Paikalliset

Erikoissairaanhoidon asiantuntijat heittopusseiksi Porvoon sairaalassa? – "Meiltä on jo lähtenyt hoitohenkilöstöä"

Kuvituskuva.

Arkisto/Tanja Kuisma

Tehyn Porvoon sairaalan ammattiosaston puheenjohtaja Marianne Bruce-Suomela arvioi Porvoon sairaanhoitoalueen vastausta henkilöstön ilmiantoon työvuorosuunnittelun ongelmissa.

Puheenjohtajaa kummastuttaa, ettei siinä oteta kantaa virheistä johtuneisiin ongelmiin, ja huolestuttaa kohta, jossa puhutaan toimintalähtöisen työvuorosuunnittelun tavoitteesta auttaa tasaamaan työn kuormittavuutta.

Työntekijäjärjestöjen huolena on se, että mistä saadaan irrotettua henkilöstöä paikkaamaan, kun osaajista on jo nyt pulaa useassa yksikössä yhtäaikaa.

– Missä muka on niin paljon ylimääräisiä resursseja?

Bruce-Suomela muistuttaa työn vaativuudesta jo luonnostaan. Muutoksia on lisäksi tuonut toimintoihin synnytystoiminnan poistuminen, toimintojen virtaviivaistaminen ja leikkaustoiminnan raju kasvu.

– Leikkaustoiminnan määrä on noussut puolen vuoden aikana lähes 20 prosenttia, mutta työntekijämäärää ei ole suhteessa nostettu. Hoitohenkilöstöä pitäisi saada lisää.

Hän ei lämpene toimintalähtöisen työvuorosuunnitelun ajatukselle käyttää erikoissairaanhoidon asiantuntijoita heittopusseina.

– Tässä on monta kohtaa, mitä pitää miettiä tarkemmin. Erikoissairaanhoidossa on annettava hoitoa asiantuntevasti. Se, että olemassa olevia resursseja siirrettäisiin tällä keskitetyllä päivittäin sinne missä on suurin puute, asettaa myös hirvittäviä paineita siirtymään joutuvalle hoitohenkilöstölle. Mitä ne nopeat siirrot olisivat ja koska niitä toteutetaan?

Rekrytointihaasteiden lisäksi sairaalan henkilöstössä on Bruce-Suomelan mukaan liikehdintää.

– Meiltä on jo lähtenyt hoitohenkilöstöä. Henkilöstöpolitiikka vaikuttaa ihan kaikkeen etenkin nyt, kun on sijaispula. Heitäkään ei enää saada samalla tavalla kuin aiemmin. Oma henkilöstö venyy kyllä lyhytaikaisiin sijaisuuksiin, hän sanoo.

Husin sairaaloissa on koetettu kehittää sijaispoolia, mutta Bruce-Suomelan mukaan siitä ei ole ainakaan vielä ollut Porvoossa apua.

– Jos vielä henkilöstö joutuu siirtymään omalta osaamisalueeltaan toiseen yksikköön, niin väittäisin ettei se lisää työhyvinvointia. Jäsenistöltä on tullut viestejä vakavista pohdinnoista toisen työpaikan etsimiseksi tai jopa alan vaihdosta. Henkilöstöpolitiikalla on suuri vaikutus toimialan ja meidän työpaikan vetovoimaisuudelle.

Bruce-Suomelan mukaan sairaalan johto on pitänyt suunnitelmistaan infotilaisuuksia henkilöstölle jo keväästä lähtien.

– Mutta eihän tämä toimi, ettei infota sitten, kun ongelmia rupeaa tulemaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Sairaala pahoittelee työvuorolistojen virheitä – vastaajina henkilöstöpäällikkö ja johtava ylihoitaja12.9.2018 18.00
Tehyn Rytkönen: ”Jos ei tokene nopeasti, niin viedään asia oikeuteen”11.9.2018 11.49
Porvoon sairaalan työvuorot sekaisin: listat viime tipassa, yli- ja alitunteja vuoroihin, liian pitkiä työjaksoja pötköön, lepoaikamääräyksille piupaut...11.9.2018 11.44
Oikaisu: Koko sairaalan johto pahoittelee virheitä työvuorosuunnittelussa13.9.2018 15.54

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat