Paikalliset

Kiinteistövinkki: Talkoot aiheuttavat ristiriitaisia tunteita taloyhtiöissä – "porukkaa voi kutsua myös vain seurustelemaan"

Pynnönen raamittaa taloyhtiön talkoita. Kuvituskuva.

Arkisto/Tanja Kuisma

Syksy lähenee ja syksyyn kuuluvat perinteisesti taloyhtiön talkoot. Taloyhtiön talkoot voivat olla hyvä ja helppo tapa tutustua naapureihin ja parhaimmillaan talkoot voivat kasvattaa yhteisöllisyyden tunnetta. Talkoiden avulla voidaan jopa mahdollisesti säästää rahaa, kun ulkopuolista työvoimaa ei tarvita.

Huomion arvoista on kuitenkin, etteivät kaikki halua osallistua talkoisiin – eivätkä välttämättä edes pysty osallistumaan.

Sen sijaan, että ahkerat puurtajat mahdollisesti suuntaavat syyttävän katseen ja jotkut joutuvat tuntea piston sydämessään, kannattaa pitää mielessä, että vaikka toivotaan että mahdollisimman moni ottaisi osaa talkoisiin, on osallistuminen aina vapaaehtoista.

On asukkaita ja osakkaita, jotka tietoisesti ovat muuttaneet asunto-osakeyhtiöön asumaan välttääkseen sen tyyppisiä töitä, jotka usein talkoissa suoritetaan kuten pihatöitä.

Muilla voi olla esimerkiksi terveydelliset syyt talkoiden välttämisen taustalla.

Osallistujien määrää voi yrittää kasvattaa sillä, että talkootehtäviä jaettaessa huomioidaan taloyhtiön eri ikäiset ja erilaisessa kunnossa olevat asukkaat.

Kaikkien ei siten tarvitse haravoida tai perata kukkamaata, vaan jonkun tehtävänä voi myös esimerkiksi olla taloyhtiön yhteisissä tiloissa olevaa tavaran läpikäynti.

Tai sitten kutsutaan vaan porukkaa mukaan seurustelumielessä ilman, että jokaisen osallistujan on ehdottomasti pakko osallistua varsinaiseen talkootyöhön.

Talkoisiin kuuluu perinteisesti talkootarjoilut – sen sijaan muuta palkkiota talkoisiin osallistuneille ei voida suorittaa. Osallistuneita ei voida kiitokseksi vapauttaa taloyhtiön maksuista, eikä poissaolleita voida rankaista määräämällä esimerkiksi talkoomaksua.

Osakkaalla on velvollisuus taloyhtiössä maksaa vastiketta, jolla katetaan yhtiön kunnossapitotoimet, eivätkä talkoot muuta asiaa. Osakkeenomistajilta ei voida periä eri suuruista vastiketta sen perusteella, miten he osallistuvat taloyhtiön talkoisiin tai kunnossapitotöihin.

Vahinkojen varalle taloyhtiön olisi hyvä ottaa talkoovakuutus, joka kattavana korvaa esine- ja henkilövahingot.

Kristel Pynnönen

Kirjoittaja on Kiinteistöliiton apulaispäälakimies. Voit tutustua Pynnösen kirjoituksiin myös blogissaan www.pynnosenpykalat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kiinteistövinkki: Saako autopaikalle pysäköidä peräkärryn tai jotain muuta?25.8.2018 12.15
Kiinteistövinkki: Mitä on käyttötarkoituksen vastainen käyttö?11.8.2018 21.00
Kiinteistövinkki: Oksia, juuria ja suuria tunteita – satavuotias laki sääntelee naapureiden välistä rajankäyntiä16.6.2018 14.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat