Paikalliset

Kyläkyyti starttaa Porvoossa ja Loviisassa maanantaina – lataa sovellus ja hyppää kyytiin

Kyläkyydit käynnistyvät maanantaina Porvoossa ja Loviisassa.

Porvoon kaupunki

PORVOO/LOVIISA | Uusi Kyläkyyti-palvelu käynnistyy Porvoossa ja Loviisassa maanantaina 14. tammikuuta. Uudenlainen kimppakyytipalvelu yhdistää taksi- ja bussimatkan piirteitä.

– Kyläkyyti on kokeilu, jonka on tarkoitus kestää noin puoli vuotta. Kokeilussa testataan modernia, digitalisaatiota hyödyntävää joukkoliikennettä. Samalla luodaan ensimmäisiä kiertotalouteen perustuvia liikennepalveluja. Jos kokeilu osoittautuu toimivaksi, sitä voidaan jatkaa, kehittää ja laajentaa myöhemmin, kertoo liikenneinsinööri Hanna Linna-Varis Porvoon kaupungilta.

Kyläkyyti tilataan ja maksetaan mobiililaitteeseen ladattavalla Kyyti-sovelluksella. Kyydin tilaaja määrittelee sovelluksessa noutopaikan ja määränpään, ja matka yhdistetään muiden samaan suuntaan kulkevien kyyteihin.

Sovellus ilmoittaa kyydin noutoajan aikavälinä, joka tarkentuu, kun tiedetään, yhdistyykö reittiin muita matkustajia. Lähtö- ja saapumisajat voivat muuttua jonkin verran ilmoitettujen rajojen sisällä, mutta tarkempi aikataulu ilmoitetaan ajoissa ennen kyydin saapumista. Sitä voi myös seurata reaaliajassa sovelluksen kartalla.

Porvoossa Kyläkyyti liikennöi Porvoon keskusta-alueen, Kokonniemen liikuntahallien ja pohjoisten kylien välillä arki-iltaisin maanantaista perjantaihin kello 18–22.

Kyläkyyti ajaa Saksalan, Suomenkylän, Haksin, Virtaalan, Tuorilan, Kerkkoon, Vanhamoision, Kaarenkylän ja Monninkylän suuntaan. Keskusta-alueen sisäisiä matkoja Kyläkyydillä ei voi kulkea.

– Kyläkyyti helpottaa pohjoisten kylien harrastus-, liikunta- ja asiointimatkoja arki-iltaisin, kun alueelle ei kulje perinteisiä joukkoliikennepalveluita. Helmikuussa palvelu laajenee niin, että maksuksi voidaan hyväksyä myös Porvoon Liikenteen kuukausilippu tai Itä-Uudenmaan seutulippu. Tiedotamme tästä myöhemmin erikseen, Linna-Varis jatkaa.

Loviisassa Kyläkyyti kulkee Mickelspiltom–Koskenkylä–Vanhakylä-alueella arkipäivinä aamuisin kello 5.15–8.15 ja iltaisin kello 17–19.

– Kyläkyydillä ei ole vakioreittiä, vaan kulloinenkin ajoreitti muodostuu tällä alueella asuvien tekemistä kyytitilauksista. Kyläkyydin avulla pyrimme kuitenkin erityisesti parantamaan alueella asuvien, muualla työssä tai opiskelemassa käyvien liityntäliikenneyhteyksiä Vanhankylän pikavuoropysäkeiltä niin itään kuin länteen, toteaa infrastruktuuripäällikkö Markus Lindroos Loviisan kaupungilta.

Porvoossa pääsee lyhyen reissun kolmella eurolla.

Porvoossa kyyti maksaa kolme euroa alle 10 kilometrin matkasta tai viisi euroa yli 10 kilometristä.

Loviisassa kaikki kyydit maksavat viisi euroa. Tarjouskoodilla kukin Kyläkyyti-sovelluksen käyttäjä voi saada kaksi kyytiä ilmaiseksi.

Kyytitilauksen voi myös peruuttaa etukäteen maksutta. Myös Loviisassa on helmikuusta lähtien mahdollista maksaa Kyläkyyti Loviisan kaupunkilipulla tai Itä-Uudenmaan seutulipulla.

Kyläkyyti on osa Sitran vetämää alueellisen liikkumisen palveluiden kehityshanketta, jossa testataan uusia tapoja järjestää liikkumisen palveluita harvaan asutuilla alueilla.

Kokeilussa yhdistetään julkisesti tuettuja kyytejä matkan itse maksavien kyyteihin, jolloin liikkuminen ilman omaa autoa on helpompaa jatkossa myös harvaan asutuilla alueilla. Samalla matkojen kustannukset ja päästöt pienenevät.

 

Lue lisää: 29www.porvoo.fi/kylakyyti 29

www.loviisa.fi/kylakyyti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Lisää aiheesta

Harrastebussi aloittaa liikennöinnin Loviisassa – kyyti irtoaa kahdella eurolla 4.1.2019 11.34
Kokeile Kyläkyytiä – matka tilataan ja maksetaan mobiilisovelluksella20.12.2018 20.10
"Oli ilo ajella ympäri Porvoota" – Kuljetuspalvelun kysyntä jäi kuitenkin liian pieneksi11.11.2018 19.00
Koulukuljetus kaikille sitä tarvitseville Porvoossa? – Valtuustoaloitteessa esitetään asian selvittämistä31.8.2018 19.25

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat