Paikalliset

L´amour velottaa nyt lounaasta painon mukaan – "Sama kilohinta riippumatta siitä syökö kasviksia vain lihaa"

Ravintola L´amour siirtyi lounashinnoitteluun annoksen painon mukaan. Ravintolapäällikkö Mikko Kaihovirta rahastaa Lars Snellmanilta 492 grammaa painavan lounaan.

Tanja Kuisma

PORVOO | Lautanen käteen, ruokaa kyytiin ja punnitsemaan. Ravintoloitsija Kai Kallion Brasserie L´amour siirtyi vuoden alussa lounasruokailussaan uuteen hinnoitteluun ruokahävikin pienentämisen vuoksi.

Lounaan hinta määrittyy nyt annoksen painon mukaan. Tyypillinen asiakas kauhoo lautaselle noin puolen kilon verran ruokaa, jolloin puntari kertoo hinnaksi alle kymmenen euroa. Kilohinta on 19,90.

RavintolapäällikköMikko Kaihovirran mukaan vastaava hinnoittelu on jo esimerkiksi useissa helsinkiläisravintoloissa. Hän muistuttaa ruokahävikin olevan ekologisesti ajatellen kaikkein kalleinta ja kuluttavinta ruokaa. Hinta on toinen asia, mistä syntyy aina keskustelua.

– Nyt jokainen päättää itse, minkä hintaista lounasta syö. Tämä on myös tasapuolista kaikille, kun kilohinta on sama riippumatta siitä syökö kasviksia vai lihaa.

Noutopöydässä on eri tavoin valmistettuja linssejä, nuudeleita, erilaisia salaatteja, parsakaalia ja grillattua tofua ja pääruoaksi välimerenkala-äyriäispataa perunoiden kera. Jokainen lounasasiakas katsoo tarkemmin lautaselle valitsemaansa ruoan määrää.

Naisten ryhmällä annoskoot pysyvät noin 330–350 grammassa, mistä kertyy 6,60–6,95 euron hinta per annos. Lars Snellman tuo miehekkään kokoisen annoksen vaa´alle, joka näyttää 492 grammaa ja 9,80 euroa.

– Saa nähdä riittääkö tämä. Tykkäsin enemmän vanhasta systeemistä, mutta onhan tämä etu heille, jotka syö vähemmän.

Keittiömestari Matti Kosan mukaan tarjottavaa valikoimaa ei päätetä hinnoittelun kautta. Tarjolla on kasvispainotteisesti terveellisiä ruokia, joissa on panostettu tuoreuteen, ei rasvaista ja raskasta.

Muutos hinnoittelussa näkyy keittiön biojäteastiassa. Aiemmin lounasaikaan syntynyt hävikkiruoan määrä putosi dramaattisesti.

– Bioroskiksessa on tuotteita enää murto-osa aiemmasta, Kosa riemuitsee.

Kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy noin 30 prosenttia ruokahävikiksi maailmalla, Suomessa noin 10–15 prosenttia. Ruuan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttaa päästöjä. Jos se ruoka vielä päätyy roska-astiaan, on kaikki syntynyt turhaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Näin se on mennyt – Kai Kallio avautuu Bistro Sinnen tilanteesta.18.1.2017 17.04
Kai Kallio irtautui Helsingin Sinnestä. "Nyt keskityn täysin kotikaupunkiini."21.12.2016 16.05
Kai Kallion villeimmät unet toteutuivat ravintolakisassa23.11.2012 21.13
L'Amourin lounaskonsepti muuttuu19.12.2018 17.34

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat