Paikalliset

Kiinteistövinkki: Voiko kotivakuutus olla vuokrasopimuksen edellytys? – näin vastaa asiantuntija

Vuokra-asumisessa on monta muistettavaa asiaa puolin ja toisin. Kuvituskuva.

Armi Suojanen

Uusi vuosi tuo monelle mukanaan opiskelujen tai uuden työn aloittamisen uudella paikkakunnalla.

Tähän liittyy hyvin usein asunnon vuokraaminen. Olipa vuokranantaja sitten henkilö tai taloyhtiö, pätee vuokrasopimukseen samat lainalaisuudet (Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta).

Hyvä vuokrasopimus sekä siihen tehtävät muutokset tehdään aina kirjallisesti. Valmiita sopimuslomakkeita löytyy kirja- ja verkkokaupoista sekä valtakunnallisen Suomen Vuokranantajat -järjestön jäseneduista.

Vuokrasopimuksen tulee olla selkeä ja yksiselitteinen ja siinä tulee luetella kaikki sopimukseen kuuluvat liitteet. Luonnollisesti liitteiden tulee olla vuokrasopimuksen ja lain mukaisia.

Ennen vuokrasopimusta solmittaessa tulisi tehdä huoneiston sekä sen hallintaan liittyvien tilojen alkukatselmus ja kirjata kaikki tehdyt havainnot. Edellisen vuokrasuhteen päättyessä tehty loppukatselmus toimii hyvin seuraavan lähtökohtana.

Vuokrasopimus voidaan tehdä määräaikaiseksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi. Sopimus on voimassa toistaiseksi, jollei muuta ole sovittu. Ellei kirjallista vuokrasopimusta ole lainkaan tehty, katsotaan sopimuksen olevan voimassa toistaiseksi.

Vuokranantajan on tärkeä sopia uuden vuokralaisen kanssa vuokravakuudesta. Vakuus turvaa niin vuokranmaksua, huoneiston huolellista hoitamista kuin muitakin vuokrasuhteeseen liittyviä velvollisuuksia. Vakuus tulee antaa ennen huoneiston hallinnan ja avainten luovutusta.

Vuokralaisen on syytä ottaa aina kotivakuutus. Vuokranantaja voi sisällyttää kotivakuutuksen vastuuvakuutusosineen myös vuokrasopimuksen ehdoksi. Pieni kulu lisää moninkertaisesti asumisen turvallisuutta ja korvaa yleensä esimerkiksi vahinkotilanteessa irtaimistovahingot.

Ennen vuokrasopimuksen tekemistä on vuokranantajan hyvä tarkistaa ehdokkaan luottotiedot. Etukäteen hankittu tieto saattaa säästää monelta murheelta.

Selkeä vuokrasopimus sisältää myös selkeän vuokrankorotusehdon. Epäselvät ehdot eivät ole päteviä ja vuokrankorotusta ei voi yksipuolisesti tehdä.

Mikäli sopimukseen halutaan sisällyttää erityisehtoja, kuten tupakointi- tai lemmikkieläinkielto, kannattaa ehto syineen kirjata sopimukseen.

Lisätietoja aiheesta osoitteessa vuokranantajat.fi/vuokraus/ ja myös (hyva-vuokratapa)

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Kiinteistövinkki: Lumen kasaamisesta naapurin tontille voi seurata sakkoa tai kolme kuukautta vankeutta17.11.2018 12.00
Kiinteistövinkki: Kartoita taloyhtiön korjaustarpeet suunnitelmallisesti, sillä säästäminen voi tulla kalliiksi3.11.2018 12.00
Kiinteistövinkki: Haiseva pesukone, rispaantuneet johdot ja valojen räpsyminen voi kieliä sähkövioista – paloturvallisuus on taloyhtiön vastuulla20.10.2018 16.00
Kiinteistövinkki: Linjasaneeraus voi velvoittaa vuokranantajan hyvittämään vuokraa – mutta onko taloyhtiön pakko alentaa vastiketta?6.10.2018 16.00
Kiinteistövinkki: Talkoot aiheuttavat ristiriitaisia tunteita taloyhtiöissä – "porukkaa voi kutsua myös vain seurustelemaan"8.9.2018 16.00
Kiinteistövinkki: Saako autopaikalle pysäköidä peräkärryn tai jotain muuta?25.8.2018 12.15
Kiinteistövinkki: Mitä on käyttötarkoituksen vastainen käyttö?11.8.2018 21.00

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat