Sunnuntai

Ilkka Heiskanen oli stand up -koomikko, ennenkuin sanaa edes tunnettiin – "Ei muuta kuin täys ralli päälle!"

Ilkka Heiskanen saapastelemassa entisillä kotikulmillaan Keravalla. ”Huumori määritti elämääni jo poikasena. Eläminen on itse asiassa aika lystiä hommaa, vaikka siihen on mahtunut raskaita ja synkkiäkin aikoja. Elämänohjeeni on elää kymmenen senttiä jalat maanpinnan yläpuolella, ja tehtäväni on tuoda työssäni iloa ihmisille”, Heiskanen kertoo kirjassa.

[email protected]

UUSIMAA | – Ei muuta kuin täys ralli päälle!

Tätä isänsä sanontaa on näyttelijä Ilkka ”Ilu” Heiskanen käyttänyt mottona läpi elämänsä.

Rallia onkin riittänyt sen jälkeen, kun pakkaspäivän poika oli syntynyt tammikuussa 1962 Olli ja Maire Heiskasen perheen kuopukseksi.

Vaiherikkaan rallin on elämäkerraksi kirjoittanut toimittaja Liisa Talvitie. Hän on seurannut lankonsa elämää kolmekymmentä vuotta.

Huumoripitoisessa tarinassaan Heiskanen kertoo reippaista taiteilijavuosistaan ja elämästään kuusilapsisen uusperheen isänä.

Kosmopoliittiperheen lonkerot ulottuvat Australiaan, Karibianmerelle sekä Uuteen-Seelantiin. Heiskanen toteaa, että ilman puolison ja isän roolia hän olisi joutunut hunningolle.

Kirja sisältää runsaasti myös lööpeiksi kelpaavaa ainesta vuosien varrelta.

Heiskanen on esimerkiksi ainoa Helsingin kaupunginteatterin näyttelijä, jonka poliisi on hakenut pukuhuoneesta käsiraudoissa.

– Sain silmittömän raivokohtauksen, kun Holmbergin Kalle tuli antamaan palautetta harjoituksen jälkeen. Pistin pukuhuoneen kalustuksen säpäleiksi ja rauhoituin vasta putkassa. Seuraavana aamuna teatterinjohtaja sytytti tupakan ja tarjosi minullekin.

Liisa Talvitie huomauttaa kirjassa, että Heiskanen oli stand up -koomikko jo ennen kuin Suomessa tunnettiin koko sanaa. Heiskanen on valloittanut näyttämöt vuolailla monologiesityksillään, joita on kuultu myös hänen kotiseudullaan Keravalla.

Keravalla onkin erityinen asema teoksessa. Heiskanen oli nelivuotias perheen muuttaessa Haminasta ensin Jokelaan ja sieltä Keravalle.

Perhe muutti aluksi vuodeksi Jokelaan vanhaan puutaloon.

– Äiti tilasi minulle Kalle Anttilan postimyyntiluettelosta Sherlock Holmes -tyylisen hatun. Se päässä hiippailin itsekseni marjapuskien välissä. Hatussa oli lippa, kun kävelin eteenpäin, ja siinä oli lippa, kun kävelin taaksepäin! Se oli ensimmäinen oivallus tulevasta ammatistani. Tein hattu päässä oikein hahmoa, Heiskanen kertoo kirjassa.

Kun Heiskaset muuttivat Jokelasta Keravan Ahjoon, isä johti Sinebrychoffin varastoa.

– Olin itse paikalla, kun tehdas lanseerasi Aku Ankka -limpparin. Varaston pihalle tuli kuorma-auto, jonka lavalla oli Iines ja Aku asuissaan. Kun menin sisälle toimistoon, hämmästyin, kun Iines Ankan pää oli pöydällä, ja sitä esittänyt tyyppi veteli röökiä.

Heiskasen lapsuus ja nuoruus olivat onnellista aikaa Keravalla.

Alle kymmenvuotiaana nähty Taaborinvuoren kesäteatterin Seitsemän veljestä oli ollut hänelle kova juttu.

Koulussa parasta oli ihmisten viihdyttäminen. Kolmannella luokalla hän pääsi raittiuspäivän näytelmään ajokoiraksi. Hän oli mukana teatterikerhossa, jossa tehtiin Kolme iloista rosvoa Kesäteatteri Lapilan pihalle.

Heiskanen haaveili jääkiekkoilijan urasta, kun isä opetti hänet luistelemaan Ollilanlammen jäällä.

Kotiosoite Keravalla vaihtui vähän väliä. Ahjosta perhe muutti puutaloon Kivenhakkaajantielle, sitten rakennettiin talo Mansikkakujalle ja sieltä muutettiin Kanniston kaupunginosaan pariinkin kohteeseen. Kun vanhemmat olivat jo kahdestaan, he muuttivat Leppäkoskelle, Turengin lähelle ja sieltä taas Keravan Kannistoon.

Seitsemän on Heiskasen onnennumero. Hänen nykyisessä perheessä on yhteensä seitsemän naista: vaimo Annikka eli Ankku ja kuusi tytärtä. Lastenlapsia on seitsemän.

Heiskanen perheineen asuu seitsemännessä kerroksessa Helsingissä.

Kirja

Liisa Talvitie: Ilu – Ilkka Heiskanen esittää. 196 sivua, sidottu (Docendo, 2018).

Elämäkerran kirjoittaja, toimittaja, filosofian maisteri Liisa Talvitie on seurannut lankonsa Ilkka Heiskasen elämää kolmekymmentä vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Sunnuntai

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat