Paikalliset

Porvoon tori on menossa kokonaan uusiksi – linja-autoasema ehdotetaan siirrettäväksi torin eteläreunaan

Tori saattaa tulevaisuudessa näyttää tältä. Linja-autoasema on torin etelälaidassa ja torilla on erilaisia toimintoja aaltoilevan katon alla.

Uusi Kaupunki Kollektiivi ja WSP Finland

PORVOO  |  Porvoon keskustassa voi olla luvassa merkittäviä muutoksia ja uudistuksia torilla ja katualueilla. Torstaina iltapäivällä järjestetyssä keskustan kehittämisen loppuseminaarissa esiteltiin Uusi Kaupunki Kollektiivin ja WSP Finlandin aiempien työpajojen ja seminaarien pohjalta laatimaa yleispiirteistä suunnitelmaa, jonka keskiössä ovat etenkin torin ja linja-autoaseman alue.

– Niin kauan kuin linja-autoasemalle ei tapahdu mitään, tori jää nykyiselleen. Jotta asioita saadaan eteenpäin, on tehtävä jotain, ja olemme ajatelleet, että se on bussiasema, Uusi Kaupunki Kollektiivin arkkitehti Olli Metso sanoo.

Yleissuunnitelmassa ehdotetaan, että linja-autoasema siirretään torin eteläreunaan kaupungintalon puoleisen sivun puurivistöjen viereen. Nykyinen linja-autoasema puretaan.

Torille tehtäisiin aaltomainen paviljonkityyppinen katosrakenne, joka sitoisi alleen erilaisia toimintoja, kuten kauppahallin Rauhankadun ja Lundinkadun kulmassa. Torimyynti olisi katoksen sisäpuolella.

Autoja ei häädettäisi keskustasta, mutta se rauhoitettaisiin jalankulkijoille ja pyöräilijöille muuttamalla suuri osa kaduista hidas- tai pyöräkaduiksi. Ratkaisu ei suunnittelijoiden mukaan juuri vähentäisi pysäköintipaikkojen määrää keskustassa. Uusia parkkitaloja tai torinaluspysäköintiä ei tarvittaisi.

Linja autojen reittikadut Rauhankatu ja Piispankatu säilyisivät nykyisenkaltaisina kokoojakatuina. Uuden keskustan yhteyttä Vanhaan Porvooseen parannettaisiin muodostamalla hidasteaukio Mannerheiminkadulle Rihkamatorin kohdalle.

Merkittävin muutos liikennemäärissä tapahtuisi tällöin, kun osa Mannerheiminkadun liikenteestä siirtyisi käyttämään Aleksanterinkatua sen paremman sujuvuuden vuoksi. Muutoksia tapahtuu myös muilla keskustan katuosuuksilla. Liikennemäärät vähenisivät muualla paitsi Raatihuoneenkadun ja Aleksanterinkadun välillä ja Rauhankadulla.

Porvoon kaupunkikehityslautakunta käsittelee yleissuunnitelmaa kokouksessaan ensi viikolla. Siitä on tarkoitus tehdä ohjeellinen paperi jatkotoimille. Isot muutokset vaativat rahaa, mutta Porvoon kuntatekniikka aikoo kokeilla joitakin liikennejärjestelyjä jo ensi kesänä.

Suunnitelmassa on esityksiä myös keskustan täydennysrakentamiseksi, mutta hankkeet ovat pääosin yksityisten kiinteistönomistajien käsissä.

Uusimaa kertoo lisää keskustan kehittämissuunnitelmista lauantain lehdessä ja verkossa perjantaina..

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat