Paikalliset

Kerkkoon ja Tuorilan kouluissa merkittäviä vaurioita – koulut korjattava tai niiden käytöstä luovuttava

Kerkkoossa koulua on käyty jo vuodesta 1901. Kuntotutkimusraportin mukaan rakennukset tulisi korjata tai niiden käytöstä luopua.

Arkisto/ Juha Perämäki

PORVOO | Kerkkoon ja Tuorilan koulujen kaikkien rakennusten kuntotutkimusraportit ovat valmistuneet.

Porvoon kaupunki tiedottaa, että osassa rakennuksista on merkittäviä kosteus-, mikrobi- ja lahovaurioita, jotka vaativat vähintään korjaustoimenpiteitä.

– Kiireellisintä on sulkea Kerkkoon koulun keittiörakennus 1960-luvulta. Muissa rakennuksissa voi toimia, kunnes korvaavat tilat saadaan suunniteltua ja käyttöön. Rakennukset täytyy korjata, tai niiden käytöstä on luovuttava, Porvoon toimitilajohtaja Börje Boström toteaa.

– Alamme heti suunnitella Kerkkoon keittiörakennuksen toimintojen siirtämistä muihin koulun tiloihin yhdessä rehtorin kanssa. Liikuntasalirakennuksen luokkahuone on yksi mahdollinen paikka ruokailulle, ja tekstiilityön opetus saadaan järjestettyä tavallisissa luokkahuoneissa, Boström jatkaa.

Kerkkoon koulun liikuntasalirakennuksessa korjaustarpeet ovat vähäisemmät ja Tuorilan koulun päärakennuksen uusimmassa osassa ei juuri ole korjaustarpeita. Muut rakennukset ovat perusteellisen korjauksen tarpeessa. Tuorilan koulun niin sanottu valkoinen rakennus kannattaa purkaa.

– Tuorilan koulun toiminta voi jatkua tiloissa normaalisti, kunnes korvaavat tilat saadaan käyttöön. Teknisen työn tilaa käytetään vain muutama tunti viikossa, joten sen käyttö voi myös jatkua, Boström arvioi.

Kerkkoon koulussa on noin 70 oppilasta ja Tuorilan koulussa noin 60 oppilasta. Esikoulu toimii Tuorilan koulun tiloissa ja siellä on 26 lasta.

– Porvoon pohjoisosien vuosittain noin 130–150 oppilaan opetusjärjestelyt eivät voi jäädä odottamaan laajempaa sivistysverkkoselvitystä, vaan on löydettävä ratkaisu, joilla opetuspalvelut voidaan toteuttaa alueella myös jatkossa terveissä ja turvallisissa koulutiloissa, koulutusjohtaja Jari Kettunen sanoo.

Kuntotutkimukset käydään läpi molempien koulujen vanhempainilloissa. Kerkkoon koulun vanhempainilta on torstaina 13. syyskuuta klo 18 ja Tuorilan koulun vanhempainilta tiistaina 18. syyskuuta klo 18.30.

Toimitilajohto ryhtyy heti selvittämään mahdollisia väistötilaratkaisuja. Tilanne käydään läpi suomenkielisessä koulutusjaostossa torstaina 20. syyskuuta. Kaupunginhallitus käsittelee asiaa 1. lokakuuta ja sivistyslautakunta saa perusinformaation asiasta seuraavassa kokouksessaan.

– Ensi vuonna teetämme kuntotutkimukset Ilolan koulussa, Sannäs skolassa ja Epoon koulussa. Saamme tutkimuksista perusteellista tietoa kiinteistöjen kunnosta ja mahdollisesta korjaustarpeesta, Boström sanoo.

Kerkkoon koulu

Kerkkoon koulu toimii tällä hetkellä kolmessa rakennuksessa.

Liikuntasalirakennus vuodelta 1992 on pääosin kunnossa, kunhan rakennuksen ulkopuolista kosteudenhallintaa parannetaan. Ulkoseinien alaosissa on vaurioita, jotka on korjattava.

Säilytettävä päärakennus vuosilta 1901 ja 1925 on asemakaavassa suojeltu ja on korjauskelpoinen. Hirsirakennuksen ylä- ja alapohjissa on vaurioituneita materiaaleja.

1960-luvulla rakennetussa keittiörakennuksessa on laajoja mikrobivaurioita. Rakennuksessa on muun muassa keittiö, ruokasali, kirjasto, tekstiilityön luokka ja opettajien tiloja.

Tuorilan koulu

Tuorilan koulu toimii tällä hetkellä päärakennuksessa ja kahdessa pienemmässä rakennuksessa.

Päärakennus on rakennettu osissa vuosina 1888, 1981 ja 1990. Uusin osa on hyvässä kunnossa. Vuonna 1981 rakennetussa osassa (mm. liikuntasali ja keittiö) on kosteus- ja mikrobivaurioita muun muassa keittiön väliseinissä, liikuntasalin alapohjassa ja kellarikerroksessa. Vanhimman osan ala- ja yläpohjassa on purueristeitä, joissa viitteitä mikrobivaurioista.

Valkoinen rakennus vuodelta 1957 sisältää kaksi asuntoa ja teknisen työn tilan. Rakennuksessa on merkittäviä mikrobivaurioita. Asunnot eivät ole käytössä. Rakennuksen käytöstä luovutaan.

1930-luvulla rakennetussa pienessä punaisessa rakennuksessa on merkittäviä kosteus-, mikrobi- ja lahovaurioita rakennuksen asunto-osassa. Asunto ei ole käytössä. Rakennuksessa on yksi luokkatila, joka on korjattu ja käyttökelpoinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kaupunki teetti radonmittaukset, ainakin kuudesta paikasta löytyi: Saxbyssä, Tuorilassa, Kerkkoossa...19.6.2018 11.45
Yhteisöllisyys kukkii Kerkkoossa 28.1.2018 15.12
Hamarin ja Gammelbackan demarit: tervettä Tuorilan koulua ei pidä sulkea10.11.2016 09.11
Kyläkoulujen puolustaja Tuomas Kanervala on uusi Porvoossa, mutta konkari politiikassa1.1.2016 11.11
Tuorilan koulun kohtalon hetket käsillä1.12.2014 09.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat