Paikalliset

Ohikulkija löysi tajuttoman nuoren kadulta Porvoossa – elimistössä erittäin vaarallista fentanyyliä

Porvoosta tajuttomana löytyneestä nuoresta löytyi fentalyynia, joka on sata kertaa vahvempaa kuin morfiini. Kuvituskuva

Arkisto

PORVOO   |   Ohikulkija löysi sunnuntaina kello 11 jälkeen päivällä Porvoon Kevätkummusta tajuttoman nuoren makaamasta kevyenliikenteenväylällä. Apu tuli paikalle viime hetkellä.

17-vuotiaan nuoren elimistöstä löytyi muun muassa erittäin vaarallista fentanyyliä, joka on tehohoitoon tarkoitettu vahva kipulääke, joka aiheuttaa muun muassa hengityksen lamaantumista.

– Hänet kuljettiin ensin Porvoon sairaalaan. Siellä hän oli nukutettuna hengityskoneessa, kun kävin hänet tunnistamassa. Sieltä matka jatkui Meilahteen tehohoitoon, äiti kertaa.

– Toinen keuhko oli pois pelistä. Sieltä löytyi limaa ja omaa oksennusta. Keuhko saatiin tyhjennettyä, mutta perään tuli keuhkokuume.

– Hänen seurassaan oli viikonloppuna muitakin nuoria. Kaikki olivat alaikäisiä. Vanhempien kannattaa nyt ottaa tarkempi ote nuoriinsa. Meidänkin nuoren kropasta löytyi seitsemää eri huumausainetta. Huumeongelmaa ei oteta riittävän vakavasti.

Tuskastunut äiti kertoo, että nuorille korostetaan liikaa heidän oikeuksiaan. Enemmän pitäisi puuttua nuoren ongelmiin.

– 16 vuotta täyttäneen nuoren ei esimerkiksi tarvitse laitoshoidossa suostua huumetestiin. Ja alaikäisten rikkeistä tulee vain ilmoitus huoltajille poliisilta tai sosiaalitoimesta, muttei esimerkiksi sakkoja tai apua. Sehän vain lisää nuorten välinpitämättömyyttä. Minusta nuoria ei pitäisi päästää esimerkiksi laitoshoidosta lomille ellei tämä suostu testeihin.

– Meilläkin koulunkäynti sujui normaalisti, kunnes hän kerran tuli kotiin ja silmät seisoivat päässä. Näin heti, että nyt on poltettu pilveä. Hän lupasi, että kokeilu jää tuohon yhteen kertaan. Hommasimme kotiin huumetesteritkin ja seurasin tilannetta. Kaikki menikin puolisen vuotta hyvin, kunnes kerran hän ei palannutkaan kotiin.

– Kun lopulta löysin hänet, niin hän oli aivan sekaisin. Sen jälkeen hänet otettiin huostaan, koska vein hänet itse sosiaalitoimen vastaanotolle, mistä hän sai sitten kiireellisen päätöksen.

– Viime viikonloppu osoittaa, että hänet pitäisi saada eristyksiin aineista ja kavereistaan. Edes itsetuhoisuus ja monen aineen sekakäyttö ei riitä lääkärille, että saisin hänet parempaan hoitoon.

– Eilen hänet siirrettiiin pois tehohoidosta ja vietiin suoraan samaan paikkaan, missä hän on ollut kuntoutuksessa kohta puoli vuotta. Siellä ei ole resursseja valvoa häntä. Hän on useamman kerran lähtenyt sieltä omille teilleen tai jättänyt palaamatta lomaltaan.

– Kysyin sairaalassa, että kuinka monta kertaa minun pitää käydä sairaalassa tunnistamassa hänet, ennen kuin hän pääsee päihteiden erityishoitoon, äiti kysyy.

Fentanyyli

Fentanyyli on täyssynteettinen opioidi, joka syntetisoitiin ensimmäisen kerran Belgiassa 1950-luvun lopulla. Se on vahvuudeltaan noin sata kertaa morfiinia vahvempaa. Fentanyyli esiteltiin 1960-luvulla kipulääkkeenä lääkenimellä Sublimaze. Fentanyylia käytetään nykyisin kipulääkkeenä erityisesti anestesian yhteydessä.

Lähde: Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Fentanyyliä käyttäneellä oli hengenlähtö lähellä – yksi vaarallisimmista huumeista17.9.2018 18.35
Yksi antoi, kaksi myi? – käräjillä luettiin syytteet huumelaastareista22.5.2018 13.10
Porvoon ensimmäinen yksityinen päihdetukipiste tarjoaa kotikäyntejä ja nettitapaamisia: "Potilastiedostoihin ei jää merkintöjä"1.9.2018 08.25
Onko nuoresi jo siinä iässä? Porvoo tarjoaa päihdevalistusta oppilaille – ja vanhemmille5.4.2018 15.01

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat