Puheenaihe

Syyttäjä: Raaseporin tasoristeysturman nuori varusmieskuski ei nähnyt raiteille 13 sekuntiin – välttyy kokonaan syytteiltä

TURMA  Kolmen varusmiehen kuolemaan johtaneessa Raaseporin tasoristeysturmassa ei nosteta syytteitä. Syyttäjän mukaan esitutkinta-aineistosta ei löydy perustetta nuoren varusmieskuljettajan syyttämiselle.

Varusmiesten käyttämä miehistönkuljetusauto romuttui turmassa pahoin. Onnettomuudessa kuoli kolme varusmiestä ja yksi VR:n kiskobussin matkustaja, jonka kuolema ei liittynyt kuitenkaan törmäykseen.

Arkisto

Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä kertoo, ettei nosta syytettä Raaseporissa kolmen varusmiehen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta.

Traaginen turma sattui viime vuoden lokakuussa Leksvallin Skogbyssä sijaitsevassa tasoristeyksessä, kun VR:n kiskobussi ja Puolustusvoimien kuorma-auto törmäsivät.

Asiassa epäiltiin kuorma-auton kuljettajana toimineen varusmiehen syyllistyneen liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kolmeen kuolemantuottamukseen.

Syyttäjän mukaan esitutkinta-aineistosta ei löydy kuitenkaan perustetta parikymppisen varusmieskuljettajan syyttämiselle.

Poliisin tekemän rekonstruktion perusteella voidaan syyttäjän mukaan päätellä, että kuljettaja ei voinut nähdä kiskobussia ajaessaan lähelle risteystä.

Tällainen "sokea hetki" kesti syyttäjän mukaan 13 sekuntia – ajomatkana se vastaa 31 metriä.

– Varusmies, joka istui kuorma-auton ohjaamossa oikealla puolella – sillä paikalla, jolta teoreettisesti olisi ollut mahdollista nähdä kiskobussi – on kertonut, että hänen katsoessaan kiskobussin tulosuuntaan hän ei nähnyt eikä kuullut mitään, syyttäjä kertoo tiedotteessa.

Esitutkinnassa kuullut ihmiset kertoivat myös, että onnettomuuden sattuessa sää oli erittäin hankala. Myös kuorma-auton rakenne rajoitti näkyvyyttä ohjaamosta.

Syyttäjä katsookin, ettei tutkinnasta paljastu todennäköisiä syitä sen tueksi, että kuljettajavarusmies olisi syyllistynyt liikenneturvallisuuden vaarantamiseen tai kuolemantuottamukseen.

Turma-auton kuljettaja oli ainoa, joka joutui jutussa syyteharkintaan.

Onnettomuutta tutkinut Länsi-Uudenmaan poliisi kertoi aiemmin tänä vuonna, että maastoauton lavalla matkustaneet varusmiehet sekä alikersantti, jonka vastuulla oli tarkastaa varusmiesten turvavöiden käyttö, välttyivät syyteharkinnalta.

Turmaan liittyneet vammantuottamusepäilyt eivät myöskään edenneet poliisilta syyttäjälle, koska yksikään asianomistajista ei vaatinut kuljettajalle rangaistusta. Vammautuneet olivat kuljettajana toimineen varusmiehen palvelustovereita.

Turma sattui vaikeissa kelioloissa ja vaarallisena pidetyssä vartioimattomassa tasoristeyksessä 26. lokakuuta. Onnettomuustutkintakeskuksen raportin mukaan kukaan kuorma-auton lavalla matkustaneista varusmiehistä ei käyttänyt turvavyötä, vaikka Puolustusvoimien ohje sitä edellyttää.

Esitukinnasta vastanneen komisario Ilkka Kantolan  mukaan tutkinnassa ei kuitenkaan löydetty perusteita muille kuin auton kuljettajaa koskeville epäilyille.

– Turvavyön käyttämättä jättäminen olisi periaatteessa rikesakon tasoinen rikkomus, mutta koska loukkaantuneet varusmiehet saivat niin sanotusti paljon kipeää, niin heitä ei epäillä, Kantola sanoi aiemmin Etelä-Suomen Medialle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Parikymppinen varusmies joutui yksin epäillyksi Raaseporin traagisesta kuolonturmasta – "Loukkaantuneet saivat niin paljon kipeää, ettei turvavyörikettä epäillä"19.6.2018 13.25
Näin Raaseporin junaturman tapahtumat etenivät – Hätäkeskukseen soitti auton ohjaamosta sinkoutunut upseerikokelas7.6.2018 11.50
"Yksikään varusmies ei käyttänyt turvavyötä" – tutkija vahvisti Raaseporin rajun tasoristeysturman taustan – uhri lensi jopa yli 100 metrin päähän7.6.2018 10.30
Raaseporin tasoristeysturmasta kattava kooste syyttäjän nähtäväksi keskiviikkona –  "Se on lillukanvarsi, jos joku jätti käyttämättä turvavyötä."16.1.2018 16.27

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat