Paikalliset

Minkälaisia muistoja sinulla on tillilihasta? – Juhlavuoden kunniaksi myös Porvoossa tarjolle perinteisiä ja uusia kouluruokia

Porvoon kouluissa tarjottiin kouluruoan juhlavuoden kunniaksi tiistaina kanaviillokkia ja keskiviikkona tillilihaa.

70-vuotias kouluruoka. Viidesluokkalaiset Hermanni Hetemaa ( vasemmalla edessä), Paulus Ojala (Hermannin takana), Milo Ranta, Eeli Heikkinen ja Vilho Pursio (oikealla edessä) tykkäsivät tillilihasta ja myös edellispäivänä tarjotusta kanaviillokista.

Tanja Kuisma

PORVOO | – Hyvältä maistuu, mutta parasta on porkkanaraaste, Erin Grek sanoo.

– Minusta liha on parasta. Oli se kanaviillokki kans hyvää, Joel Mielonen arvioi.

Albert Edelfelt -koulun ekaluokkalaiset nauttivat opettajansa Maria Rautasen seurassa koko viikon perinteisiä ja uudempia kouluruokia, joista keskiviikkona tarjolla oli tillilihaa. Se on yhden inhokki ja toisen suosikki, kuten tiistaina tarjolla ollut kanaviillokki.

Useimmat pyöreän pöydän ääressä ruokailleet viidesluokkalaiset eivät olleet koskaan syöneet tillilihaa.

– Hyvältä maistuu. Menee helposti alas.

– Ei tällaista ole kotona ollut. Hyvää, saa olla useammin koulussa.

– Hyvää oli se kanaviillokki, mutta tämä on parempaa.

– Maistuu jotenkin hyvältä!

– Kanaviillokki maistui kyllä paremmalta.

Näin kommentoivat tillilihan, kuoriperunoiden, porkkanaraasteen ja kaali-puolukka-omenasalaatin annostaan Vilho Pursio, Eeli Heikkinen, Milo Ranta, Paulus Ojala ja Hermanni Hetemaa.

Poikien opettaja, apulaisrehtori Nora Koskimies tykkää itsekin tillilihasta ja kanaviillokista.

– Olen tehnyt niitä paljon kotonakin, etenkin tillilihaa. Se oli lemppareita perheemme vauva-aikana, hän mainitsee.

Maksuttoman kouluruoan 70-vuotisjuhlaviikko korostaa myös keittiöiden keittiöiden henkilöstön työn merkitystä.

– Voi olisitpa nähnyt eilen, miten yläkoululaiset hakivat kanaviillokkia jopa kolme kertaa lisää. Kysyivät, että tuleehan tämä listoille, palveluvastaava Minna Parmasuo sanoo.

Hän huolehtii Arun Kesälän ja Mimosa Rekan kanssa ruoat esille AE-koulun 640 oppilaalle, jotka ruokailevat kolmessa vuorossa: ensimmäiset kello 10.20 alkaen, toinen ryhmä 11.00 ja loput kello 11.45 alkaen. Tiskiapua kolmikko saa siistijöiltä.

Pääruoat tulevat kylminä keskuskeittiöstä, kuten ne tulevat kaikkiin muihinkin Porvoon kouluihin ja päiväkoteihin. Ne koulut ja päiväkodit, jotka eivät itse pysty kypsentämään ruokia saavat ne lämpimänä Pääskytien koulun keittiöstä, jonne keskuskeittiö ruoat toimittaa.

– Me ollaan niin ylpeitä tästä työstä mitä teemme. Harmittaa, kun kouluruokaa ei arvosteta. Olen itse asunut Saksassa, jossa väsäsin aamuisin ruoat lapsille mukaan kouluun, Parmasuo mainitsee.

Suomalaiset lapset ovat nauttineet jo 70 vuoden ajan maksuttomasta kouluruoasta, mutta muualla maailmassa tehdään kotona eväät mukaan tai maksetaan ruoasta.

Ruokapalveluiden saaman palautteen mukaan Kuninkaanportissa tehty ruoka on sekä mautonta että aiempaa maukkaampaa, liian kasvispainotteista ja joidenkin mielestä lisäaineita käytetään liikaa. Ruokalistoja on kehuttu monipuolisiksi.

Käytössä on kuuden viikon kiertävä ruokalista, jota ruokapalvelupäällikkö Leila Korhosen mukaan parannellaan jatkuvasti palautteen mukaan.

– Meillä on menossa sähköisen ruokalistan julkaisuprojekti. Tavoite on julkaista mobiililaitteilla luettava ruokalista lokakuussa viikolla 43. Tämä parantaa huomattavasti tiedonkulkua ruokien sisällöstä, kun ruokalistasta pääsee porautumaan suoraan kunkin ruoan tuoteselosteeseen. Näin opettajat, oppilaat ja vanhemmat voivat milloin tahansa saada tiedon mitä raaka-aineita ruoissa on, Korhonen summaa.

Palataanpa makutasoon, kasvispainotteisuuteen ja lisäaineisiin. Korhosen mukaan makutaso on pidettävä maltillisena, että myös pienemmät lapset voivat syödä ruokaa. Suolan määrä nojautuu valtakunnallisiin ravitsemussuosituksiin. Ruokailijat voivat itse lisätä mausteita ruokailun yhteydessä.

Ruokalistan kasvispainotteisuus johtuu uusista valtakunnallisista päiväkoti- ja kouluruokasuosituksista, jotka linjausta tukee myös Porvoon kaupungin strategia.

– Niissä edellytetään punaisen lihan vähentämistä ja kasvisten käytön lisäämistä.

Korhosen mukaan keskuskeittiössä ei lisätä ruokiin lisäaineita, vaan ruokien sisältämät lisäaineet ovat ovat jo raaka-aineissa kuten ruokakermoissa

– Käymme juuri läpi kaikki käytössämme olevat raaka-aineet ja pyrimme valitsemaan mahdollisimman luonnolliset ja lisäaineettomat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Ruokatutkijalta täystyrmäys kasvisruoasta motkottajille: "Pakotetaanhan päiväkodeissa syömään makkarakastikettakin"1.9.2018 08.20
Keskuskeittiöstä pian halvempia aterioita – ”Olisi hurskastelua väittää, etteikö tavoitteena ollut tehostaminen”13.4.2018 14.00
Kouluruokailu 70 vuotta – Missä ovat aloitteet ja mielipiteet23.3.2018 07.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat