Puheenaihe

Karu tieto 25–34-vuotiaiden miesten työtilanteesta Suomessa – poikkeaa muista ikäryhmistä

Kuvituskuva.

Johanna Erjonsalo / Arkisto

Palkansaajien tutkimuslaitos on huolissaan 25–34-vuotiaiden miesten ongelmista päästä työmarkkinoille.

PT:n tiistaina julkaisemassa talousennusteessa todetaan, että 25–34-vuotiaiden miesten työllisyys on pitkällä aikavälillä jopa alentunut, vaikka talouskasvu on vähentänyt yleistä työttömyyttä ja lisännyt työllisyyttä.

Työttömyys on viimeisen vuoden aikana vähentynyt ripeästi Suomessa, ja PT:n mukaan hyvä kehitys työmarkkinoilla jatkuu, vaikka talouskasvun odotetaankin vaimenevan.

– Arvioimme, että työttömyysaste vähenee kuluvana vuonna prosenttiyksiköllä 7,6 prosenttiin ja ensi vuonna 7,4 prosenttiin. 

Parhaassa työiässä olevien miesten työllistyminen junnaa."

Poikkeuksena PT nostaa esille parhaassa työiässä olevien, eli 25–54-vuotiaitten työntekijöiden kehnon työllisyyskehityksen.

– Se sopii huonosti tavanomaiseen käsitykseen, jonka mukaan työllistyminen olisi poikkeuksellisen vaikeaa toisaalta nuorille ja toisaalta ikääntyville työntekijöille. Työllisyyspolitiikka kaipaisikin tuekseen seikkaperäistä tutkimusta työllisyyskehityksen yllättävän ikäpolarisoitumisen syistä, PT:n tutkijat toteavat tiedotteessa.

PT ennustaa, että talouden noususuhdanne maltillistuu mutta jatkuu. PT:n arvion mukaan Suomen talous kasvaa ensi vuonna 2,3 prosenttia, kun aiempi ennuste oli 2,7 prosenttia.

Viennin kasvu jää ennusteen mukaan tänä vuonna viime vuoden huippulukemista, mutta ensi vuonna viennin kasvu nopeutuu jälleen jonkin verran. 

Valtion budjettipolitiikka on PT:n mukaan tämän hetkisessä noususuhdanteessa liian elvyttävää.

Kuluttajahintojen nousu kiihtyy tämän vuoden 1,1 prosentista 1,4 prosenttiin ensi vuonna. 

Palkansaajien reaalinen ansiotaso kääntyy viime vuoden puolen prosentin laskusta tänä vuonna 0,8 prosentin ja ensi vuonna 1,1 prosentin nousuun, ennusteessa arvioidaan. 


 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Heinäkuun tilastot julki – keskeinen työttömyyden mittari putosi alimmilleen lähes 10 vuoteen21.8.2018 10.31
Yllätys suurtutkimuksessa: Nuorten mielenterveysongelmat ovatkin vähentyneet – Tyttöjen tilanne huolestuttaa30.6.2018 21.10

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat