Paikalliset

Kiinteistönomistajat eivät ole tarttuneet Porvoon tarjoamaan porkkanaan keskustarakentamisen vauhdittamiseksi – tarjousta aiotaan jatkaa

Keskustan ns. Citymarket-korttelin tulevaisuus on keskustan kehittämisen kannalta avainasemassa. Keskon vuokraama Citymarket-kiinteistö kuuluu nykyisin ruotsalaiselle sijoitusrahastolle.

Arkisto/Anne Lahnajärvi

PORVOO  |  Porvoon kaupunki aikoo jatkaa keskustan tiettyjen kortteleiden kiinteistönomistajille suunnattua tarjousta alentaa maankäyttösopimusmaksuja Porvoon keskustarakentamisen elvyttämiseksi.

Nykyinen porkkana on tarjolla, jos kiinteistönomistaja jättää rakennusprojektiinsa liittyvän asemakaavan muutoshakemuksen 31.12.18 mennessä. Käytännössä kaupunki perii kiinteistönomistajalta 10 prosenttia hankkeen koko hyödystä, jos ehdot toteutuvat.

Maankäyttösopimuksessa määritellään ensin tavanomainen maankäyttösopimuskorvaus, joka on 50 prosenttia asemaakaavan kiinteistönomistajalle tuomasta hyödystä. Siitä peritään 20 prosenttia kolmen kuukauden kuluessa asemakaavan saatua lainvoiman. Loppuosalle jätetään kaupungin erikseen hyväksymä vakuus.

Sopimukseen liitetään ehto, jonka mukaan loppua sopimuskorvauksesta ei panna maksuun, jos kaavan mukainen rakentaminen tontilla valmistuu kolmen vuoden kuluessa siitä, kun asemakaava saa lainvoiman, ja rakentamisella toteutuu vähintään 80 prosenttia tontille sallitusta rakennusoikeudesta.

Porvoon keskustassa rakentaminen ei tarjouksesta huolimatta ole lähtenyt käyntiin, vaikka alan suhdanne on ollut hyvä.

– Ei ole käyty neuvotteluja, jotka olisivat pohjautuneet konkreettiseen hankkeeseen, Porvoon apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz kertoo.

Kaupunki kuitenkin toivoo, että tilanne muuttuisi. Käynnissä oleva keskustan kehittämishanke jatkuu lähiaikoina järjestettävällä seminaarilla, jossa julkistetaan arkkitehtien esityksiä. Niiden pohjalta on tarkoitus lähteä viemään etenkin kaupungin omistaman torialueen kehittämistä.

– Toivomme, että siinä sivussa joku muukin innostuisi. Siksi olisi järkevää pidentää kiinteistönomistajille voimassa olevaa tarjousta esimerkiksi vuoden 2020 loppuun, von Schoultz toteaa.

Hän sanoo, ettei maankäyttösopimusten ehtoihin kaavailla muutosta.

– Ei siellä oikeastaan ole muuta ehtoa kuin että hankkeen pitää toteutua. Jonkinlainen vakuus tarvitaan, että näin myös tapahtuu.

Porvoon keskustassa torinkulman Nimbus-kiinteistön liiketilat omistavan Konsven toimitusjohtaja Mikko Broberg arvioi, ettei keskustan rakentamista saada vauhtiin, ellei maankäyttösopimusten ehtoja muuteta vakuusvaatimuksen ja aikarajan osalta.

– Sanktiot pitää saada pois. Rakentamissa vuosi tai kaksi on hyvin lyhyt aika. Suhdanteet voivat muuttua hetkessä.

 Brobergin mukaan kaupungin alennettu maankäyttökorvaus on sinänsä kohtuullinen.

– Mutta rakentamispäätöksiä tehtäessä tärkeä asia on Porvoon vetovoima. Se ei ole nyt sellainen, mitä se on joskus ollut. Siksi kiinteistöistä on vaikea saada sellaisia tuottoja, että rakentaminen ylipäänsä kannattaa aloittaa.

Mikko Brobergin mielestä myös keskustan kiinteistöjen autopaikkavelvoitteet on syytä miettiä uusiksi.

Apulaiskaupunginjohtaja Fredrick von Schoultz uskoo, että autopaikoitusasiat nousevat keskusteluun.

– Yleinen kehitys ja ilmastotietoisuus ohjaavat pitkällä aikavälillä siihen, että yksityisautoja on nykyistä vähemmän keskustassa. On selvä, ettei meidän ole syytä vaatia enemmän autopaikkoja kuin niitä todellisuudessa tarvitaan. Kaavamuutosten yhteydessä harkitaan aina autopaikkanormitusta.

Silloin tällöin esillä olleesta torinaluspysäköinnistä von Schoultz ei ole kovin innostunut.

– Jotta sellaiseen lähdettäisiin, torin laidalla sijaitsevilta kiinteistöiltä pitää löytyä halukkuutta osallistua hankkeeseen. Toivottavasti emme päädy sellaiseen tilanteeseen, ettei torille voida tehdä mitään ilman sen alle tulevaa pysäköintilaitosta, koska en pidä realistisena, että sellainen toteutuisi kovin nopeasti.

Edit 12.9. klo 8.09: Poistettu virheelinen tieto, jonka mukaan rakennusoikeuden hinta olisi Porvoon keskustassa noin 1000 euroa. Mikko Brobergin mukaan kohtuullista on kaupungin alennettu maankäyttökorvaus eikä rakennusoikeuden hinta, kuten alkuperäisessä tekstissä luki.

 

Maankäyttösopimus

Maankäyttösopimuksella määritellään maanomistajan kanssa korvaus, jos asemakaavamuutoksesta aiheutuu omistajalle merkittävää hyötyä esimerkiksi lisärakennusoikeuden tai asemakaavan salliman kiinteistön arvokkaamman käyttötarkoitusmerkinnän vuoksi.

Porvoon kaupunki on perinyt korvauksena yleensä 50 prosenttia asemakaavan tuomasta hyödystä.

Korvaus käytetään asemakaavamuutoksen mahdollistaviin yhdyskuntarakentamisen kustannuksiin.

Porvoon keskustassa tarjotaan nyt osittaista määräaikaista vapautusta maankäyttösopimusmaksuista.

Lähde: Porvoon kaupunki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat