Paikalliset

Kirpputorilla yhden turhake on toisen aarre

Emilia ja Maria Ray viettivät yhteistä päivää kierrellen kirpputoreja, mistä on tullut äidin ja tyttären yhteinen harrastus, kun tytär on käymässä kotona. Tällä kertaa hakusessa oli simppeli juhlamekko.

Outi Paappanen

PORVOO |  Kellarikirppis on perinteinen itsepalvelukirpputori Vanhan Porvoon kupeessa. Sieltä löytyy kaikkea, mitä kirpputoreilta voi kuvitella löytävänsä: vaatteita kirjoja, astioita, lastentarvikkeita, äänilevyjä, keräilytavaraa, mitä tahansa.

– Meillä yli 90 prosenttia myytävästä tavarasta on käytettyä. Uutta tavaraa saattaa löytyä yksittäin. Lisäksi joillain on myynnissä käsitöitä, sanoo yrittäjä Jukka Hell.

Sesongit näkyvät Kellarikirppiksellä. Joulun alla ihmiset ostivat joulurekvisiittaa. Talvivaatteet käyvät nyt hyvin kaupaksi, niin aikuisten kuin lasten.

– Eniten myydään käyttövaatteita. Myös vintage menee, samoin merkkituotteet kuten Marimekko ja Arabia.

– Huonolaatuiset tai liian kalliiksi hinnoitellut tavarat eivät mene. Toisaalta hyvästä merkkituotteesta ollaan valmiita maksamaan useita kymmeniä euroja. Ei kolmensadan euron arvoista tuotetta kannata myydä kahdella eurolla. Hinta-laatusuhteen pitää olla kohdallaan.

Jukka Hellillä on vinkki tavaroiden hinnoitteluun.

– Lähtöhinta voi olla esimerkiksi kymmenen prosenttia uuden tavaran hinnasta. Siitä hintaa voi nostaa, jos tavara on uudehko tai se on erittäin hyvässä kunnossa.

Jukka Hell on pannut merkille ihmisten kaappientyhjennysvimman joulun alla ja sen jälkeen. Konmari-ilmiö näkyy, ihmiset raivaavat kaappiensa sisältöä myyntiin. Ihmiset myös tuntuvat ostavan tarpeeseen.

Kellarikirppiksellä vilkkain myyntisesonki on kevättalvesta kesään sekä kesälomien jälkeen. Turistit paikkaavat kesälovea. Aktiivisimmat vakioasiakkaat perkaavat tarjonnan päivittäin.

– Monelle kirpputorilla käyminen voi olla harrastus, joka kuuluu päivittäisiin rutiineihin – kirpparilla rupatellaan tuttujen kanssa ja tehdään hyviä löytöjä.

Kellarikirppiksen oven vieressä on ”saa ottaa” –pöytä.

– Kolina vain käy, kun tavara liikkuu. Pöydästä kelpaa heikompilaatuinenkin tavara. Vähän aikaa sitten jouduin heittämään ensimmäisen tavaran kolmeen vuoteen roskikseen. Ne olivat lastenrattaat, joista puuttui etupyörä.

Kellarikirppiksellä myyntipöydän saa vuokrata viikoksi 25–35 eurolla, pelkän rekin vuokra on 10 euroa. Uutta on ostopalvelu sekä 50/50 -palvelu, mikä tarkoittaa, että tuotteet hinnoitellaan ja pöytä siivotaan asiakkaan puolesta. Myyjät tilittävät viikossa vaihtelevasti 50–400 euroa.

Emilia Ray oli kirppiskierroksella äitinsä kanssa. Haussa oli yksinkertaisen tyylikäs mekko syntymäpäiville.

– Kirppareilta löytää vaatteita, joita ei tule muualla vastaan. Olen ahkera kirppareilla kävijä, enkä juuri enää osta vaatteita peruskaupoista. Taustalla on ajatus ylikuluttamisen kitkemisestä. Kirpputorilla toisen ihmisen turhake on toisen ihmisen aarre. Yhdistelen erilaisia tyylejä ja tunnistan nopeasti, mikä vaate puhuttelee.

– Asun nykyisin Helsingissä. Käyn viikoittain UFF:n ja Fidan liikkeissä. Hakaniemessä on UFF:n vintagemyymälä. Vakioasiakkaat tietävät, milloin uudet vaatteet saapuvat ja ne viedään saman tien. Porvoossa on parempi mahdollisuus tehdä löytöjä, sillä täällä kysyntä ei ole yhtä suurta, Emilia Ray kertoo.

Mannerheiminkadun varrella sijaitseva Bohemia avattiin noin puolitoista vuotta sitten. Toiminnan ytimessä ovat hyvä laatu, hyvät materiaalit, siisteys ja tietenkin kierrätys.

– Myyntiehdoissa mainitaan, että meillä on lupa ottaa epäsiistit tuotteet pois myynnistä. Tähän mennessä sitä ei ole tarvinnut kuitenkaan tehdä, sanoo Denise Lindh.

Ennen joulua asiakkaat hankkivat liikkeestä joululahjoja. Lindhia ilahduttaa, että ihmiset kelpuuttavat tänä päivänä lahjaksi myös käytettyä tavaraa.

Myyntipöytien jonotusajat ovat näin vuoden alussa kolmesta neljään viikkoa. Myynti sujuu tasaisesti ja eri sesonkien vaatteet käyvät kaupaksi ympäri vuoden.

– Suomen ilmaston yllättämät turistit ostavat talvella lämpimiä vaatteita ja suomalaiset hankkivat kesävaatteita lomamatkoilleen.

Hinnoittelun nyrkkisääntönä Lindh pitäisi sitä, paljonko myyjä itse on valmis tuotteesta maksamaan. Tuotteen alkuperäistä hintaan ei kannata tuijottaa. Tavaraan liittyvä tunnelataus herkästi vääristää realistista hinta-arviota, siksi Lindh kannustaa opettelemaan irti päästämistä.

– Juhlavaatteeseen liittyy usein historia, asu on voinut olla päällä häissä tai ristiäisissä. Muistoille ei kuitenkaan pidä laskea rahallista arvoa.

Bohemiassa pöytävuokran perushinta on 35 euroa viikossa, minkä lisäksi kauppa ottaa myynnistä pienen provision. Täyden palvelun paketissa pöytävuokra on 20 euroa viikolta ja provisio suurempi. Pakettiin kuuluu hinnoittelu, esillepano, siivous ja myyntipaikan tyhjennys.

Kevätkirppiksellä pöydät alkavat täyttyä joulurauhan jäljiltä. Toistaiseksi tyhjiä pöytiä vielä on, mutta pian varauslistat täyttyvät.

Kevätkirppiksen valikoima kattaa kaiken maan ja taivaan väliltä, huonekaluille on oma osasto.

– Mitään sääntöä ei ole, mikä myy ja mikä ei. Hyväkuntoiset lastenvaatteet ja -kengät myyvät aina, sanoo työntekijä Mia Henriksson.

– Meille tulee jostain syystä kesäisin paljon työkoneita, poria ja hiomakoneita, mutta ei sitäkään voi tietenkään ennustaa.

Asiakkaat ovat Henrikssonin mukaan hyvin hintatietoisia. Jos vanhalla tavaralla on uuden hinta, se jää melko varmasti ostamatta.

– Lisäksi vintage ei ole sama kuin kirppari, eikä kaikki retrolta näyttävä ole retroa. Asiakkaan on hyvä olla tarkkana, koska tavaroilla ei ole palautusoikeutta. Toisaalta löytöjäkin tulee vastaan. Olen itse ostanut täältä aidon Sarpaneva-maljakon kahdella eurolla. Sama vaasi maksoi antiikkimessuilla satasen.

Kevätkirppiksellä pöytävuokra on 26 euroa viikossa, rekki 5 euroa.

Porvoon kirpputoreja ja kierrätysmyymälöitä

Bohemia, Mannerheiminkatu 1.

Goodwill, Ratsumestarinkatu 9.

Hertta, Pellavapolku 1.

Itälähetys, Yrittäjänkatu 2.

Kellarikirppis, Rihkamakatu 12.

Kevätkirppis, Yrittäjänkatu 9.

Pro-Uusiokeskus, Yrittäjänkatu 5.

Tarmolan Löytöpiste, Mestarintie 19.

Tavara Kammari, Teollisuustie 12 B.

Tuen myymälä, Sammontie 1.

Lista ei ole täydellinen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Pertti, 71, painaa töitä kirpputorilla – "Kunnes lähden saappaat jalassa"30.12.2018 20.25
Aikamoinen löytö 3 eurolla – Sari bongasi tämän Suomen olympiajoukkueen kisalaukun vuodelta 1968 helsinkiläiseltä kirpputorilta27.8.2018 06.30
Mitä olet viimeksi myynyt kirpputorilla?26.8.2018 07.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat