i sig och behandlingen av det dokumentära materialet även väcker frågor. Kriget i Lappland och kvinnornas öde på fånglägren beskrivs med en plågsam noggrannhet.

Juryns val föll på en roman som präglas av ett humör i berättandet som är alldeles ojämförligt. Det är kroppsligt, köttsligt, äckelrealistiskt såväl till sitt innehåll som till den språkliga utformningen. Men den nordliga naturen och språkets rikedom ger samtidigt romanen ett stänk av magisk realism. Katja Kettus Kätilö är skrämmande och starkt fascinerande på samma gång.

 

 

Tilaa uutiskirjeemme

Saat joka päivä klo 14 sähköpostiisi koosteen päivän kiinnostavimmista jutuista!

Tilaa tästä

Etusivulla nyt

Uusimmat: Runeberg

Vaalikoneemme on nyt avattu!

Mikä on Runeberg-palkinto?


Katso kaikki Runeberg-jutut

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat