Paikalliset

Koskenkylän kartanossa tulipalo – noki ja savu aiheuttivat mittavat vahingot arvo-omaisuudelle

Koskenkylän kartanon alueella on merkittävä historia, joka yltää vuoteen 1682, jolloin perustettiin Koskenkylän ruukki. Noin 1820 ruukki lakkautettiin ja muutettiin sahaksi. Kartano näkyy kuvan taustalla.

Outi Paappanen

Forsby Gårdissa eli Koskenkylän kartanossa syttyi perjantaina aamulla tulipalo, joka aiheutti mittavat vahingot kartanon irtaimistolle.

Tulipalosta tehtiin hälytys puoli kuudelta aamulla. Askolinintiellä sijaitseva arvokas kartano oli tuolloin kauttaaltaan savun peitossa.

– Savusukeltajat hyökkäsivät sisälle ja löysivät palopaikan suhteellisen nopeasti, palomestari Timo Tähtinen kertoo.

Rakennuksen apukeittiössä sijainnut teollisuuskäyttöön tarkoitettu kylmäkaappi oli vikaantunut ja syttynyt palamaan.

– Palo ei levinnyt keittiöstä muualle, mutta siitä syntyi todella paljon savua ja nokea, jotka levisivät käytännössä koko kartanoon. Siellä on 800 neliötä kolmessa kerroksessa ja laajoja aulatiloja ja portaikkoja, joissa savu leviää esteettä, Tähtinen kertoo.

– Rakennus on lattiasta kattoon täynnä arvo-omaisuutta. Irtaimistoa on pestävä, osaan esineistä on ehkä käytettävä ionisointimenetelmää, jotta savun haju saadaan niistä pois. Vakuutusyhtiön saneerauspuoli jatkaa tästä.

Tähtinen kertoo rakennuksessa olleen palovaroitinjärjestelmä, joka teki ilmoituksen omistajan kännykkään.

– Kännykkä oli nyt oleellisessa roolissa, että hälytys saatiin tehtyä nopeasti. Se säästi isommilta vahingoilta. On paljon sellaisia rakennuksia, joissa on kyllä palovaroitinjärjestelmä, mutta hälytys ei välity mihinkään, Tähtinen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat